Μια «Γελάδα» δεν φέρνει την άνοιξη στο Altera Pars
Αλληγορική ιστορία που τυγχάνει έξυπνης αντιμετώπισης από τον Πέτρο Νάκο σε μια παράσταση με έντονα τα στοιχεία του παραμυθιού, της επιτήδευσης και του θεάτρου σκιών.
Εικόνες μεγάλης αισθητικής αξίας ζωντανεύουν στη διάρκεια της παράστασης «Η Γελάδα» που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Altera Pars. Το έργο του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ πέφτει στα χέρια του σκηνοθέτη Πέτρου Νάκου ο οποίος αποφασίζει να το διαχειριστεί ακριβώς όπως είναι, ένα λαϊκό παραμύθι. Μια αλληγορία με πολιτικό βάθος για το αέναο κυνήγι της ευτυχίας και του καταναλωτισμού. «Μα πώς ζούσαμε χωρίς τη γελάδα;» αναρωτιούνται συχνά οι ήρωες της ιστορίας και σε μια φράση συμπυκνώνουν την αντίφαση της επιλογής της ζωής τους.
Μια μικροαστική οικογένεια με μεγάλα όνειρα για κοινωνική ανέλιξη, για καταξίωση, για πρόοδο και προκοπή, η μάνα, η κόρη, ο γιος... Ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο. Η μάνα θέλει το καλύτερο για τα παιδιά της και τα παιδιά φορτώνονται τις προσδοκίες και τις επιθυμίες της μητέρας τους. Η κόρη θα γίνει σπουδαία καλλιτέχνης της όπερας και ο γιος ο μεγαλύτερος ποιητής της εποχής του. Όνειρα που είναι μεγαλύτερα από την πραγματικότητα που τους περιορίζει. Λύση έρχεται να δώσει μια γελάδα... Μία παχιά γελάδα που θα κατεβάζει γάλα και το γάλα της θα γίνει βούτυρο, γιαούρτι και θα πουληθεί και έτσι θα πλουτίσουν και αφού πλουτίσουν ... τότε σίγουρα όλα θα είναι καλύτερα. Σύντομα όμως το μέσο γίνεται σκοπός και τα πάντα ανατρέπονται. Η γελάδα ιεροποιείται, γίνεται θεός και τύραννος μαζί και φορτωμένη με όλες τις ελπίδες της οικογένειας γίνεται ο δυνάστης τους. Η γελάδα που θα τους έσωζε, τώρα τους απελπίζει. Ποιος θα βρεθεί να τους απαλλάξει από την τυραννία της;
Την ιστορία του Χικμέτ ο Νάκος επιλέγει να την πει με τρόπο γκροτέσκο και επιτηδευμένο, σε όλα- οι ηθοποιοί είναι βαμμένοι και κινούνται με πολύ συγκεκριμένο και πλαστικό τρόπο ο καθένας. Εμφάνιση, λόγος, κίνηση είναι όλα υπολογισμένα και υπακούνε στο πνεύμα της λογικής του θεατρίνου, της commedia dell’ arte αλλά και της αποστασιοποίησης σε κάποιο βαθμό (με το χάρτινο φαγητό ή την αναγραφή στο κάτω μέρος της σκηνής των διάφορων τοποθεσιών). Χρησιμοποιώντας επίσης ένα σύστημα ριντό, καθιστά τις σκιές ένα βασικό στοιχείο της παράστασης μεγαλώνοντας και μικραίνοντας τις φιγούρες των ηρώων, φτιάχνοντας ιδιαίτερες εικόνες που υπερβαίνουν το αισθητικό επίπεδο καθώς λειτουργούν συνειρμικά και συμβολικά. Ο συμβολισμός φαίνεται να είναι άλλο ένα συστατικό του έργου που επιθυμεί να αναδείξει ο σκηνοθέτης και το κάνει καλά- το λουλούδι συναγωνίζεται την αγελάδα σε νοήματα, όμως παρατηρώντας την παράσταση ίσως προσέξουμε νοήματα στα χρώματα ή και στην ίδια την επιλογή του «προσωπείου» των ηθοποιών. Γενικά η όλη προσέγγιση του έργου είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και εικαστικά χορταστική, κουράζει όμως σε κάποια σημεία η επανάληψη και η πολλή επιτίδευση.
Όλα αυτά γίνονται σε μια σκηνή λίγο- πολύ γυμνή. Το ριντό μετακινείται ανάλογα με τις σκηνικές ανάγκες και η δράση μετατοπίζεται σε διάφορα μέρη της σκηνής- ακόμα και στο επάνω μέρος- ενώ κατά τη διάρκεια του έργου τοποθετούνται διάφορα σκηνικά αντικείμενα που πρόκειται να εξυπηρετήσουν την εκάστοτε σκηνή. Τέλος, καθοριστικής σημασίας κρίνονται οι φωτισμοί (Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη) και η αφοσίωση των ηθοποιών (Μίνα Χειμώνα, Πέτρος Νάκος, Αγγελική Κοντού, Σπύρος Σιδέρης και Ηλίας Τσούμπελης). Ο καθένας τους έχει να αναδείξει ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό μέσα από την υπερβολή του ρόλου του. Μεγαλομανία, απερισκεψία, αφέλεια, φιλοδοξίες για κοινωνική ανέλιξη. Και η ειρωνεία αυτών των χαρακτήρων, ακόμη και μέσα στη γκροτέσκα ύπαρξή τους, συγκινεί ακόμα γιατί εκφράζει την ειρωνεία του δυτικού μας πολιτισμού.
Κείμενο: Ναζίμ Χικμέτ
Μετάφραση : Έρμος Αργαίος
Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Κοντού
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά/Φροντιστήριο: Τάσος Αμπατζής
Κοστούμια: Gaffer&Fluf /Frame up (Wardrobes)
Μουσική επιμέλεια: Αγγελική Κοντού
Σύνθεση ήχων : Γιώργος Αντωνόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Ελβίρα Μπαρτζώκα
Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Πέτρος Νάκος, Αγγελική Κοντού, Σπύρος Σιδέρης, Ηλίας Τσούμπελης
Φωτογραφίες/video: Αντώνης Κυριτσάνης
Hair styling/περούκες: Κων/νος Σαββάκης
Make up artist : Δήμητρα Γιατράκου
Info
Θέατρο Altera Pars
Δευτέρα – Τρίτη στις 21:00
Μεγ. Αλεξάνδρου 123
210 3410011
Προπώληση: viva.gr
ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ