Πού θα φάτε μια από τις πιο ξακουστές ταραμοσαλάτες της Αθήνας;
Μα φυσικά στον Βασίλαινα των Ιλισίων, που η θρυλική ταραμοσαλάτα του τα έχει… εκατοστήσει.
Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει γιατί τρώμε ταραμοσαλάτα μόνο την Καθαρά Δευτέρα και δεν την βάζουμε πιο τακτικά στο μενού μας, ωστόσο αυτή την ημέρα είναι αν μη τι άλλο, πρωταγωνίστρια.
Βασικό υλικό της τα αυγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου (αβγοτάραχο), τα οποία αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση για κάποιες μέρες. Το αβγοτάραχο αποτελεί μια σημαντική πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου, ενώ η ταραμοσαλάτα περιέχει και μπόλικο ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και λεμόνι που παρέχει έξτρα αντιοξειδωτική βιταμίνη C για γερό ανοσοποιητικό. Στα μελανά της σημεία είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αλλά και το θερμιδικό της περιεχόμενο, αφού μια κουταλιά ταραμοσαλάτας «κρύβει» περισσότερες από 100 θερμίδες. Εννοείται ότι ο λευκός ταραμάς είναι ανώτερος ποιοτικά, ενώ ο κόκκινος παίρνει τεχνητά το χρώμα του.
Όσες αλλαγές κι αν έχουν γίνει στο μενού του Βασίλαινα μέσα σε πάνω από έναν αιώνα, η ταραμοσαλάτα είναι πάντα εκεί.
Info
Βασίλαινας
Βρασίδα 13
21 07210501
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]