Τελευταία ευκαιρία να δείτε τις «Ικέτιδες»: 4 Οκτωβρίου στον Λυκαβηττό η αποχαιρετιστήρια παράσταση

iketides Patroklos Skafidas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Η εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου, που παρουσιάστηκε φέτος το καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ελλάδα, από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, ολοκληρώνει τις παραστάσεις της αυτή την Παρασκευή 4/10 στον Λυκαβηττό.

Λυδία Κονιόρδου, Λένα Παπαληγούρα, Λουκία Μιχαλοπούλου και Γιάννης Τσορτέκης συνθέτουν το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό σύνολο της παράστασης με τον 50μελη εντυπωσιακό χορό, στον οποίο περιλαμβάνονται και χορωδοί από το γυναικείο χορωδιακό σχήμα CHÓRES με σολίστ ζωντανά επί σκηνής τη Μαρίνα Σάττι.

Προμηθευτείτε έγκαιρα τα τελευταία εισιτήριά σας.

Patroklos Skafidas

Οι Ικέτιδες είναι το πρώτο και το μοναδικό έργο που έχει διασωθεί από την τετραλογία του Αισχύλου «Δαναΐδες». Πρωταγωνιστής είναι ο Χορός των πενήντα Δαναΐδων, που μαζί με τον πατέρα τους Δαναό ζητούν άσυλο στο Άργος- τον τόπο που κάποτε εγκατέλειψε κυνηγημένη από τον «οίστρο» η πρόγονός τους Ιώ- προκειμένου να ξεφύγουν από τους εξαδέλφους τους, τους πενήντα γιους του Αιγύπτου, που απαιτούν να τις παντρευτούν με τη βία.

Patroklos Skafidas

Ο μύθος θέτει το ζήτημα της ταυτότητας και της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, εξιστορώντας παράλληλα το χρονικό της μετανάστευσης και της επικράτησης του ελληνικού φύλου στη χώρα των Πελασγών, των λεγόμενων «Προελλήνων».

Patroklos Skafidas

Οι Ικέτιδες μιλούν για τις ανάγκες που οδηγούν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν από τη γη τους, την άγρια μοίρα του πρόσφυγα, την αξία της δικαιοσύνης, τις αρχές της δημοκρατίας. Πάνω απ’ όλα όμως μιλούν για τον αγώνα της Γυναίκας ενάντια στον Άνδρα που με τη βία ζητά να της επιβληθεί.

Patroklos Skafidas

Επιθυμώντας να επανασυστήσει  στο κοινό τον εν πολλοίς άγνωστο μύθο των Δαναΐδων αλλά και το συναρπαστικό κείμενο του Αισχύλου, η παράσταση έρχεται να μιλήσει για την ενηλικίωση και τη λαχτάρα κάθε ανθρώπου για ελευθερία και δικαιοσύνη, θίγοντας μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η προσφυγιά και η έμφυλη βία, που απασχολούν το ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό αυτό έργο.

Patroklos Skafidas

Η παράσταση ενώνει λυτρωτικά τις φωνές των αρχαίων ηρωίδων με εκείνες των σημερινών, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ορχήστρα της Επιδαύρου ένα Χορό πενήντα Δαναΐδων από την χορωδία Chóres, την Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και την χορευτική-ακροβατική ομάδα «Κι όμως κινείται» και ένα αντίστοιχης σύνθεσης σχήμα δεκαεπτά «Δαναΐδων» για τις παραστάσεις της περιοδείας.