Τι είναι η διαλειμματική γυμναστική;
Από τότε που ήμασταν παιδιά, το διάλειμμα αποτελούσε ίσως έναν από τους βασικότερους λόγους, που πηγαίναμε σχολείο! Με τη διαλειμματική γυμναστική, το διάλειμμα, θα αποτελεί και πάλι έναν βασικό λόγο για να πάμε στο γυμναστήριο…
Ποιο ήταν το αγαπημένο σας μάθημα στο σχολείο; Αν η απάντηση είναι «το διάλειμμα», τότε, ώρα να θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια και να ξαναβάλετε το διάλειμμα στην καθημερινότητά σας απολαμβάνοντας τα πολλαπλά οφέλη του στη γυμναστική!
Η διαλειμματική γυμναστική συνδυάζει την αερόβια άθληση με τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Ωστόσο, τα δύο αυτά είδη συνυπάρχουν αρμονικά στην άσκηση αλλά παράλληλα εναλλάσσονται προσφέροντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τον οργανισμό.
Ωστόσο, το βασικότερο «ατού» της διαλειμματικής άσκησης είναι το γεγονός, ότι ο ρυθμός και η ένταση τη μία κορυφώνονται και την άλλη επιβραδύνουν σταδιακά μέχρι η επιβράδυνση αυτή να θυμίζει διάλειμμα για ξεκούραση!
Για ποιους ενδείκνυται;
Η διαλειμματική γυμναστική έχει άμεσα και ορατά οφέλη για τους περισσότερους. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα αρκετά απαιτητικό είδος γυμναστικής δεν συνίσταται σε όλους να την ακολουθήσουν. Ωφελεί ιδιαίτερα όσους έχουν ήδη μια σχετική επαφή με τη γυμναστική καθώς ο οργανισμός τους μπορεί κάλλιστα να ανταπεξέλθει στους απαιτητικούς ρυθμούς της άσκησης.
Για τους λόγους αυτούς, η διαλειμματική γυμναστική, δεν συνίσταται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων, όπως στους αρχάριους-που θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα με τους γρήγορους ρυθμούς- καθώς και σε όσους πάσχουν από την καρδιά τους ή αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή μυοσκελετικά προβλήματα ή ακόμη και υπέρταση. Τέλος, η διαλειμματική άσκηση απαγορεύεται ρητά στις έγκυες καθώς οι έντονοι ρυθμοί της μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τόσο τη ζωή τους όσο και του εμβρύου.
Ποια είναι τα οφέλη;
Το βασικότερο όφελος από τη διαλειμματική άσκηση είναι η γρήγορη και άμεση απώλεια των περιττών κιλών. Οι εναλλαγές έντασης προκαλούν αυξημένη καύση θερμίδων κάτι που δεν γίνεται με τα περισσότερα είδη άσκησης. Οι ειδικοί αναφέρουν, πως μια ώρα εντατικής διαλειμματικής γυμναστικής μπορεί να «κάψει» έως και 600 θερμίδες!
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο καταμερισμός της καταπόνησης. Κάθε άσκηση συνήθως καταπονεί ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος, προκαλώντας πόνους, «πιασίματα» ή τραβήγματα στους μύες. Η διαλειμματική άσκηση ωστόσο, μοιράζει σε διάφορα σημεία του σώματος την καταπόνηση και έτσι ο αθλούμενος δεν έρχεται αντιμέτωπος με τις δυσάρεστες συνέπειες της εντατικής γυμναστικής.
Παράλληλα, η γυμναστική δεν είναι πια μια βαρετή επανάληψη των ίδιων ασκήσεων αλλά αποκτά νόημα και ενδιαφέρον χάρη στις εναλλαγές ασκήσεων. Ο αθλούμενος δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια λόγω ανίας αλλά αντίθετα επικεντρώνεται ακόμη περισσότερο σε αυτή καθώς δεν χάνει το ενδιαφέρον του ενώ παράλληλα απολαμβάνει γρήγορα και τα οφέλη της άσκησης.
Στα σημαντικότερα οφέλη της συγκαταλέγεται και η αφύπνιση του μεταβολισμού. Χάρη στις συχνές εναλλαγές έντασης-επιβράδυνσης, ο μεταβολισμός «ξυπνά» και έτσι ο αθλούμενος χάνει ευκολότερα θερμίδες ακόμη και μετά το τέλος της άσκησης.
Τέλος, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα είδη άσκησης, που δεν εξαντλεί τον αθλούμενο σε σημείο που να μην μπορεί ούτε καν να περπατήσει από το γυμναστήριο στο σπίτι μετά την προπόνηση. Η διαλειμματική γυμναστική χάρη στα διαστήματα μείωσης της έντασης που επιβάλλει, ξεκουράζει ενδιάμεσα τον αθλούμενο, που στο μεταξύ ανακτά τις δυνάμεις του.
Τι πρέπει να προσέξετε;
Επειδή πρόκειται για ένα απαιτητικό είδος γυμναστικής, η διαλειμματική άθληση πρέπει πάντα να γίνεται υπό την επίβλεψη έμπειρου γυμναστή, που θα σας καθοδηγήσει με τις συμβουλές του. Επίσης, πριν καν ξεκινήσετε αυτού του είδους την άσκηση, θα πρέπει να έχετε βεβαιωθεί για την καλή κατάσταση της υγείας σας καθώς η έντασή της είναι απαγορευτική για αρκετές κατηγορίες πασχόντων.
Τέλος, ακόμη και αν η γυμναστική συμπεριλαμβάνεται στην καθημερινότητά σας και δεν συγκαταλέγεστε στην κατηγορία των αρχάριων, θα πρέπει σταματήσετε αμέσως την άσκηση, αν νιώσετε έστω και την παραμικρή ενόχληση κατά τη διάρκειά της και να συμβουλευθείτε το γυμναστή σας, αν θα πρέπει να συνεχίσετε ή όχι την εντατική προπόνηση.
ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ