Οι Παραβάσεις του ΚΠΙΣΝ ξεκινούν με τις «Χοηφόρους» του Έκτορα Λυγίζου
Το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιστρέφει για 4η χρονιά, αυτή τη φορά online (τουλάχιστον προς το παρόν).
Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), επιστρέφουν για τέταρτη χρονιά, σε ζωντανή μετάδοση από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Λόγω των συνεχών εξελίξεων όσον αφορά τα μέτρα για τη δημόσια υγεία θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες εάν οι Παραβάσεις θα πραγματοποιηθούν και παρουσία κοινού.
Η φετινή σειρά δραματοποιημένων αναλογίων με τον γενικό τίτλο «Πρόσωπα του Ήρωα» θα εστιάσει στους ήρωες των μεγάλων μύθων και αφηγήσεων εξερευνώντας την εξέλιξη του ηρωικού προτύπου από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ξεκινώντας από εμβληματικές μορφές ηρώων των αρχαίων χρόνων (Ορέστης, Αχιλλέας) και εξετάζοντας στην πορεία χαρακτηριστικούς ήρωες της Αναγέννησης και του ύστερου Διαφωτισμού (Δον Κιχότε, Ήρωας των Επαναστάσεων), θα καταλήξει στους αντιήρωες του σύγχρονου κόσμου, επιχειρώντας έτσι μια ιδιόμορφη αφήγηση της ενηλικίωσης του ανθρώπου όπως αυτή καθρεφτίζεται στις ιστορίες και τους μύθους του.
Με όχημα αρχετυπικά κείμενα επτά μεγάλων ποιητών και συγγραφέων (Όμηρος, Αισχύλος, Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, Στρατηγός Μακρυγιάννης, Τόμας Μπέρνχαρντ, κ.ά.) θα παρακολουθήσουμε τη σταδιακή απεξάρτηση των ηρώων από τους θεούς και τις μεγάλες αφηγήσεις και την επώδυνη προσγείωσή τους στον σύγχρονο κόσμο. Εδώ, όπου οι αντιήρωες παλεύουν με τη ματαιότητα και την απελπισία βρίσκοντας διαφυγή είτε στην ειρωνεία και τον κυνισμό είτε στην τρέλα και την απόσυρση. Ορφανοί πια από τιμωρούς και προστάτες, ψάχνουν με αγωνία να χαθούν μέσα σ’ ένα μύθο που θα τους πει ποιο είναι το επόμενο βήμα και ποια θα είναι η επόμενη φράση τους.
Η διαδρομή των φετινών Παραβάσεων, που πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ξεκινά την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 18.00 με τις Χοηφόρους του Αισχύλου σε σκηνοθετική επιμέλεια Έκτορα Λυγίζου και μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη. Πρόκειται για το δεύτερο έργο της Ορέστειας, της μοναδικής σωζόμενης τριλογίας του αρχαίου ελληνικού δράματος.
Ο Ορέστης επιστρέφει μετά από χρόνια στο Άργος και ξανασμίγει με την Ηλέκτρα. Τα δυο αδέρφια –σκιαγραφημένα από τον Αισχύλο σαν δυο αθώα παιδιά αντιμέτωπα με ένα τιτάνιο χρέος– θα ενώσουν τις φωνές τους με τον χορό των γυναικών που έχει στείλει η τρομοκρατημένη Κλυταιμνήστρα να προσφέρουν χοές στον τάφο του Αγαμέμνονα για να εξευμενίσει τον νεκρό. Όλοι μαζί θα καλέσουν τον δολοφονημένο βασιλιά και τις σκοτεινές δυνάμεις της γης κι έπειτα θα καταστρώσουν το σχέδιο της εκδίκησης.
Οι Χοηφόροι, έργο μεγάλης λυρικής πνοής, μας δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αναλυτικά όλη την επίπονη, αλλά συναρπαστική, διαδικασία του χτισίματος του τραγικού ήρωα: πώς το περιβάλλον του και οι θεοί τον ωθούν στην πράξη, πώς ο ίδιος διστάζει κι αντιστέκεται, πώς παίρνει τη δύναμη να εκτελέσει τη μητροκτονία και πώς έρχεται τελικά αντιμέτωπος με την οδυνηρή συνειδητοποίηση και τις Ερινύες.
Ο Έκτορας Λυγίζος έχει σκηνοθετήσει έργα των Αισχύλου, Ευριπίδη, Σαίξπηρ, Μπέκετ, Τσέχοφ, Ίψεν, Βέρντι, Ζαρρύ, Φρέιν, Μπόρετζ και Μάρρεϋ, Κουμεντάκη, Γουόλς, Μινυανά, Μάτεσι, Κλάους, Όουεν, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο Εθνικό Θέατρο, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Κ.Θ.Β.Ε., στο θέατρο Αμόρε, στο θέατρο του Νέου Κόσμου, στο θέατρο Χώρα, στο Από Μηχανής, στο Ίδρυμα Κακογιάννη και στο Bios. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τη μεγάλου μήκους ταινία Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού (2012) που συμμετείχε σε περισσότερα από 50 διεθνή φεστιβάλ και απέσπασε 15 βραβεία και διακρίσεις, ανάμεσα τους και το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Επίσης, έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις μικρού μήκους ταινίες Αγνά Νιάτα (επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βενετίας 2004) και Εσωτερικό σπιτιού με γυναίκα που καθαρίζει μήλα (Κρατικό βραβείο 2002).
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης Διασκευή - Σκηνοθετική επιμέλεια: Έκτορας Λυγίζος
Διαβάζουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Σοφία Κόκκαλη, Έκτορας Λυγίζος, Άννα Μάσχα, Ηρώ Μπέζου, The Boy
Μουσικό και ηχητικό περιβάλλον: The Boy
Παρακολουθήστε τις Παραβάσεις ζωντανά στο snfcc.org/ParabasesAeschylus, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube την Κυριακή 11/10 στις 18.00.
Περισσότερες πληροφορίες αλλά και την ανακοίνωση σχετικά με την παρουσία κοινού στις Παραβάσεις θα βρείτε τις προσεχείς ημέρες στην ιστοσελίδα μας SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.
Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, ενώ το 2019 το ΙΣΝ χρηματοδότησε επιπλέον τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών: τον Θόλο στον Λαβύρινθο και τα Σιντριβάνια στο Κανάλι.
Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:
- To ωράριο λειτουργίας για τον μήνα Οκτώβριο είναι:
- Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Φάρος:
- Δευτέρα - Πέμπτη: 06.00-22.00
- Παρασκευή - Κυριακή: 06.00-00.00
- Υποδοχή ΚΠΙΣΝ: καθημερινά 09.00-22.00
- Υποδοχή Κέντρου Επισκεπτών: καθημερινά 09.00-22.00
- Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει πινακίδα με το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος (στη συμβολή της με την οδό Ερμού), πραγματοποιεί στάση στο σταθμό Συγγρού-Φιξ (επί της Λ. Συγγρού) και καταλήγει στη νότια πλευρά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ (κοντά στο κτίριο της ΕΛΣ) και αντίστροφα.
- Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
- Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, καθώς και το δ / Delta Restaurant στο επίπεδο 5Α στο κτίριο της ΕΛΣ.
- Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
- Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
- Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.