Ο δρόμος για την ευτυχία περνάει από το σεξ και το αλκοόλ;
Νέα έρευνα υποστηρίζει πως τα παραπάνω συστατικά εγγυώνται την ευτυχία περισσότερο από ό,τι κάνουν τα παιδιά και η θρησκεία.
Λένε πως τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, αλλά, σύμφωνα με μια έρευνα, η ευτυχία φαίνεται ότι μπορεί να αποκτηθεί μέσω του σεξ και του αλκοόλ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Καντέρμπερι στη Νέα Ζηλανδία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το πάρτι και το σεξ σημείωναν υψηλότερες επιδόσεις στην «κλίμακα ευχαρίστησης», σε σχέση με τον εθελοντισμό, την θρησκεία και τα παιδιά.
Η έρευνα βασίστηκε σε έναν «χάρτη ευχαρίστησης», ο οποίος δημιουργήθηκε από τα μηνύματα που έστελναν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, αξιολογώντας συγκεκριμένες δημοφιλείς δραστηριότητες ως προς το επίπεδο ευχαρίστησης, νοήματος και ενδιαφέροντος που προκαλούν. Χωρίς να προξενεί ιδιαίτερη έκπληξη στους ερευνητές, το σεξ βρέθηκε στην κορυφή και των τριών κατηγοριών. Τα πάρτι, από την άλλη, μπορεί να είχαν υψηλές βαθμολογίες στην κατηγορία της ευχαρίστησης, αλλά δεν τα πήγαν καλά στην νοηματοδότηση της ζωής. Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν πως η χρήση του Facebook είχε σχετικά χαμηλές επιδόσεις στην κατηγορία της ευχαρίστησης.
Σύμφωνα με τον κεντρικό ερευνητή Carsen Grimm, όλοι όσοι έχουν υψηλές βαθμολογίες και στις τρεις πτυχές της ευτυχίας, όχι μόνο χαίρονται περισσότερο την ζωή τους, αλλά τείνουν να έχουν πιο πλούσιες εμπειρίες χαράς, νοήματος και ευτυχίας στην καθημερινότητά τους. Κατ’ επέκταση, σημειώνει ο Grimm, το κυνήγι της ευτυχίας με διάφορους τρόπους μπορεί να εμπλουτίσει την καθημερινότητα και την γενικότερη ευημερία του ατόμου.
Προτού όμως αποφασίσετε να τα παρατήσετε όλα για να ιδρύσετε κάποιο κοινόβιο, πρέπει να λάβετε υπόψη πως αρκετά στοιχεία της έρευνας – όπως το πώς επιλέχθηκαν οι δραστηριότητες της έρευνας, καθώς και δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων – παραμένουν ασαφή, οπότε η εγκυρότητα της μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Εφόσον πάντως γίνουν κατανοητές οι παράμετροι της ευχαρίστησης, ενδέχεται τα στοιχεία αυτά να αξιοποιηθούν από τους μελετητές εκείνους που ασχολούνται με ακόμα το πρόβλημα της κατάθλιψης και την αντιμετώπισή της.