«Ικέτιδες» και Διεθνές Φόρουμ για το Αρχαίο Δράμα και τις Πολιτικές Επιστήμες στο Κακογιάννης
Οι δράσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού και ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Μεγάλες Αφηγήσεις / Η Επιστροφή Αθήνα_2019».
Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού και ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Μεγάλες Αφηγήσεις / Η Επιστροφή Αθήνα_2019», το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα παρουσιάσει δυο δράσεις: τις «Ικέτιδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και το Διεθνές Φόρουμ «Το Αρχαίο Δράμα και το Πολιτικό: Παράσταση-Φιλοσοφία-Πολιτική Θεωρία». Αναλυτικότερα:
Ικέτιδες του Ευριπίδη
Πέμπτη 12, Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 21:00 στο Θέατρο
«όπου μετράει η γνώμη του καθενός μας
αρκεί να εξυπηρετεί την ευημερία όλων…»
Ικέτιδες του Ευριπίδη (μτφρ
Δήμος Αβδελιώδης)
Ο Δήμος Αβδελιώδης μεταφράζει και σκηνοθετεί τις Ικέτιδες του Ευριπίδη. Στη σκηνή τρεις ηθοποιοί και δύο μουσικοί αναλαμβάνουν την αφήγηση της δράσης. Η παράσταση βασίζεται αποκλειστικά στην διαχείριση της εκφοράς του λόγου, ως πρωτογενούς φορέα του νοήματος, που αναδεικνύει τη γήινη απλότητα του Αρχαίου Δράματος. Ο γλύπτης και χαράκτης Αριστείδης Πατσόγλου δημιουργεί τον γεμάτο συμβολισμό περιβάλλοντα σκηνικό χώρο, τα γλυπτά και τα κοστούμια.
Δήμος Αβδελιώδης
Ο Ευριπίδης μ’ αυτό του το έργο θεμελιώνει την προτεραιότητα και την ανωτερότητα των άγραφων νόμων, δηλαδή τις ηθικές εκείνες αξίες που είναι σύμφυτες με την ανθρώπινη ύπαρξη, ως ζωντανή συνείδηση. Αυτές τις αξίες δεν χρειάζεται να τις μάθει κανείς από κανέναν, αφού τις νοιώθει και αντιδρά φυσικά όπως και με τις άλλες του αισθήσεις.
Με την αφορμή ενός τραγικού γεγονότος που συνέβη στους Αργείους, ο Ποιητής καταθέτει όλο το κεκτημένο γνωστικό του οπλοστάσιο από τους μύθους, την ιστορία αλλά και την εμπειρική φιλοσοφία του Πλάτωνα και όλης της πνευματικής ελίτ της εποχής του. Με αυτό τον τρόπο υποδεικνύει το μοντέλο της Δημοκρατίας των Αθηνών ως το μόνο πολίτευμα, που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στη δίψα των ανθρώπων για την ευημερία και την ορθή διαχείριση των θεμάτων που ανακύπτουν ανά πάσα στιγμή στις ανθρώπινες κοινωνίες.
Οι Ικέτιδες, μητέρες απ’ το Άργος, που εκλιπαρούν να τους δοθούν τα σκοτωμένα παιδιά τους για να τα θάψουν, δεν μπορούν να εισακουσθούν ούτε απ’ τους νικητές αντιπάλους τους, τους Θηβαίους που το απαγορεύουν, ούτε από κανένα άλλο θεσμό ή Πόλη της Ελλάδας. Μπορούν μόνο να εισακουσθούν από την Αθήνα της Δημοκρατίας.
Ο Ευριπίδης καταθέτει παράλληλα πως ο σκοπός κι η λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος δεν είναι κάτι δεδομένο και αυτονόητο, αλλά είναι μια διαρκής, ακατάπαυστη και ενδελεχής υποστήριξη των πανανθρώπινων αξιών. Οι πολιτικοί ηγέτες κα οι ίδιοι οι πολίτες, πρέπει να κρίνουν και να διακρίνουν με ταχύτητα την ορθή και συνεπή επιχειρηματολογία, από την λογική ανακρίβεια, την κολακεία και την δημαγωγία.
Μετάφραση: Δήμος Αβδελιώδης. Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης. Σκηνικά - Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου. Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Βοσκοπούλου
Ηθοποιοί : Άρτεμις Ματαφιά, Τζωρτζίνα Λιώση, Δανάη Ρούσσου
Μουσικοί: Γιάννης Βιλιώτης & Βασίλης Κολοβός
Διεθνές Φόρουμ «Το Αρχαίο Δράμα και το Πολιτικό: Παράσταση-Φιλοσοφία-Πολιτική Θεωρία»
Τετάρτη 18 & Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019 ώρες 15:00-20:30 στον Κινηματογράφο, Προεγγραφή: [email protected]
Το Φόρουμ διερευνά το ζήτημα της ποίησης και της εφαρμογής της πολιτικής σήμερα και επιδιώκει να αμφισβητήσει τις απολιτικές και αντιπολιτικές φωνές της δημόσιας σφαίρας. Οι μηχανισμοί κοινωνικού αποκλεισμού και μετανάστευσης, οι νέοι εθνικισμοί, η αναζωπύρωση του λαϊκισμού και η ανάγκη για επανεφεύρεση εναλλακτικών γεγονότων, συζητούνται και τίθενται σε μια παιγνιώδη αγωνιστική αλληλεπίδραση, μέσα από τη θεωρία της επιτέλεσης, της πολιτικής φιλοσοφίας και της ανθρωπολογίας.
1η ημέρα : Οι Μεγάλες Αφηγήσεις και η Σωματοποίηση της Δημόσιας Σφαίρας
Η Δρ.Julia Stenzel και το Forum Internationale Wissenschaft του Πανεπιστημίου της Βόννης δημιουργεί το πρόγραμμα της 1ης ημέρας, το οποίο ισορροπεί ανάμεσα στη θεωρητική παραγωγή σκέψης και τους δημιουργικούς καλλιτεχνικούς πειραματισμούς με την αρχαία ελληνική τραγωδία. Παρουσιάζει σειρά θεωρητικών τοποθετήσεων και αντιπαραθέσεων, καθώς και την πρακτική τους εφαρμογή μέσα από την παρουσίαση έργου ως το αποτέλεσμα των εργαστηρίων.
Παράλληλα, η καλλιτεχνική και ερευνητική ομάδα Magenta (Έλενα Τιμπλαλέξη & Κατερίνα Σωτηρίου) επιμελείται και παρουσιάζει το συμμετοχικό παιχνίδι «Ο Φαντομάς της Δημοκρατίας», με τους ομιλητές και τους θεατές και με θέμα: την τέχνη του διαλόγου.
2η ημέρα: Το πολιτικό και το αρχαίο δράμα ως θεωρία/ιδέα/πρόταγμα
Η 2η ημέρα του Φόρουμ, σε επιμέλεια της Δρ.Αγγελικής Πούλου εκ μέρους του ΙΜΚ, φιλοξενεί ανακοινώσεις και διαλέξεις ερευνητών, καθηγητών και καλλιτεχνών που συσπειρώνονται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (Arc-Net), σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού: Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου, Πανεπιστήμιο του Bochum, Πανεπιστήμιο του Exeter καθώς και στο Συμβούλιο Τεχνών Ελλάδας.
Οι Συμμετέχοντες
- Julia Stenzel, Καθηγήτρια θρησκειολογίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.
- Jonas Tinius, Ανθρωπολόγος της τέχνης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Humboldt-Universität zu Berlin.
- Richard Seaford, Καθηγητής, Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Exeter.
- Sebastian Kirsch, Ερευνητής στις παραστατικές τέχνες και την πολιτική φιλοσοφία, Πανεπιστήμιο του Bochum & Πανεπιστήμιο New York.
- Stefan Donath, Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών, Ερευνητής στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο «Interweaving Performance Cultures» του Πανεπιστημίου Freie στο Βερολίνο.
- Jorn Etzold, Kαθηγητής στο Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Bochum.
Οι καθηγητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών
- Πλάτων Μαυρομούστακος, Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δίκτυου Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (Arc-Net)
- Γιώργος Πλειός, Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας, Πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
- Έλενα Τιμπλαλέξη, Ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα Magenta, Θεατρολόγος, Μέλος ΕΕΠ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
- Ολυμπία Γλυκιώτη, Θεατρολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
- Ευδοκία Δεληπέτρου, Θεατρολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
- Ελένη Κουτσιλαίου, Θεατρολόγος-Δραματουργός, Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Οι καλλιτέχνες
- Magenta, καλλιτεχνική και ερευνητική ομάδα
- Αλέξανδρος Μιστριώτης, Καλλιτέχνης
- Ilan Bachl, Εικαστικός Καλλιτέχνης
- Anna Pasco Bolta, Εικαστικός Καλλιτέχνης
- Holle Münster, Μέλος της ομάδας Prinzip Gonzo, σκηνοθέτης, ηθοποιός
- Oliver Zahn, Καλλιτέχνης του θεάτρου
- Σαράντος Ζερβουλάκος, Σκηνοθέτης
- Μέτη Παναγιωτοπούλου, Χορογράφος/Χορεύτρια, Καλλιτεχνική Διευθύντρια "Κερά Μια Σκηνή-Γιορτές Ρόκκας"
Καθώς και οι
- Δημήτρης Γιολάσης, Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης - Υπεύθυνος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης
- Παναγιώτης Νόϊφελτ, Πρόεδρος και Ιδρυτής Συμβούλιο Τεχνών Ελλάδας και Διεθνές Ανεξάρτητο (όμιλος φορέων και οργανισμών έρευνας και πολιτιστικής πολιτικής και οικονομίας)
- Χρήστος Καρανάτσης, Λύκειο Επιδαύρου, Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος
Info
Ικέτιδες του Ευριπίδη. Πέμπτη 12, Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 21:00. Αίθουσα: Θέατρο. Είσοδος: Ελεύθερη – απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα. 210 3418550 & 210 3418579
Διεθνές Φόρουμ «Το Αρχαίο Δράμα και το Πολιτικό: Παράσταση-Φιλοσοφία-Πολιτική Θεωρία». Τετάρτη 18 & 19 Σεπτεμβρίου 2019, ώρες 15:00-20:30. Αίθουσα: Κινηματογράφος. Είσοδος Ελεύθερη. Προεγγραφή: [email protected].