20 χρόνια Θέατρο Πορεία: Οι παραστάσεις για τη σεζόν 2018/2019
Τρεις νέες παραγωγές και μία επανάληψη στο ρεπερτόριο της θεατρικής σκηνής του Δημήτρη Τάρλοου.
Τα 20 χρόνια του γιορτάζει φέτος το Θέατρο Πορεία και παρουσιάζει για τη νέα θεατρική χρονιά τέσσερις παραγωγές: τρεις νέες παραστάσεις και μία επιτυχημένη επανάληψη.
Το σημείωμα του Δημήτρη Τάρλοου, καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου Πορεία
Πριν από 20 ακριβώς χρόνια με την πολύτιμη υποστήριξη φίλων – καλλιτεχνών (με πολλούς από τους οποίους ακόμη συμπορευόμαστε) ίδρυσα την εταιρία θεάτρου «Δόλιχος», χωρίς να μπορώ να φανταστώ πως σήμερα θα είχα τηχαρά να διευθύνω έναν από τους πιο επιτυχημένους θεατρικούς οργανισμούς της Αθήνας.
Πέρα από τα… γενέθλια του «Δόλιχου», η φετινή είναι για εμάς μια πολύ σημαντική χρονιά για έναν ακόμη λόγο: επανέρχομαι ως σκηνοθέτης στον Μ. Καραγάτση με το δεύτερο μέρος της τριλογίας του λογοτέχνη«Εγκλιματισμός κάτω από τον Φοίβο», τον Γιούγκερμαν, ίσως το σημαντικότερο έργο του συγγραφέα, που αποτελεί ταυτόχρονα και μια πολύ βαθιά διερεύνηση ψυχαναλυτικού χαρακτήρα για τη σχέση μας με τον «ξένο».
Ο Γιούγκερμαν, ένας θεόθεν αριστοκράτης και αλήτης, βρίσκει τη γη των ονείρων του στην Ελλάδα, προτού ανακαλύψει στο -στριντμπεργκικού ύφους- φινάλε, έχοντας επιστρέψει πλέονστον Πύργο του Τάμπερετης Φιλανδίας,πως δεν ανήκει πουθενά και πωςγι’ αυτόν ο μόνος τόπος ανάπαυσης είναι η αγκαλιά της νεκρής πια μάνας του.
Η νέα συνεργασία μου με τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου στο έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα Ευγένιου Ο’ ΝηλΈνα Φεγγάρι για τους Καταραμένους, καθώς και η καινούργια δημιουργία του Άρη Μπινιάρη Ύψωμα 731 με θέμα τον ελληνοιταλικό πόλεμο, είναι επιλογές στις οποίες πιστεύω πολύ και που πλαισιώνουν ιδανικά την κεντρική μας παραγωγή.
Κλείνοντας το σημείωμα αυτό, θα ήτανπαράλειψη να μην αναφέρωότι είμαι πολύ ευτυχής που το Ευχαριστημένοτης μητέρας μου, Μαρίνας Καραγάτση, ανοίγει τησεζόν στις 21 Σεπτεμβρίου, καθώς είναι μια παράσταση που αγαπήθηκε πολύ και που σημαίνει πολλά για εμένα προσωπικά.
ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ του Μ. Καραγάτση
διασκευή: Στρατής Πασχάλης
σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Από 28 Νοεμβρίου 2018
Το μυθιστόρημα που θεωρείται το πλέον εντελές και συναρπαστικό του συγγραφέα Μ. Καραγάτση ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Ο σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πορεία, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία του με τον Στρατή Πασχάλη στην παράσταση-σταθμό Η Μεγάλη Χίμαιρα, του ανέθεσε τη διασκευή του Γιούγκερμαν.
Ο κεντρικός ήρωας, ο Φιλανδός Βασίλης Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν, γόνος πλούσιας οικογένειας, Ίλαρχος της Λευκής Φρουράς του τσάρου, ένας τυχοδιώκτης που παλεύει με τα φαντάσματά του, οδηγείται μετά τη ρωσική επανάσταση στην Ελλάδα. Το παρελθόν του βαραίνει ένας φόνος, μια γυναίκα που μοιραζόταν μ’ έναν Ανθυπολοχαγό, εμπορία ναρκωτικών, κραιπάλες κάθε είδους, το ποτό, η χαρτοπαιξία, οι εκβιασμοί, οι απάτες… Δαιμόνιος και αδίστακτος, στη νέα του πατρίδα ανέρχεται κοινωνικά αποκτώντας μία σημαντική θέση στην τράπεζα, πλούτο και γόητρο, ένας «αλήτης αριστοκράτης» που κάτω απ’ τον αδυσώπητο ελληνικό ήλιο θα έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του, με τον αληθινό έρωτα και με το τραγικό στοιχείο.
Το μυθιστόρημα, το τρίτο του συγγραφέα, γράφτηκε το 1938, δύο χρόνια μετά τη Χίμαιρα και πέντε χρόνια μετά τον Συνταγματάρχη Λιάπκιν, μαζί με τα οποία σχηματίζει την τριλογία με τίτλο Εγκλιματισμός κάτω από το Φοίβο. Πλάι στο ενδελεχές ψυχογράφημα του ήρωα, ο «παραμυθάς από ράτσα» Καραγάτσης στο μυθιστόρημά του αυτό απεικονίζει με γλαφυρότητα την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της μεσοπολεμικής Ελλάδας και καταθέτει την οπτική του γύρω από τη μπολσεβίκικη επανάσταση, τον κομμουνισμό, το τσαρικό καθεστώς.
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Διασκευή: Στρατής Πασχάλης Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου Σκηνικά - Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου Μουσική: Κατερίνα Πολέμη Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου Χορογραφία - Επιμέλεια κίνησης: Κορίνα Κόκκαλη Σχεδιασμός μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου Σχεδιασμός κομμώσεων: Χρόνης Τζήμος Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα, Θωμαΐς Γκερλεγκτσή, Ελένη Χαλαστάνη Βοηθοί σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Δημήτρης Αγγέλης, Αλέξανδρος Γαρνάβος, Λίνα Σταυροπούλου Βοηθός χορογράφου: Χριστιάνα Κοσιάρη Φωτογραφίες-trailer: Βάσια Αναγνωστοπούλου
ΔΙΑΝΟΜΗ
Γιούγκερμαν: Γιάννης Στάνκογλου Μιχάλης Καραμάνος / Σύλβεστρος: Χρήστος Μαλάκης Ντάινα / Λίλη: Ζέτα Μακρυπούλια Βούλα: Θάλεια Σταματέλου Γιώργος Μάζης / Αστυφύλακας: Γιάννης Καπελέρης Κλεό / Μάγκας 2: Πολύδωρος Βογιατζής Σκλαβογιάννης / Διευθυντής Τραπέζης / Διοικητής / Ντε Κρεσύ: Δημήτρης Πετρόπουλος Θωμάς Παπαδέλης / Σύμβουλος οικονομικών / Κάρλ: Γιάννης Νταλιάνης Αλκμήνη / Σάσα: Δανάη Σαριδάκη Ασπασία / μητέρα Καραμάνου: Καίτη Μανωλιδάκη Λιάπκιν / Μόγιας / Πρίγκηψ Αρκάνωφ: Δημήτρης Μπίτος Γερο-Στρατής / Υπηρέτης: Νίκος Καλαμό Νίτσα / γυναίκα που τραγουδά / Αντιόπη: Λήδα Μανιατάκου Μάγκας 1 / Παύλος / Νεαρός: Αλκιβιάδης Μαγγόνας Κοσμική καλλονή / Πόρνη 2 / Συνοδός Γιώργου: Μπίλιω Μαρνέλη Τσιγγάνα / Πόρνη 1 / Συνοδός Κλεό / Ελίζ: Κορίνα Κόκκαλη Νάσος / Υπάλληλος / Τραπεζικός: Ανδρέας Νάτσιος Γυναίκα συνοδός: Ελένη Χαλαστάνη Μικρός Γιούγκερμαν: Άγγελος Πιλιτσίδης, Μάριος Σουμάτης, Αντώνης Στάμου, Φίλιππος Τάρλοου Σύλβι: Θοδωρής Πιλιτσίδης, Δημήτρης Ντιμπιτζίδης, Δημήτρης Τατάκης Ζωντανά παίζει μουσική η Λένα Χατζηγρηγορίου
ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥΣ του Ευγένιου Ο' Νηλ
Σκηνοθεσία: Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Από 8 Οκτωβρίου 2018
Για 10 μόνο παραστάσεις
Το θέατρο Πορεία, μετά την Σκακιστική Νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ, συνεργάζεται ξανά με τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου και την ομάδα Zero Gravity και ανεβάζουν το Ένα Φεγγάρι Για Τους Καταραμένους (1943) του Ευγένιου Ο' Νηλ, από 8 Οκτωβρίου 2018, σε συνεργασία με την εταιρία θεάτρου Ακτίς - Μοντέρνοι Καιροί.
Πρόκειται για το κύκνειο άσμα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα (βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας και τέσσερα Πούλιτζερ), που παρουσιάζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια, σε καινούργια μετάφραση και με διαφορετική ματιά. Έργο γεμάτο αυτοβιογραφικά στοιχεία, μια προσωπική κατάθεση του Ο' Νηλ, γύρω από την ταραγμένη οικογενειακή ζωή του, μια συνέχεια του αριστουργήματός του Το Μακρύ Ταξίδι της Μέρας Μέσα στη Νύχτα. Με πυρήνα τις σπαρακτικές σχέσεις των προσώπων, η παράσταση επιχειρεί να διανοίξει έναν νέο φαντασιακό χώρο στον ρεαλισμό του Ο' Νηλ, που θα επικοινωνεί με τις αλήθειες του καθενός μας. Στο Ένα Φεγγάρι για τους Καταραμένους, μια μέρα κωμωδίας και μια νύχτα τραγωδίας συνθέτουν ένα ευδιάθετο purgatorium και ένα πικρό paradiso.
Σε έναν ξεχασμένο τόπο, τρία πρόσωπα έρχονται αντιμέτωπα με την επιθυμία τους και την ανεπάρκειά τους. Ο αλκοολικός, ξεπεσμένος ηθοποιός Τζιμ Ταϊρόν, μαθημένος στη ζωή του Μπρόντγουεϊ και στις νυχτερινές κραιπάλες της Νέας Υόρκης, βρίσκεται για λίγο σε μια άγονη επαρχία, σε ένα κτήμα που σύντομα θα γίνει δικό του. Εκεί συναντιέται με τη Τζόσι Χόγκαν, μια νεαρή γυναίκα, τελείως διαφορετική από αυτές που έχει γνωρίσει ως τώρα. Εκείνη βλέπει σ' αυτόν όλη την ευγένεια και τα ψυχικά χαρίσματα που ούτε ο ίδιος δεν αναγνωρίζει στον εαυτό του. Ο πατέρας της Τζόσι, ο φτωχός μετανάστης Φιλ Χόγκαν, ελπίζει σε ένα γάμο ανάμεσά τους, που θα τον ξελάσπωνε από τη φτώχια και τα χρέη. Καταστρώνει απίθανα σχέδια προκειμένου να τους ενώσει. Όμως σ' αυτή την ένωση θα υψωθούν σαν ανίκητα εμπόδια η διαφορετικότητά τους, οι ψευδαισθήσεις τους και τα φαντάσματα που τους στοιχειώνουν. Το φως του φεγγαριού θα φωτίσει τα περασμένα και θα τους φανερώσει το αληθινό τους πρόσωπο. Με το ξημέρωμα θα έρθει μια απρόσμενη κάθαρση. Υπάρχει χώρος για το θαύμα; Ένα έργο για την εξάρτηση, το ψέμα, την ενοχή.
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μετάφραση: Θοδωρής Τσαπακίδης, Ισμήνη Φραγκιουδάκη Σκηνοθεσία: Μαριλίτα Λαμπροπούλου Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού Μουσική: Κώστας Γάκης Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης Βοηθός σκηνοθέτη: Ιφιγένεια Ντούμη, Ελπίδα Τοπάλογλου Φωτογραφίες-trailer: Βάσια Αναγνωστοπούλου
Ερτμηνεύουν: Τζόσι Χόγκαν: Ιωάννα Παππά Φιλ Χόγκαν, ο πατέρας της: Γιάννης Νταλιάνης Τζιμ Ταϊρόν: Γιώργος Τριανταφυλλίδης Στέντμαν Χάρντερ: Ιώκο - Ιωάννης Κοτίδης Μάικ Χόγκαν: Ντίνος Γκελαμέρης
ΥΨΩΜΑ 731
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινάρης
Από 18 Φεβρουαρίου - 24 Απριλίου 2019
731 μέτρα πάνω από τον Άδη...
Μια μουσικοθεατρική παράσταση για την αξία της ελευθερίας.
Το 1941, στο Ύψωμα 731, ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός κατορθώνει μια συντριπτική νίκη επί του πολυάριθμου ιταλικού στρατού του Μουσολίνι, στην προσπάθεια του τελευταίου να καταλάβει την Ελλάδα. Στη μάχη που δόθηκε τα γεγονότα και οι αριθμοί αγγίζουν τη σφαίρα του παράδοξου όσον αφορά τον μικρό αριθμό των Ελλήνων οπλιτών αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν μία ιταλική επίθεση μυθικών διαστάσεων.
Στην παράσταση, με όχημα την αφήγηση των γεγονότων, η μάχη ανάγεται στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων· εκεί όπου νικάει ο παράδοξος τρόπος σκέψης, αυτός που αντιβαίνει στην κοινή αντίληψη και έρχεται σε σύγκρουση με τις εκάστοτε κρατούσες αντιλήψεις ή την κοινή λογική· εκεί όπου η νίκη του παράδοξου τρόπου σκέψης περιέχει ως κεντρική έννοια την αξία της ελευθερίας, απέναντι σε μια δύναμη, που αρχικά φαντάζει άτρωτη, και που προσπαθεί βίαια να εγκαθιδρύσει στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων ένα πρότυπο κανονικότητας και ομογενοποίησης που τελικά μας απομονώνει από την ίδια τη ζωή. Πληροφορίες που αντλούνται από εφημερίδες και μαρτυρίες της εποχής, καθώς και συνεντεύξεις και απομνημονεύματα ανθρώπων που συμμετείχαν στη μάχη, μεταστοιχειώνονται σε μουσική, κίνηση και λόγο.
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σύνθεση κειμένου: Άρης Μπινιάρης, Θεοδώρα Καπράλου Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης Σκηνικά– Κοστούμια: Πάρις Μέξης Δραματουργική επεξεργασία: Θεοδώρα Καπράλου Σύνθεση και εκτέλεση μουσικής: Βίκτωρας Κουλουμπής (μπάσο), Πάνος Σαρδέλης (τύμπανα), Χρήστος Γεωργόπουλος (κιθάρα)
Ερμηνεία: Άρης Μπινιάρης
ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟ της Μαρίνας Καραγάτση
Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου
Από 21 Σεπτεμβρίου 2018
Ψεύτρα ζωή…
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Το Ευχαριστημένο», το μυθιστόρημα της Μαρίνας Καραγάτση που απέσπασε το Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» το 2009, θα επαναληφθεί στο Θέατρο ΠΟΡΕΙΑ, από 21 Σεπτεμβρίου και για 13 μόνο παραστάσεις.
Το Ευχαριστημένο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, αγαπήθηκε από το κοινό και απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές, τόσο για την προσέγγιση του πρωτοτύπου και τις ερμηνείες των ρόλων, όσο και για τη συζήτηση που προκάλεσε πάνω στην καλλιτεχνική προσωπικότητα και τον ρόλο της ως οικογενειάρχη, αλλά και στη σχέση πατέρα-παιδιού εν γένει. Η διασκευή του μυθιστορήματος, που μετατρέπει τους απολογητικούς, απολογιστικούς και συγχωρητικούς μονολόγους σε πλήρες θεατρικό έργο και που υπογράφει η Έρι Κύργια, μας μεταφέρει στο σπίτι της οικογένειας του συγγραφέα Μ. Καραγάτση. Μέσα σε τρεις ημέρες αγρύπνιας του λογοτέχνη και μέσα από το βλέμμα της μικρής Μαρίνας, αποκαλύπτονται όλα όσα στοίχειωσαν και πλήγωσαν μία από τις πιο γνωστές οικογένειες της Ελλάδας, ή απλώς μία οικογένεια. Και αν οι σκοτεινές στιγμές υπερέχουν των φωτεινών, η συμφιλίωση με το παρελθόν αποδεικνύεται ο μόνος δρόμος.
Διασκευή: Έρι Κύργια Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου Μουσική: Nalyssa Green Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου Σχεδιασμός μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου Σχεδιασμός κομμώσεων: Χρόνης Τζήμος Βίντεο: Βάσια Αναγνωστοπούλου Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα, Θωμαΐς Γκερλεκτσή Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος Εκγύμναση ηθοποιών: Χριστιάνα Κοσιάρη Φωτογραφίες-trailer: Βάσια Αναγνωστοπούλου
Διανομή: Λασκαρώ: Καίτη Μανωλιδάκη, Μαρίνα: Σίσσυ Τουμάση, Μίνα: Σμαράγδα Σμυρναίου, Νίκη: Ειρήνη Δράκου, Καραγάτσης: Χρήστος Μαλάκης.