Πώς να διακοσμήσετε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με αλεξανδρινά
Bjarni B. Jacobsen
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023
Ένα όμορφα διακοσμημένο τραπέζι είναι πάντα εντυπωσιακό και ανεβάζει επίπεδο το γεύμα που ακολουθεί. Δείτε πώς να το κάνετε να ξεχωρίζει φέτος, με τη βοήθεια του φυτού των Χριστουγέννων.
Είτε απολαμβάνετε έναν ζεστό καφέ κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, είτε ένα γεύμα υπό το φως των κεριών, είτε ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο, το όμορφα διακοσμημένο τραπέζι αποτελεί σημαντικό συστατικό επιτυχίας, μιας και πρώτα «τρώμε με τα μάτια». Τα αλεξανδρινά, με τα εντυπωσιακά τους φύλλα, αποτελούν εξαιρετική επιλογή και προσδίδουν μια νότα μεγαλοπρέπειας. Παρακάτω, οι ειδικοί του Stars for Europe (SfE) προτείνουν μοναδικές ιδέες για τον στολισμό του τραπεζιού με αλεξανδρινά.
Bjarni B. Jacobsen
Τα αλεξανδρινά κλέβουν τις εντυπώσεις σε αυτή την πολυτελή επιτραπέζια σύνθεση και ακτινοβολούν γύρω από τις έντονες αποχρώσεις του κόκκινου, του χρυσού και του χάλκινου. Τόσο σαν μπουκέτο, μέσα σε ένα κομψό δοχείο στο κέντρο του τραπεζιού, όσο και ως κομμένα λουλούδια σε αυτοσχέδια «δοχεία» από μήλα σε κάθε σερβίτσιο, τα αλεξανδρινά απογειώνουν το εορταστικό τραπέζι. Φρέσκα κλαράκια ίληξ και τεχνητά φύλλα σε παρόμοια χρώματα κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακή την σύνθεση αυτή.
Τα χειροποίητα ανθοδοχεία και τα στολισμένα με αλεξανδρινά κηροπήγια αποτελούν μια όμορφη διακοσμητική επιλογή για το τραπέζι, την οποία μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα και να αξιοποιήσετε με πολλούς τρόπους. Θα χρειαστείτε: μίνι αλεξανδρινά, χρυσό γκλίτερ, κόλλα, μήλα, λεπτά και ψηλά κεριά, βάσεις κεριών με καρφιά, δοκιμαστικούς σωλήνες για νερό, βρύα, χρυσό σύρμα, αποφλοιωτή λαχανικών, πορτοκάλια, κόκκινη διακοσμητική κορδέλα και καρφίτσες. Πώς να το φτιάξετε:
Για να δημιουργήσετε το ανθοδοχείο, ξεκινήστε ανοίγοντας μια τρύπα στο μήλο χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών. Στη συνέχεια, απλώστε μια μικρή ποσότητα κόλλας γύρω από την τρύπα. Πασπαλίστε με γκλίτερ την κόλλα και αφαιρέστε την περίσσεια κουνώντας απαλά. Τέλος, τοποθετήστε έναν δοκιμαστικό σωλήνα μέσα στην τρύπα, γεμίστε τον με νερό και τοποθετήστε προσεκτικά ένα κομμένο κοτσάνι αλεξανδρινού στο εσωτερικό του. Για να φτιάξετε το κηροπήγιο, αφαιρέστε προσεκτικά τα μίνι αλεξανδρινά από τη γλάστρα τους, τυλίξτε τη ρίζα τους με βρύα και στερεώστε τα με σύρμα χειροτεχνίας. Συμβουλή: Ποτίστε το φυτό εκ των προτέρων, ώστε η ρίζα να έχει υγρασία. Τέλος, καρφώστε τα κηροπήγια στις μπάλες από βρύα. Τυλίξτε τα πορτοκάλια με την κόκκινη κορδέλα, δέστε έναν φιόγκο στην κορυφή και στερεώστε την στην κάτω πλευρά του φρούτου με μια καρφίτσα. Τέλος, διακοσμήστε το τραπέζι με τα χειροποίητα ανθοδοχεία, τα κηροπήγια και τα στολισμένα πορτοκάλια, ενώ μπορείτε να προσθέσετε και μήλα της αρεσκείας σας.
Bjarni B. Jacobsen
Ροζ κομμένα αλεξανδρινά, χρυσά βάζα και ποτήρια, λαμπερά χριστουγεννιάτικα στολίδια, κεριά και μια σειρά από λαμπάκια φέρνουν γιορτινή λάμψη, ρομαντική ατμόσφαιρα και μια νότα νοσταλγίας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα κλαδιά ίληξ και ευκαλύπτου συμπληρώνουν άψογα τα αλεξανδρινά, ενώ κομμένα λουλούδια και κουκουνάρια κοσμούν και τα πιάτα των καλεσμένων.
Bjarni B. Jacobsen
Οι σκούρες, ζεστές αποχρώσεις του πράσινου αποπνέουν μια αίσθηση ηρεμίας και κάνουν την ατμόσφαιρα πιο χαλαρή. Σε αυτές τις εκλεπτυσμένες επιτραπέζιες συνθέσεις, το φωτεινό κρεμώδες των αλεξανδρινών έρχεται σε αρμονική αντίθεση με το όμορφο πράσινο. Μπορείτε επίσης να καλωσορίσετε τους καλεσμένους σας με εντυπωσιακό τρόπο, τοποθετώντας κομμένα αλεξανδρινά στα πιάτα τους. Συμβουλή: Για λόγους υγιεινής, μπορείτε είτε να καλύψετε τις άκρες των μίσχων με πράσινη ταινία για λουλούδια, είτε να τοποθετήσετε το κομμένο αλεξανδρινό σε ένα σωλήνα με νερό.
Σε αυτή την καλαίσθητη, σκανδιναβικής έμπνευσης ιδέα, τα κρεμ αλεξανδρινά συνδυάζονται με κλαδιά ίληξ, ευκάλυπτο, ανθούριο και πρωτέα για να δημιουργήσουν μια περίτεχνη σύνθεση.
Ως κομμένα άνθη, τα αλεξανδρινά ξεχωρίζουν χάρη στα μεγάλα φύλλα τους και τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους στο βάζο. Τοποθετημένα σ’ ένα δοχείο με καθαρό νερό ή σε εμποτισμένο σφουγγάρι ανθοδετικής τα κομμένα αλεξανδρινά μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα για περίπου δύο εβδομάδες. Αμέσως μετά την κοπή, βουτήξτε τις κομμένες άκρες σε ζεστό νερό (περίπου 60°C) για λίγα δευτερόλεπτα και αμέσως μετά σε κρύο νερό. Στην ιδέα αριστερά, το κομμένο αλεξανδρινό διακοσμεί ένα χριστουγεννιάτικο μπολ, το οποίο, με την προσθήκη της ετικέτας μπορεί να υποδείξει σε κάθε καλεσμένο τη θέση του.