Τροφές που κρατούν μακριά τον καρκίνο του προστάτη
Είναι πλέον γνωστό και μετά από αρκετές έρευνες που έχουν γίνει, ότι η διατροφή επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, άσχετα από τη μορφή του. Αν γνωρίζουμε λοιπόν τις ευεργετικές και επιβλαβείς τροφές, θα τις προτιμούμε ή θα τις αποφεύγουμε αντίστοιχα, ώστε να προστατεύουμε την υγεία μας.
Είναι πλέον γνωστό και μετά από αρκετές έρευνες που έχουν γίνει, ότι η διατροφή επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, άσχετα από τη μορφή του. Αν γνωρίζουμε λοιπόν τις ευεργετικές και επιβλαβείς τροφές, θα τις προτιμούμε ή θα τις αποφεύγουμε αντίστοιχα, ώστε να προστατεύουμε την υγεία μας.
Δεδομένου ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άντρες και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα), σας παρουσιάζουμε μια λίστα με μερικές τροφές που αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου του προστάτη.
Τομάτες: λυκοπένιο, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία
Το λυκοπένιο είναι το βασικό καροτενοειδές στην τομάτα, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που τους δίνει το χρώμα τους και αποτελεί αντικαρκινικό συστατικό. Μια ανασκόπηση όλων των ερευνών που έχουν γίνει για τις τομάτες, έδειξε μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη σε άντρες με υψηλά επίπεδα λυκοπενίου ή με διατροφή πλούσια σε τομάτες.
Tip: Ο γενικός κανόνας λέει να προθέτουμε λίπος και ζέστη στις τομάτες, όσο περισσότερο γίνεται. Όσο πιο επεξεργασμένες είναι και όσο πιο πολύ τις μαγειρεύουμε, τόσο πιο μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου εκλύουν, ενώ όταν τις συνοδεύουμε με λάδι ή λιπαρό κρέας, το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα.
Μπρόκολο: σουλφοραφάνη, η θαυματουργή
Τελικά η μάμα μας είχε δίκιο. Πρέπει να τρώμε μπρόκολο. Βασικά, όλα τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, το κατσαρό λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, προσφέρουν προστασία κατά του καρκίνου. Αν και δεν είναι σαφές ποιο από τα πολλά ευεργετικά συστατικά του μπρόκολου είναι περισσότερο υπεύθυνο για την προστασία από τον καρκίνο, η σουλφοραφάνη είναι αυτή που έχει εξεταστεί περισσότερο. Είναι από μόνη της αντιοξειδωτικό ή μπορεί να ενισχύσει τα αντιοξειδωτικα ένζυμα του οργανισμού μας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μπρόκολο είναι η καλύτερη αντικαρκινική τροφή που υπάρχει.
Tip: δεν είναι σαφές το πώς πρέπει να προτιμάμε το μπρόκολο γι’ αυτό καλό είναι να το τρώμε με διάφορους τρόπους, ωμό, στον ατμό, ή βραστό, αλλά όχι παραβρασμένο.
Σόγια: Ισοφλαβόνες, οι παντοδύναμες
Η σόγια προέρχεται από το φασόλι σόγιας, ένα όσπριο με υψηλή πρωτεϊνική αξία που υπάρχει σε διάφορα προϊόντα όπως το γάλα σόγιας και το τόφου. Οι ισοφλαβόνες που περιέχονται στη σόγια, αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ρυθμίζοντας τις ορμόνες στον οργανισμό μας.
Tip: το ποσοστό ισοφλαβόνων εξαρτάται από το προϊόν της σόγιας και δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας για το πώς πρέπει να επιλέγουμε. Καλό είναι λοιπόν να εναλλάσσουμε τα προϊόντα σόγιας. Περίπου τα 2/3 των συσκευασμένων τροφίμων περιέχουν παράγωγα σόγιας, όπως σογιέλαιο, λεκιθίνη σόγιας (σε σοκολάτες, δημητριακά, παγωτά, μαργαρίνες, γλυκά) ή σογιάλευρο.
Λιναρόσπορος: λιγνάνες και άλφα λινολενικό οξύ
Το λινάρι είναι ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργήσιμα φυτά που χρησίμευε για την κατασκευή των λινών υφασμάτων αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες των σπόρων του. Είναι πλούσιο σε άλφα λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο θρεπτικό συστατικό της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι παρόμοιας θρεπτικής αξίας με αυτά των λιπαρών ψαριών (π.χ. σκουμπρί, σολομός κ.ά.). Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου και πλούσιο σε φυλικό οξύ, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιγνάνη η οποία είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
Tip: ο λιναρόσπορος είναι ο ευκολότερος τρόπος για να λάβετε τα ευεργετικά συστατικά του λιναριού και είναι διαθέσιμος σε αλεύρι ή σπόρους. Μπορείτε να το βρείτε στο ψωμί, σε δημητριακά, ή μπάρες δημητριακών. Κυκλοφορεί επίσης και λινέλαιο.