«Μανδραγόρας» από τον Δημήτρη Κομνηνό και την ομάδα Μαύρο Γάλα στο ΜΠΙΠ

mandragoras3
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Η αλληγορική κωμωδία του Νικολό Μακιαβέλλι θα διασκευαστεί σε μιούζικαλ δωματίου από τον σκηνοθέτη και τον μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Τρούσσα.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την τελευταία σκηνοθεσία του -τον Οκτώβριο του 2015 ανέβασε το «Αμήν» της Αλκυόνης Βαλσάρη στο Vault, ύστερα από το κλείσιμο του Θεάτρου Βικτώρια τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς-, ο Δημήτρης Κομνηνός επιστρέφει στα θεατρικά δρώμενα με μια ολοκαίνουργια παράσταση.

Από τον Δεκέμβριο θα παρουσιάσει στο Θέατρο ΜΠΙΠ μαζί με τη νεοσύστατη ομάδα του, Μαύρο Γάλα, την αλληγορική κωμωδία του 1500 του Νικολό Μακιαβέλλι «Μανδραγόρας» και μάλιστα υπό τη μορφή μιούζικαλ δωματίου. Τη διασκευή του έργου έχει αναλάβουν από κοινού ο σκηνοθέτης με τον μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Τρούσσα, που υπογράφει το λιμπρέτο και τη μουσική.

Λίγα λόγια για το έργο

Όμορφος, καλλιεργημένος, πολυταξιδεμένος και ευγενής, ο εκ Φλωρεντίας Καλλίμαχος, συναντά και ερωτεύεται την πεντάμορφη συμπατριώτισσα του, Λουκρητία, στο Παρίσι. Πριν όμως προλάβει να τη ζητήσει σε γάμο, η μητέρα της, την υποχρεώνει να επιστρέψει στη Φλωρεντία όπου την παντρεύει με το ζόρι, με τον άξεστο πλην ευκατάστατο, νομοδιδάσκαλο, σιορ Νικία. Ο Καλλίμαχος, αποφασίζει να ξανακερδίσει την ενάρετη και θεοσεβούμενη Λουκρητία. Επιστρέφει στη Φλωρεντία, επιστρατεύει τις υπηρεσίες του τετραπέρατου Λιγούριου, ο οποίος με την αρωγή του όχι τόσο θεοσεβούμενου δεσπότη Θεόφιλου, εκμεταλλεύεται τη λαχτάρα του σιορ Νικία για παιδιά, και καταστρώνει ένα διαβολικό σχέδιο, χρησιμοποιώντας τις δήθεν μαγικές ιδιότητες του φυτού μανδραγόρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη σύγχρονη αναβίωση του έργου καταγράφεται το 1977, μέσα από τη μετάφραση του Wallace Shawn (που ουσιαστικά επανασύστησε τον Μανδραγόρα στο κοινό), στο Public Theater του Μανχάταν. Η πιο πρόσφατη οπερατική εκδοχή του έγινε το 2009, στη Σερβία, από τον συνθέτη Ιβάν Γιέβτιτς, σε λιμπρετο της Vesna Miladinovic. Η παράσταση ανέβηκε το Δεκέμβριο του 2009, στο Βελιγράδι στο θέατρο Madlenianum. Η πρώτη κινηματογραφική εκδοχή του Μανδραγόρα ήταν το 1965, μια ιταλική παραγωγή από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Alberto Lattuada.

Στην Ελλάδα η τελευταία φορά που ο Μανδραγόρας ανέβηκε στη σκηνή ήταν το 2012 από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε σκηνοθεσία Παντελή Παπαδόπουλου και σε μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη. Η ίδια μετάφραση είχε χρησιμοποιηθεί το 2008 στο ανέβασμα του έργου από τον Παντελή Δεντάκη στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Ο Δημήτρης Κομνηνός αναφέρει σχετικά με το δημοφιλέστερο θεατρικό έργο της ιταλικής αναγέννησης: 

«Ο «Μανδραγόρας», το αρτιότερο δείγμα της commedia erudita της Ιταλικής Αναγέννησης,  είναι ένα αλληγορικό παραμύθι στο οποίο όλοι οι... «ευγενείς κλάδοι», υποκινούμενοι από προσωπικό συμφέρον, εμπλέκονται σε ένα ανελέητο αλισβερίσι. Εκκλησία, Κράτος, Νομική, Ιατρική συναγωνίζονται στην επίδειξη κυνισμού και απληστίας. Ο κόσμος του «Μανδραγόρα», πέρα από το να δείχνει ότι είναι κόσμος μία τυπικής κωμωδίας του καιρού του, με αφεντάδες και δούλους, με εραστές και όμορφες κυρίες, μέσα από γερές δόσεις χιούμορ, επικαιροποιημένες στη διασκευή μας, είναι ένας κόσμος ανελέητος και  σκοτεινός, στον οποίο δεν υπάρχει ούτε ένα πρόσωπο που να φωτίζει αισιόδοξα το παρόν και το μέλλον. Είναι ο κόσμος του πολιτικού στοχαστή που έθεσε τα θεμέλια, του κόσμου που ζούμε σήμερα, πέντε αιώνες αργότερα, όπου ο σκοπός έχει αγιάσει πια τα πάντα, και όλα - μα όλα - είναι τόσο ανατριχιαστικά μακιαβελικά …»

Λίγα λόγια για την ομάδα 

Η ομάδα Μαύρο Γάλα χρησιμοποιεί ως πειραματική πλατφόρμα της, το παρεξηγημένο είδος του «μουσικού θεάτρου», για να υποκλέψει και να μελοποιήσει έργα ρεπερτορίου της παγκόσμιας κυρίως δραματουργίας (κείμενα προπομποί της σύγχρονης εργογραφίας), που δεν περιλαμβάνουν μουσικά μέρη στην αρχική τους δομή, φιλοδοξώντας να εντάξει τη σκοτεινή Αθήνα του σήμερα, ως ενδιάμεσο νοηματικό σταθμό, στο διαχρονικό, αξιακό τους ταξίδι.

Μακριά από τους πάσης φύσεως «–ισμούς», με επιρροές από όλο το φάσμα των τεχνών,  και βασικό εργαλείο τις τεχνικές του βιωματικού και επινοημένου θεάτρου, χωρίς να αποκλείει την μελοποίηση πεζογραφίας (διηγήματα και νουβέλες), την μουσική performance και άλλα είδη μουσικής παράστασης, η ομάδα ξεκινάει την φιλόδοξη ερευνητική της πορεία από τον πολυσήμαντο «Μανδραγόρα», του Μακιαβέλλι, έργο του 1500, που μελοποιείται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.

Συστάθηκε τον Αύγουστο του 2017, από τους Δημήτρη Κομνηνό (σκηνοθέτη), Ανδρέα Τρούσσα (μουσικό), Ζώγια Σεβαστιανού (ηθοποιό), Δήμητρα Αθηναΐδου (μουσικό) και Κώστα Μανίκα (μουσικό). Υποστηρίζεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΟΔΥΣΣΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ», που διαχειρίστηκε τις τύχες του Θεάτρου Βικτώρια από συστάσεως του (το 1995) έως το 2015, καλλιτεχνικός διευθυντής της οποίας είναι ο Δημήτρης Κομνηνός.

Συντελεστές

Διασκευή / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κομνηνός
Λιμπρέτο / Μουσική: Ανδρέας Τρούσσας
Χορογραφίες: Κική Μπάκα, Βίκυ Αλεξανδράκη, Kλειώ Μόκα, Μαρίνα Τσαπέκου
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα
Κοστούμια: Σοφία Δαμιανίδου
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Ενορχηστρώσεις: Κώστας Μανίκας, Ανδρέας Τρούσσας
Μουσική διδασκαλία: Νένη Ζάππα, Βασιλική Ρόρρη
Οργάνωση παραγωγής / βοηθός σκηνοθέτη: Σεμέλη Παπαοικονόμου

Στο πιάνο η Δήμητρα Αθηναΐδου
Στα φωνητικά ο Άκης Δείξιμος

Φωτογραφίες: Γεωργία Σαλαμπάση
Visuals / Σχεδιασμός site & προωθητικού υλικού: Lost Productions

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνα Αργυροπούλου Πωλ Ζαχαριάδης Διονύσης Στραβοράβδης Παναγιώτης Τσουκάτος Αλέξανδρος Χούντας Κυριάκος Ψυχαλής.

Info
Θέατρο ΜΠΙΠ: Αγίου Μελετίου 25 & Κυκλάδων - Κυψέλη, 213 – 0344074. Από 2 Δεκεμβρίου 2017 έως 25 Φεβρουαρίου 2018. Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 14 ευρώ Μειωμένο (Φοιτητικό, ανέργων, συνταξιούχων, άνω των 65 ετών) : 9 ευρώ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ