Φτάστε τα 100 με...γάλα!
Το γάλα δεν είναι ιδανικό μόνο για την ανάπτυξη των παιδιών. Έρευνα βρετανών επιστημόνων, απέδειξε, πως όσοι ενήλικες πίνουν τακτικά γάλα, μειώνουν κατά 15-20% τις πιθανότητες να ασθενήσουν ή να πεθάνουν από καρδιά, εγκεφαλικό, καρκίνο ή διαβήτη.
Το γάλα δεν είναι ιδανικό μόνο για την ανάπτυξη των παιδιών. Έρευνα βρετανών επιστημόνων, απέδειξε, πως όσοι ενήλικες πίνουν τακτικά γάλα, μειώνουν κατά 15-20% τις πιθανότητες να ασθενήσουν ή να πεθάνουν από καρδιά, εγκεφαλικό, καρκίνο ή διαβήτη.
Αποτελεί την πρωταρχική τροφή της βρεφικής ζωής μας και μας συνοδεύει σε όλα μας τα παιδικά χρόνια. Άλλοτε, με το καλό ή άλλοτε με το...ζόρι, όλοι μας ως παιδιά έχουμε πιει μεγάλες ποσότητες γάλακτος.
Ωστόσο, με την ενηλικίωση, το γάλα που έχει συνδεθεί με την παιδική μας ηλικία, παύει να αποτελεί ρόφημα της καθημερινότητάς μας. Είτε επειδή αρκετοί ενήλικες παρουσιάζουν δυσανεξία στο γάλα είτε επειδή απλά θεωρείται μια... παιδική συνήθεια, το γάλα βγαίνει εντελώς από τη ζωή μας μόλις πατήσουμε τα 18.
Το γάλα σώζει ζωές;
Μια έρευνα όμως, που έγινε από Βρετανούς ερευνητές των πανεπιστημίων Ρίντινγκ, Κάρντιφ και Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Έλγουντ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Journal of the American College of Nutrition", αποκάλυψε, πως το γάλα στη ζωή των ενηλίκων είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς όσοι το πίνουν συχνά, κινδυνεύουν πολύ λιγότερο να παρουσιάσουν ασθένειες, που συχνά είναι θανατηφόρες.
Επειδή ορισμένες φορές το γάλα έχει κατηγορηθεί ως ανθυγιεινή τροφή, η έρευνα μελέτησε κατά πόσο τα οφέλη του γάλακτος αντισταθμίζουν τους όποιους κινδύνους από την κατανάλωσή του. Για πρώτη φορά μια επιστημονική μελέτη εκτίμησε σφαιρικά τα οφέλη και τους κινδύνους για την εμφάνιση μιας ασθένειας λόγω του γάλακτος.
Η έρευνα αξιολόγησε τα στοιχεία από 324 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν στην κατανάλωση γάλακτος. Το συμπέρασμα ήταν, ότι τελικά η αυξημένη κατανάλωση γάλακτος προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα επιβίωσης, με άλλα λόγια αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν προέκυψαν ενδείξεις, ότι το γάλα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης κάποιας χρόνιας ασθένειας, με εξαίρεση τον καρκίνο του προστάτη, όπου και πάλι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός.