Ελένη Ζαχοπούλου: «Μια μάχη είναι το πριν, το μετά, το ποιος, το γιατί, το πώς»
Η ηθοποιός συμμετέχει στην παράσταση «Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β Μ Θεοχαράκη.
Με αφορμή τα 2.500 χρόνια από τις μεγάλες ιστορικές μάχες της ελληνικής αρχαιότητας στις Θερμοπύλες και την Σαλαμίνα (480 π.Χ.), το Dramaticus σε συνεργασία με τον Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας Paul Cartledge (Cambridge University) συστήνει θεατρικά τον «πατέρα της Ιστορίας» Ηρόδοτο στην παράσταση «Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες» η οποία ανεβαίνει στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.
Γεννήθηκα στην Αθήνα, στον Χολαργό όπου και μεγάλωσα. Μαζί με τους γονείς μου και τον αδερφό μου τον Φάνη σε ένα πολύ όμορφο και ζεστό σπίτι.
Εδώ και αρκετά χρόνια ζω στον Βύρωνα, πολύ κοντά στο βουνό. είναι μια πολύ ήσυχη γειτονιά, αρκετά κοντά στο κέντρο. χαίρομαι που μπορώ να μετακινούμαι με τα πόδια προς τα μέρη που συχνάζω η δουλεύω. Βάζω τα ακουστικά μου και περπατώ. είναι οι ώρες που γεμίζω εικόνες και σκέψεις.
Μικρή ήθελα να γίνω ιατροδικαστής. Μετά κατάλαβα οτι πρέπει να σπουδάζεις περίπου μια ζωή για να τα καταφέρεις. το παράτησα σαν όνειρο. έπειτα ήθελα να γίνω δασκάλα, κάτι που προσπάθησα δίνοντας κατατακτήριες πριν πέντε χρόνια. δεν τα κατάφερα. μετά, είχα μεγαλώσει αρκετά, ήμουν πιά πέμπτη ή έκτη δημοτικού και είπα θέλω να γίνω ηθοποιός. Και τα κατάφερα.
Λίγο ο μπαμπάς μου που με πήγαινε συνέχεια θέατρο, λίγο η μαμά μου που δούλευε σαν μουσικός παραγωγός στην ΕΡΤ, λίγο η θεατρική ομάδα του σχολείου μου, λίγο τα βιβλία, λίγο οι δίσκοι του Χατζιδάκι, λίγο τα παραμύθια και η αχαλίνωτη φαντασία μου... ε, δεν ήθελα και πολύ!
Οι πρώτες καλλιτεχνικές μου επιρροές ήταν οι μουσικές και τα βιβλία που υπήρχαν σπίτι μας. Ο μπαμπάς μου και η μαμά μου δηλαδή. άνθρωποι με βαθιά παιδεία και καλλιέργεια. Αργότερα, το θέατρο Πόρτα, το Αμόρε, η πειραματική του Εθνικού, οι συναυλίες στο μέγαρο μουσικής και στο Ηρώδειο και φυσικά οι δάσκαλοί μου.
Αρχικά πέρασα στην Ελληνική Φιλολογία, την οποία όμως ποτέ δεν τελείωσα, προς λύπη των γονιών μου. Απο τα πρώτα έτη του πανεπιστημίου ασχολήθηκα με το θέατρο στην εκπαίδευση. Ολοκλήρωσα τις διετείς σπουδές μου στην σχολή 'ΑΝΙΜΑ' και έδωσα εξετάσεις στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Τρία χρόνια αργότερα αποφοίτησα και έφυγα στο Λονδίνο για μεταπτυχιακές σπουδές. Το μεταπτυχιακό μου ήταν πάλι πάνω στο θέατρο στη εκπαίδευση, στην κοινότητα και στην φυλακή, στο Royal Central School of Speach and Drama. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισα να παρακολουθώ σεμινάρια, να κάνω μαθήματα μουσικής, τραγουδιού, χορού κ.α. Μικρή τι ήθελες να γίνεις;Πώς προέκυψε η ενασχόληση με την υποκριτική και το θέατρο;
Ο «Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες» είναι η ιστορία του Ηροδότου, συγκεκριμένα το έβδομο βιβλίο η Πολύμνια, στην οποία καταγράφεται η μάχη των Θερμοπυλών. Η παράσταση ξεκινά πολύ πριν απο την μάχη των Θερμοπυλών. Βλέπουμε την εκστρατεία του Ξέρξη, την ζεύξη του Ελλησπόντου, τις αντιδράσεις των Ελλήνων κ.α. όλα τα γεγονότα που οδήγησαν σ αυτήν την μάχη. Γιατί όπως λέμε και στην παράσταση : "Μια μάχη είναι το πριν, το μετά, το ποιός, το γιατί, το πώς."
Το έργο είναι η αφήγηση των γεγονότων που οδήγησαν στην μάχη των Θερμοπυλών καθώς και η ίδια η μάχη. Στην σκηνή υπάρχουν δύο ηθοποιοί, φώτα και ένα πιάνο με ουρά. Όλα υπάρχουν εκεί για να μπορέσουμε να πούμε την ιστορία. Ο στόχος δεν είναι να αναπαραστήσουμε την μάχη ή όλα όσα συνέβησαν πριν και μετά, αλλά να ανοίξουμε έναν δρόμο για τους θεατές να σκεφτούν πάνω σε αυτά. Πάνω στην σύκρουση των αξιακών συστημάτων των Ελλήνων και των Περσών, στην έννοια του ήρωα, στην έννοια της αντίστασης, της θνητότητας... Οι Θερμοπύλες είναι μια ιστορία ήττας. Όμως για κάποιο λόγο είναι μια τόσο σπουδαία ιστορία. Αυτούς του λόγους θέλουμε να αναδείξουμε.
Θέλω να κάνω θέατρο με ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω. Και ευτυχώς μέχρι τώρα έχω αυτήν την τύχη.
Επόμενα σχέδια; Συνεχίζονται οι 'Ανθρωποφύλακες' του Περικλή Κοροβέση σε σκηνοθεσία του Μάνου Βαβαδάκη στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, μετά απο τις παραστάσεις που θα δωθούν στην Θεσσαλονίκη, και απο τον Φεβρουάριο ξεκινάμε την "Υπόθεση Λάραμι" σε σκηνοθεσία του Άρη Λάσκου στο Θέατρο Σφενδόνη. Παράλληλα με όλα αυτά, συνεχίζουμε τις μουσικές βραδυές μας με την "Santa Bella-Σαν ταμπέλα" μαζί με τον Φάνη Ζαχόπουλο και τον Γώργο Κοντoχριστόπουλο.
Μετάφραση: Δρ. Γιάννης Λιγνάδης Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος
Ιστορικός Σύμβουλος: ∆ρ. Ανδρονίκη Μακρή Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος Σκηνικά-Κοστούμια: Χαράλαμπος Νικολάου Επιμέλεια Φωτισμού́: Σεσίλια Τσελεπίδη Επικοινωνία: Μαριλένα Θεοδωράκου
Ερμηνεύουν: Ελένη Ζαχοπούλου, Μάνος Βαβαδάκης
Info
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη: Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 10671, Αθήνα. Παραστάσεις: 9/12/, 10/12 και 18/12 στις 21.00. Διάρκεια:70 λεπτά. Τιμές Εισιτηρίων:10 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι), 13 € (γενική είσοδος). Πληροφορίες:Κρατήσεις: www.viva.gr.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ