Σβετλάνα Ζαχάροβα: «Νιώθω ασφαλής, όταν χορεύω…»

sbetlana-zaxaroba
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η χορεύτρια Σβετλάνα Ζαχάροβα μιλά για το χριστουγεννιάτικο γκαλά χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ανακηρυγμένη από τα μπαλέτα Μπολσόι ως «Ζαχάροβα - η απόλυτη μπαλαρίνα», η κορυφαία χορεύτρια στον κόσμο, η πολυβραβευμένη Σβετλάνα Ζαχάροβα, επισκέπτεται για μια ακόμα φορά την Ελλάδα, και μας μιλά για την παράσταση που θα παρουσιάσει.

Αποτελώντας το μήλον της έριδος για τα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμου, που ανταγωνίζονται σκληρά για το ποιο θα την καλέσει πρώτο, ο «ζωντανός θρύλος», η «ντίβα», η «superstar», η «Τσαρίνα του κλασικού μπαλέτου», η «καλλιτέχνις του λαού της Ρωσίας», όπως την έχουν χαρακτηρίσει, θα παρουσιάσει - με άλλα οκτώ διάσημα αστέρια του ρωσικού μπαλέτου - στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ένα χριστουγεννιάτικο γκαλά χορού, στις 11,12 και 13 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Προσφέροντας στο κοινό ένα πρόγραμμα, που εμπεριέχει κάποιες πρωτοπόρες μοντέρνες κινησιολογικές εκδοχές, αλλά, κυρίως, την κλασική παράδοση, η Σβετλάνα Ζαχάροβα μιλά για το γκαλά, για την Ελλάδα, για τον χορό και για τον Θεό.

Τι θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό σε αυτό το λαμπερό γκαλά;

Καταρχάς, θέλω να πω πόσο χαρούμενη είμαι, που επιστρέφω στην Αθήνα και, συγκεκριμένα, στο Μέγαρο Μουσικής. Για 3 συνεχόμενες ημέρες, θα παρουσιάσουμε στο ελληνικό κοινό ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με κλασσικά κομμάτια, αλλά και αρκετά σύγχρονα. Εγώ εμφανίζομαι στη σκηνή 5 φορές και, μαζί με 8 εξαιρετικούς χορευτές, παρουσιάζουμε και κάποια έργα, τα οποία το ελληνικό κοινό δεν είχε μέχρι τώρα την ευκαιρία να δει.  Είμαι πολύ περήφανη για αυτήν την παράσταση. Πιστεύω ότι έχει αρκετό ενδιαφέρον, γιατί έχει και πολλά νέα στοιχεία, που δεν είχα παρουσιάσει μέχρι τώρα.

Τι σας προσελκύει - γοητεύει στην Ελλάδα;

Όπως κάθε Ρώσος αγαπάει την Ελλάδα, έτσι συμβαίνει και με μένα. Λατρεύω τα στοιχεία της αρχαίας Ελλάδας, που είναι διάχυτα παντού, και βρίσκω τρομερά γοητευτικά τα αρχαία μνημεία, τις μικρές εκκλησίες που υπάρχουν παντού, τον μπλε ουρανό σας και, φυσικά, τη θάλασσα. Σε όλα αυτά, αν σκεφτεί κανείς και πόσο φιλικός λαός είστε, νομίζω ότι έχετε την απάντησή σας.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τον χορό; Ήταν συνειδητή ή μοιραία αυτή η επιλογή;

Δεν μπορώ να πω πως ήταν συνειδητή επιλογή. Στην ουσία, ήταν επιλογή της μητέρας μου. Εγώ ήμουν μόλις 7 ετών, όταν με πήγε στη Σχολή Χορού του Κιέβου. Όπως ξέρετε, στη Ρωσία, είναι μεγάλη παράδοση το μπαλέτο. Κάπως έτσι, και η μητέρα μου θεώρησε ότι έπρεπε να ασχοληθώ με τον χορό. Από κει και πέρα, το ένα έφερε το άλλο. Ήμουν τυχερή, που μου ταίριαξε τόσο πολύ το μπαλέτο και ένιωθα πλέον ότι είμαι στο φυσικό μου στοιχείο.

Ποια είναι η εσωτερική κινητήρια δύναμη, που ωθεί το σώμα στον χορό;

Νομίζω δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από την αγάπη για χορό. Δεν μπορώ να το εξηγήσω ακριβώς, αλλά, για μένα, είναι κάτι απόλυτα φυσικό. Είναι αυτό που πρέπει να κάνω, γιατί το ζητάει το μυαλό μου και το σώμα μου. Νιώθω ασφαλής, όταν χορεύω. Νιώθω ότι εκεί βρίσκονται όλες οι απαντήσεις που χρειάζομαι.

Ο χορός είναι ένας απόλυτα φυσικός τρόπος, για να οδηγήσει κανείς την ψυχή του σε έκσταση;

Για μένα, ναι. Ο χορός με απελευθερώνει. Όπως είπα και πριν, νιώθω ασφαλής, όταν χορεύω. Νιώθω ότι είναι για μένα μια πολύ οικεία κατάσταση, που, ό,τι και να συμβεί, πρέπει να επιστρέψω εκεί. Αυτό το συναίσθημα, σε συνδυασμό με την αρμονία και το πάθος μιας χορογραφίας και, φυσικά, την ενέργεια του κοινού, νομίζω πως είναι αρκετά, για να παρασύρουν την ψυχή σε μια έκσταση.
Ο θρυλικός χορευτής Νιζίνσκι πίστευε πως ο καλλιτέχνης είναι μια μαριονέτα του Θεού. Έχετε αισθανθεί ποτέ έτσι;
Νομίζω πως όλοι μας, χορευτές και μη, είμαστε στα χέρια του Θεού.

Πόσο σκληρή δουλειά απαιτεί η καριέρα σας; Έχετε θυσιάσει κάποια πράγματα στον βωμό της;

Η δουλειά είναι πολύ σκληρή. Νομίζω πως κάθε χορευτής κάτι θυσιάζει αναγκαστικά, είτε αυτό είναι ελεύθερος χρόνος, είτε είναι η οικογένεια. Δεν γίνεται διαφορετικά. Αν, όμως, αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, με κάποιον τρόπο δεν σε ενοχλεί. Γιατί δεν είναι κάτι, που γίνεται καταναγκαστικά. Είναι κάτι, από το οποίο δεν μπορείς να αποτραβηχτείς. Εγώ, τουλάχιστον, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν θυμάμαι μια μέρα να περνάει και να μην κρατιέμαι να χορέψω.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Αν θες να κάνεις τον Θεό να γελάσει, πες του για τα επόμενα σχέδια σου!

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 100 ευρώ, Α΄ ζώνη: 78 ευρώ, Β΄ ζώνη: 58 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 40 ευρώ, παιδικό - φοιτητικό στη Γ΄ ζώνη: 32 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]