Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης
Σε ηλικία 65 ετών.
«'Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης. Ο σπουδαίος δημιουργός άφησε παρακαταθήκη δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και το αποτύπωμά του στα ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (2007-2014) και Βέροιας (1993-2002), όπου είχε διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής, όπως και στο Ελληνικό Φεστιβάλ την περίοδο 2001-2006, ενώ υπήρξε εκτελεστικός Διευθυντής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics (2010).
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την απώλεια του σκηνοθέτη
«Με τη σοβαρότητα της δουλειάς του και τη διακριτική του παρουσία, ο Γιάννης Καραχισαρίδης υπήρξε ένας ακάματος εργάτης του θεάτρου», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά της για την απώλεια του Γιάννη Καραχισαρίδη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Με τις παραστάσεις που σκηνοθέτησε στο Εθνικό Θέατρο, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε πολλά ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και με τις διοικητικές του ικανότητες ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, των ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Βέροιας και εκτελεστικός διευθυντής των Special Olympics, ο Γιάννης Καραχισαρίδης στήριξε τους θεσμούς με εξαιρετική συνέπεια. Η εργατικότητά του θα λείψει από το ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του» συμπληρώνει η υπουργός Πολιτισμού.
Η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Γιάννη Καραχισαρίδη, που διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του από το 2001 ως το 2006.
Δεν θα ξεχάσουμε τον εορτασμό για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ το 2005 και τα λόγια του στην επετειακή έκδοση εκείνης της χρονιάς:
50 χρόνια είναι πολλά για έναν άνθρωπο...μια ολόκληρη ζωή
50 χρόνια είναι λίγα για την ιστορία...η λάμψη μιας αστραπής στον ορίζοντα
50 χρόνια είναι επαρκή για έναν θεσμό...τον θεμελιώνουν
Οι παλαιότεροι εργαζόμενοι θα θυμόμαστε πάντα την αγάπη του για το Φεστιβάλ, αλλά και τον Πολιτισμό εν γένει. Θα θυμόμαστε το πάθος του για δουλειά, τις διοικητικές του ικανότητες, την ευρηματικότητά του στην επιλογή των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Θα θυμόμαστε τέλος τις θερμές, προσωπικές σχέσεις που διατηρούσε με όλους τους υπαλλήλους.
Καλό ταξίδι.
Η ανακοίνωση του ΚΘΒΕ
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Γιάννη Καραχισαρίδη, ένα σπουδαίο σκηνοθέτη με πολυσχιδές έργο, που υπηρέτησε πιστά το Θέατρο, ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής των ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (2007-2014) και Βέροιας (1993-2002), αλλά και του Ελληνικού Φεστιβάλ (2001-2006).
O Γιάννης Καραχισαρίδης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1955. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια από το Οικονομικό της Νομικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε θέατρο στις σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Λεωνίδα Τριβιζά. Σκηνοθέτησε περίπου 70 θεατρικές παραστάσεις και 6 όπερες, στις κρατικές σκηνές, στα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο. Ειδικεύτηκε στο πολιτιστικό μάνατζμεντ. Από το 1976, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και ελεύθερους θιάσους σε έργα Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Γκολντόνι, Μολιέρου, Λόρκα, Ντάριο Φο, Ξενόπουλου, Κορρέ, Κορομηλά κ.ά. Το καλοκαίρι του 1977, υπέγραψε τη σκηνοθεσία στις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, με την Άννα Συνοδινού, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Έγραψε σενάρια και σειρές και σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και δημοσίευσε άρθρα με θεωρητικές αναλύσεις για το θέατρο σε λογοτεχνικά περιοδικά.
O Γιάννης Καραχισαρίδης συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ στις εξής παραστάσεις:
«Ο βάλτος είναι πάντα εκεί» του Γιάννη Ταϊπλιάδη, 1999 (Σκηνοθεσία, Μουσική Επιμέλεια)
«Ιστορία για ελέφαντες» του Νίκου Μανούδη-2000 (Σκηνοθεσία, Μουσική Επιμέλεια)
Επίσης, το 2000 έγραψε και σκηνοθέτησε την αγγλόφωνη παράσταση «Follow the fellow who follows a dream» (Ακολούθησε εκείνον που ακολουθεί ένα όνειρο…), η οποία παρουσιάστηκε σε συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.
Η ανακοίνωση της Αιμιλίας Υψηλάντη και του θεάτρου ΑΡΓΩ
Με μεγάλη θλίψη έμαθα σήμερα για το ξαφνικό και αδόκητο χαμό του συναδέλφου, φίλου, συνεργάτη μου Γιάννη Καραχισαρίδη.
Ένα καθαρό μυαλό, ένας ταλαντούχος δημιουργός ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης εργάστηκε για το ελληνικό θέατρο με υποδειγματικό τρόπο.
Δημιούργησε φιλίες και σχέσεις ζωής με τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές του θεάτρου αφήνοντας παρακαταθήκη σημαντικές θεατρικές δουλειές.
Τη θεατρική σεζόν 18-19 συνεργαστήκαμε με τον Γιάννη στις δυο παραγωγές του θεάτρου ΑΡΓΩ( 8 γυναίκες κατηγορούνται και Ροκ Στόρι) ενώ είχαν προηγηθεί οι συνεργασίες μας και στο θέατρο της Βέροιας και της Κοζάνης, απ΄όπου σαν καλλιτεχνικός διευθυντής άφησε το στίγμα του.
Είναι τόσες νωπές οι στιγμές απ΄αυτές τις τελευταίες συνεργασίες μαζί του που προκαλούν πόνο.
Ο Γιάννης έφυγε την στιγμή που το ελληνικό θέατρο χρειάζεται τους ανθρώπους του όσο ποτέ άλλοτε.
Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και στην οικογένεια του θεάτρου με την πίστη ότι δεν θα ξεχαστεί ποτέ.