«Six Women in Greek Tragedy»: ένα πολυθέαμα στην αγγλική γλώσσα, κάτω από την Ακρόπολη

six-women-in-greek-tragedy
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Ο λόγος για την υπαίθρια παράσταση Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου και Έκθεση Μάσκας «Six Women in Greek Tragedy» με πρωταγωνίστριες τις Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη,Εκάβη, Ιφιγένεια και Άλκηστις των Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αισχύλο.

Μία μοναδική θεατρική εμπειρία, ένα καλλιτεχνικό πολυθέαμα, που ενισχύει διεθνώς την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, με ξενάγηση και διάδραση στα Αγγλικά υπό την σύλληψη ιδέας και σκηνοθεσίας του Πάνου Αγγελόπουλου. Στη θεατρική παράσταση πρωταγωνιστούν οι αρχαίες ηρωίδες, Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Εκάβη, Ιφιγένεια και Άλκηστις.

Οι πρωταγωνίστριες προσδιορίζουν την θέση των γυναικών, γίνονται κεντρικά τραγικά πρόσωπα και γοητεύουν το παγκόσμιο κοινό. Αντιμετωπίζουν φλέγοντα θέματα, με αιώνιες ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανησυχίες, που μας απασχολούν από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Σπουδαίοι ηθοποιοί, υπό των ήχων αρχαίων μουσικών οργάνων, απαρτίζουν τον θίασο, δίνοντας σάρκα και οστά στο κορυφαίο αυτό καλλιτεχνικό εγχείρημα, με πνεύμα εξωστρέφειας.

Το έργο

Μια θεατρική προσέγγιση, που αναδεικνύει το μεγαλείο της αρχαίας τραγωδίας και προσδιορίζει την θέση των γυναικών στα έργα των τραγικών ποιητών. Οι μυθικές γυναίκες συνομιλούν μεταξύ τους γίνονται κεντρικά τραγικά πρόσωπα και προσδιορίζουν την προέλευση της πολιτιστικής κουλτούρας, παραδίδοντας μαθήματα ζωής. Οι πρωταγωνίστριες Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Εκάβη και Ιφιγένεια αποτελούν γυναικεία αρχέτυπα που στέκονται φωτεινοί φάροι στο φαντασιακό της πορείας, της ανθρωπότητας για αυτογνωσία, ελευθερία και ανεξαρτησία.

ΜΗΔΕΙΑ - Εξοργισμένη από την προδοσία και το πάθος εκδικείται και καταλήγει σε ολοκληρωτική καταστροφή.

ΗΛΕΚΤΡΑ - Σύμβολο ανά τους αιώνες της αγάπης προς τον πατέρα και της αντιζηλίας προς τη μητέρα. «Σύνδρομο της Ηλέκτρας».

ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Σύμβολο της αντίστασης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Πληρώνει με τη ζωή της, γι’ αυτό που θεωρεί δίκαιο.

EKABH - Η τραγική μητέρα που χάνει τα παιδιά της. Η μοίρα των ηττημένων. Ο πόνος και η εκδίκηση.

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ - Μια ευγενής γυναίκα, φιλόπατρις που θυσιάζεται για τα ιδανικά της. ΑΛΚΗΣΤΙΣ - Η Άλκηστις αποτελεί το πρότυπο γυναικείας συζυγικής αφοσίωσης.

Οι αρχαίες ηρωίδες, πρωταγωνίστριες, πλαισιώνονται από ένα χορό που θα συνομιλεί και θα κατευθύνει την δράση. Τα μέλη του χορού θα παίζουν αρχαία μουσικά όργανα. Μονόλογοι και χορικά θα σχηματίσουν μία συμπαγής δράση με τρία στάδια: Αρχή, μέση και τέλος. Οι γυναικείες μορφές στα έργα των τραγικών ποιητών, εμφανίζουν συναισθήματα όπως είναι ο φθόνος, το πάθος και οι αδυναμίες που ταλαντεύεται η ανθρωπότητα. Οι γυναίκες θυσιάζονται για να ρίξουν φως στη συνείδησή μας, έτσι ώστε ο κύκλος της ζωής που ξεκίνησε με αλαζονεία και εγωισμό να μπορεί να τερματιστεί. Ένας άνθρωπος από ύβρις και θραύση μπορεί να οδηγηθεί σε ειρήνη και ελπίδα.

Η γυναίκα στέκεται ενάντια στη γυναίκα και κερδίζει την ζωή με την κάθαρση.

Έκθεση «Ancient Greek comedy & tragedy mask»

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της θεατρικής παράστασης, ζωντανεύει μία έκθεση διαδραστική, με ξενάγηση στην αγγλική γλώσσα, του καλλιτέχνη Γιάννη Ζημιανίτη με τίτλο «Ancient Greek comedy & tragedy mask» αφιερωμένη στην ιστορία της θεατρικής μάσκας.

Οι ρίζες της μάσκας ανάγονται στις μυστηριακές τελετουργίες. Οι απαρχές της θεατρικής ζωής της μάσκας, ανιχνεύονται στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του θεού Διονύσου κι έτσι εξηγείται πως η μάσκα είναι βασικό στοιχείο, του λεγόμενου τελετουργικού θεάτρου. Ο Καλλιτέχνης, κατασκευαστής αρχαίας μάσκας, Γιάννης Ζημιανίτης, δημιουργεί 30 χρόνια, πρόσωπα των αρχαίων θεατρικών έργων. Έχει κατασκευάσει πάνω από 1200 πρωτότυπες μάσκες και έχει αναπτύξει την τεχνική του λόγου.

Info
Στον κήπο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Θόλου 5, Πλάκα. Εύκολη πρόσβαση για ΑμεΑ
Έκθεση: 20:30 | Διάρκεια: 15 λεπτά
Θεατρική Παράσταση: 20:45 | Διάρκεια: 60 λεπτά

Το πρόγραμμα

Ιούλιος: 1/ 8/ 9/ 15/ 16/ 17/ 22/ 23/ 24/ 25

Αύγουστος: Από 1 έως 11 & από 19 έως 31

Τιμή εισιτηρίου: 27 Ευρώ

Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις ή γκρουπ. (Άνω των 20 ατόμων)

Ηλεκτρονική διάθεση εισιτηρίων: more.com & Public tickets

Πληροφορίες για κρατήσεις στα τηλέφωνα: +30 2117700000 & +30 694.5668.661 (WhatsApp)