Λυδία Κονιόρδου: «Όταν το εγώ γίνει εμείς, θα ξημερώσει μια καινούρια μέρα»
Η Λυδία Κονιόρδου ταξιδεύει στον...κατακόκκινο ουρανό της Λούλας Αναγνωστάκη και μιλάει μέσα από το click@Life «σε όλους όσους την ακούν» μέσα από τους ρόλους τριών γυναικών με ζωές στοιβαγμένες μέσα σε διαμερίσματα.
Τρεις ηρωίδες παίρνουν σάρκα και οστά στο πρόσωπο της ηθοποιού Λυδίας Κονιόρδου, η οποία πρωταγωνιστεί στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, «Ο ουρανός κατακόκκινος- Σε εσάς που με ακούτε», που παρουσιάζεται στον εναλλακτικό χώρο «Προσωρινός», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή.
Η Σοφία, η Σοφία Αποστόλου και η Έλσα είναι τρεις γυναίκες, η κάθε μια με τη δική της προσωπική ιστορία. Οι ζωές τους στοιβαγμένες μέσα σε διαμερίσματα, εκεί που το προσωπικό γίνεται καθολικό. Παρέλαση, υδρορροές, θόρυβοι.
Τρεις γυναίκες που θα συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν και θα προσπαθήσουν να ενταχθούν σε ένα μέλλον. Εξόριστες και μετέωρες σε ένα πουθενά. Υποδυόμενη αυτές τις γυναίκες, η Λυδία Κονιόρδου γίνεται «τρισδιάστατη» και εξωτερικεύει τα συναισθήματα και τα οράματά της.
Πώς θα περιγράφατε το έργο;
Το έργο «Σε σας που με ακούτε - Ο ουρανός κατακόκκινος» είναι μία σύνθεση που στηρίζεται στα αντίστοιχα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη. Αποτελείται, κυρίως, από τρεις μονολόγους γυναικών, οι οποίες μιλάνε για τις στιγμές που καθόρισαν τη ζωή τους και τη σχέση τους με την πραγματική ζωή.
Ποια ζητήματα, συνυφασμένα με την ανθρώπινη φύση, ερευνά η παράσταση;
Τι είναι αυτό που καθορίζει τις αποφάσεις και τις πράξεις των ανθρώπων, σε κρίσιμες στιγμές; Είναι, άραγε, μόνο οι εξωτερικές συνθήκες, η κοινωνική πραγματικότητα, η φτώχεια, η αδικία ή μήπως υπάρχει και κάτι εγγενές στον άνθρωπο, που σε μια υπόγεια, ακαθόριστη στιγμή, κατά την οποία η εγρήγορση της συνείδησης έχει αποκοιμηθεί, «γλιστρά» ανεπαίσθητα και ενδίδει στην πτώση;
Αναρωτιέται η Λούλα Αναγνωστάκη, δια στόματος της Σοφίας Αποστόλου, στον Ουρανό Κατακόκκινο: «Τι έχουμε μέσα μας, τι άνθρωποι είμαστε, πώς πέφτουμε τόσο εύκολα;».
Ποια είναι η πρόκληση, αλλά και η δυσκολία, αυτού του «τρισδιάστατου» ρόλου;
Η δυσκολία είναι, όπως άλλωστε και μεγάλη πρόκληση της εποχής μας, να εκφραστεί το διαφορετικό, μέσα, όμως, από την επίγνωση της ενότητας. Οι τρεις γυναίκες βιώνουν, μέσα από την ιδιαιτερότητα της ηλικίας, των βιωμάτων και της ιδιοσυγκρασίας τους, αυτό που στο βάθος έχει έναν κοινό πυρήνα: την πορεία του ανθρώπου ανάμεσα στη μοίρα του και τη βούληση του.
Σε αυτό που δεν μπορεί να ελέγξει κανείς και σε αυτό που μπορεί να κατορθώσει με το πνεύμα και τις πράξεις του, προς τη φωτεινή του ανέλιξη ή προς την καταστροφή του.
Τι είναι τέχνη για σας;
Η τέχνη είναι το μεγάλο δώρο που έχει ο πολιτισμός των ανθρώπων να συλλαμβάνει τις μορφές γύρω του, όχι αποκλειστικά σαν εκφράσεις μιας τυφλής ύλης, αλλά και σαν μορφοποιήσεις πνευματικής διάστασης που αποκαλύπτει -μέσα από την ποιητική σύνθεση- ένα βαθύτερο πανανθρώπινο και διαχρονικό νόημα.
Μέσα από την τέχνη, ο άνθρωπος έχει την πολύτιμη δυνατότητα να βιώσει συλλογικά την απελευθέρωση από τα δεσμά του τόπου και του χρόνου, να κοινωνήσει την εμπειρία για την απόλυτη ελευθερία, τη λύτρωση από το φόβο του θανάτου, την αθανασία.
Ποιο συναίσθημα θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης;
Την επίγνωση ότι δεν είμαστε παρά «κόκκος της άμμου» και όμως, εμπεριέχουμε και δυνάμεθα το όλον.
Ποια είναι η απαράβατη αρχή σας;
Η χαρούμενη ομορφιά που προσφέρει η ανοιχτή καρδιά.
Αν αναλαμβάνατε, κάποια στιγμή, το Υπουργείο Πολιτισμού, ποιο θα ήταν το όραμα σας;
Ότι ανήκει σε όλους, ανήκει και σε μένα. Γνώμονες είναι η βιωσιμότητα που φέρνει στον τόπο ο σεβασμός στο μεγάλο κεφάλαιο της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η αλληλεγγύη και η αποδοχή του διαφορετικού και η προστασία του δημόσιου πλούτου της χώρας ως πηγή ευημερίας, αλλά και ως ποιότητα ζωής που θα προσφέρεται ελεύθερα στους πολίτες.
Επομένως, όταν το εγώ γίνει εμείς, θα απολαμβάνει ο καθένας τα κοινά αγαθά. Όλα αυτά δεν είναι πλέον ουτοπία. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε άλλες χώρες και οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν συμβάλλει σταθερά σε αυτήν την κατεύθυνση, με την ισχυρή φωνή που έχουν πια στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Αυτό είναι και το προσωπικό μου όραμα που το κάνω καθημερινά πράξη, σε όποια δραστηριότητα και να έχω αναλάβει. Γι' αυτό και στις πρόσφατες εκλογές στήριξα τους Οικολόγους Πράσινους.
Τι συναισθήματα σας προκαλεί η ασφυκτική πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης;
Μου αφυπνίζει τα ρωμαίικα αντισώματα που αναδύονται στα δύσκολα. Μου ξυπνάει την αγωνιστικότητα, την αγάπη για τη ζωή και την απόφαση να μην επιτρέψω σε κανέναν να μου την πάρει, με αντάλλαγμα διάφορα ψέματα και πρόσκαιρα «δωράκια», σαν τα καθρεφτάκια που μοίραζαν οι κατακτητές στους Ινδιάνους και τους έκλεβαν το μέλλον και την ελευθερία τους. Με γεμίζει αισιοδοξία, γιατί νιώθω ακόμα ζωντανή, δυνατή και γιατί βλέπω και πολλούς άλλους ανθρώπους σαν και μένα γύρω μου.
Υπάρχει κάτι που να σας δίνει ελπίδα για ένα υγιές μέλλον;
Έχω παρατηρήσει αρκετά τους νόμους που διέπουν τη φύση, άρα και εμάς, όπως, επίσης, έχω διαβάσει αρκετή ιστορία, για να γνωρίζω καλά ότι αυτό που ζούμε, δεν είναι παρά μια νύχτα. Θα δουλεύω μαζί με πολλούς άλλους για την καινούργια μέρα και ελπίζω να είμαι σε αυτή τη γη, όταν ξημερώσει αυτή η μέρα που ξέρω καλά ότι θα έρθει.
Ταυτότητα παράστασης: συγγραφέας: Λούλα Αναγνωστάκη, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής, διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Βασίλης Γεροδήμος, χορογραφία – επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Βασιλοπούλου, φωτισμός: Δημήτρης Οικονόμου, φωτογραφίες - οργάνωση παραγωγής: Γεωργία Λένη. Στον ρόλο της Σοφίας, της Σοφίας Αποστόλου και της 'Ελσας: η Λυδία Κονιόρδου, κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης. Συμμετέχουν: Αντιγόνη Νάκα, Αντώνης Κυριακάκης, Γαβριήλ Σφαιρόπουλος, Δανάη Αγγελάτου, Ειρήνη Λαμπράκη, Ελένη Πανοπούλου, Θάλεια Χαραρά, Θωμάς Πανδής, Κέλυ Γιακουμάκη, Μαρία Μπάεβα, Μίλτος Τζώρτζης, Παύλος Πιερρόπουλος, Χριστίνα Παχή.
Πληροφορίες: εναλλακτικός χώρος «Προσωρινός», Δεινοκράτους 103 – Κολωνάκι (πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο, στάση μετρό- Μέγαρο Μουσικής). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00. Τιμές εισιτηρίου: 15, 10 (φοιτητικό) ευρώ. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 6932 500545. Ώρες κρατήσεων: 10.00 -14.00 και 17.30 - 20.30.
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ