«Νερό της Κολωνίας»: Μύρισαν... συναισθήματα στο Εθνικό
Η νέα παράσταση της ομάδας Vasistas που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο- Θέατρο Rex Σκηνή «Κατίνα Παξινού» σε πλημμυρίζει με μυρωδιές και σκέψεις, ακόμα και μετά το τέλος της.
Κοιτώντας ξανά το μπουκαλάκι με άρωμα που προσφέρεται στους θεατές στο τέλος της παράστασης «Νερό της Κολωνίας» συνειδητοποιώ δύο πράγματα, τη δύναμη της μυρωδιάς ως ανάμνησης και πώς η παράσταση κατάφερε να χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη για να συλλογιστεί πάνω στο θέμα του θανάτου.
Το έργο, γραμμένο από τον Ευθύμη Φιλίππου, σκηνοθετεί η Αργυρώ Χιώτη. Ο κόσμος του τοποθετείται σε ένα μάλλον σύγχρονο περιβάλλον, κάπως γνώριμο, κάπως ανοικείο και σίγουρα μεταφυσικό. Κάπου ανάμεσα στους ζωντανούς και τους νεκρούς δημιουργείται μια ζώνη επικοινωνίας. Οι νεκροί όμως δεν μπορούν να κατανοήσουν τον γλωσσικό κώδικα των ζωντανών κι έτσι για να γίνει εφικτή η επικοινωνία μεταξύ των δύο κόσμων, η γλώσσα μεταφράζεται σε εικόνες και οι εικόνες έπειτα μετατρέπονται σε άρωμα. Οι νεκροί καταλαβαίνουν με μυρωδιές, ίσως γιατί οι μυρωδιές είναι κυρίως συναίσθημα.
Στη σκηνή δημιουργείται ένας ιδιαίτερος υπερβατικός χώρος, ένα «κέντρο διαχείρισης» που εξυπηρετεί την επικοινωνία με τους νεκρούς. Μία ομάδα από γυναικείες φιγούρες που κατοικεί στον χώρο, ορίζει τη διαδικασία και χειρίζεται τη μηχανή αποτύπωσης – μοναδικό όργανο επικοινωνίας με τον άλλο κόσμο. Η μηχανή αυτή, σαν άλλο διυλιστήριο, έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τις λέξεις σε κολόνια…. Ένας άντρας έρχεται για να στείλει ένα γράμμα στην –εδώ και σαράντα χρόνια- νεκρή μητέρα του. Οι γυναίκες θέτουν σε λειτουργία τη μηχανή, καθοδηγούν βήμα-βήμα τον άντρα σ’ αυτή τη μεταφυσική εμπειρία, βρίσκουν τρόπο να λύσουν τα όποια προβλήματα, τραγουδούν επίμονα παραλλαγές τραγουδιών και ολοκληρώνουν την αποστολή τους στέλνοντας το γράμμα.
Το «Νερό της Κολωνίας» είναι μια παράσταση διαφορετική. Ίσως περισσότερο πρόκειται για στοχασμό και εμπειρία που έπειτα επιζητά τον δικό σου στοχασμό. Είναι επίσης μια παράσταση παράξενη, ανοικεία, με μεταφυσική αύρα. Στη βάση της όμως έχει ένα θέμα καθολικό, καθημερινό. Είναι ο θάνατος ένα γεγονός τελεσίδικο; Ο σωματικός θάνατος σημαίνει πως ο άνθρωπος δεν είναι ατελείωτος; Ή μήπως η απάντηση στα παραπάνω εξαρτάται από τον τρόπο που οι ζωντανοί αντιμετωπίζουν τον θάνατο;
Η παράσταση δέχεται πως είναι εφικτή η επικοινωνία με τους νεκρούς. Αυτή είναι η συνθήκη της, οι ρωγμές μέσα από τις οποίες επικοινωνούν οι δύο κόσμοι. Από αυτές τις ρωγμές χωράει να περάσει μονάχα ένα άρωμα το οποίο όπως τελικά βλέπουμε γίνεται ένας χείμαρρος αναμνήσεων της καθημερινής ζωής. Το ενδιαφέρον στοιχείο μάλιστα είναι ότι βλέπουμε να καταγράφεται αυτός ο λεκτικός χείμαρρος και να αποδίδεται σε εικόνα με αναλογικό τρόπο.
Παρόλο που ο κόσμος της μπορεί να γίνει βαρύς στα συναισθήματα ή δύσπεπτος στα νοήματα, η παράσταση διαθέτει χιούμορ, αστείες στιγμές, σουρεαλιστικές σκηνές και συχνές ανάλαφρες δόσεις που δένουν όμορφα αυτή την αλλόκοτη ιστορία. Η Χιώτη προσέχει πολύ κάθε λεπτομέρεια και αναδεικνύει το κείμενο του Φιλίππου. Της «ανήκουν» ο χώρος και τα σκηνικά αντικείμενα (Σκηνικός χώρος/εικαστικός συνεργάτης: Βασίλης Μαρματάκης) ενώ παράλληλα δημιουργεί συγκλονιστικές εικόνες με τα κεριά και τη μηχανή-προβολέα σε συνδυασμό με τους φωτισμούς (Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας). Τέλος, καθοδηγεί την ομάδα στις σωστές ερμηνευτικές νότες- δεδομένου του ιδιαίτερου κειμένου οι ερμηνείες θα μπορούσαν εύκολα να κινηθούν σε υπερβολικό επίπεδο, αν όχι καρικατούρας. Εξαιρετικός ο γυναικείος Χορός (Ελένη Βεργέτη, Κατερίνα Παπανδρέου, Σοφία Πριόβολου, Καλλιόπη Σίμου, Αργυρώ Χιώτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη), μια αρμονική όμαδα με ευδιάκριτα χαρίσματα όταν χρειάζεται. Πολύ καλή και συγκινητική η εμφάνιση του Φιντέλ Ταλαμπούκα, πολύ ευχάριστη η διπλή έκπληξη της Αρετής Πασχάλη.
«...έχει γίνει τόσο μεγάλο το χέρι μου πια, αγαπητή μου, που μια μέρα κατάφερα κι έπιασα με το χέρι αυτό όλον τον πλανήτη και ήταν πολύ περίεργη η αίσθηση όταν κράταγα την υδρόγειο στην παλάμη μου...»
«Νερό της Κολωνίας» του Ευθύμη Φιλίππου
Συνεργάτες Δραματουργοί: Αργυρώ Χιώτη και Ευθύμης Θέου
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Σκηνικός χώρος/εικαστικός συνεργάτης: Βασίλης Μαρματάκης
Σχεδιασμός ήχου: Jan Van de Engel
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Κοστούμια: Ευθύμης Φιλίππου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Γιώτη
Καλλιτεχνική συνεργάτιδα: Ariane Labed
Φωτογράφος παράστασης: Κάρολ Τζάρεκ
Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Ελένη Βεργέτη, Κατερίνα Παπανδρέου, Αρετή Πασχάλη, Σοφία Πριόβολου, Καλλιόπη Σίμου, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Αργυρώ Χιώτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
Info
Εθνικό Θέατρο- Θέατρο Rex Σκηνή «Κατίνα Παξινού»
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00
Κυριακή στις 20.00
Πανεπιστημίου 48
210 3305074, 210 7234567
Προπώληση: ticketservices.gr και tickets.public.gr
ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ