Έρωτας ο....παυσίπονος!
Πετάξτε τα παυσίπονα χάπια και ξεχάστε τον γιατρό! Για να αντιμετωπίσετε τον πόνο, αρκεί απλά να ερωτευτείτε. Τουλάχιστον έτσι προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας του επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πόνου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, δρ. Σον Μακί.
Πετάξτε τα παυσίπονα χάπια και ξεχάστε τον γιατρό! Για να αντιμετωπίσετε τον πόνο, αρκεί απλά να ερωτευτείτε. Τουλάχιστον έτσι προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας του επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πόνου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, δρ. Σον Μακί.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 15 ερωτευμένα ζευγάρια, από τα δεκάδες που έσπευσαν να συμμετάσχουν με το που ανακοινώθηκε ότι ο δρ Μακί έψαχνε εθελοντές με την «ασθένεια» του έρωτα.
Το αποτέλεσμα που προέκυψε, τελικά, ήταν ότι η αντίληψη του πόνου μειώνεται όταν είναι κάποιος ερωτευμένος. Και μάλιστα, ότι ο έρωτας καταπολεμά τον πόνο με πολύ διαφορετικό τρόπο από τα παυσίπονα.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά. Οι αντιδράσεις των ερωτευμένων ζευγαριών στον πόνο καταγράφηκαν παρακολουθώντας την «συμπεριφορά» του εγκεφάλου τους με την βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας.
Κάθε άτομο που συμμετείχε στην έρευνα «έμπαινε» στον μαγνητικό τομογράφο και όσο ήταν εκεί έβλεπε διαδοχικά μια φωτογραφία του αγαπημένου ή της αγαπημένης του και μια φωτογραφία ενός φίλου ή φίλης του που είχαν απλά πλατωνική σχέση. Τέλος, του ζητούσαν να πραγματοποιήσει κάποια πνευματική εργασία, όπως το να σκεφτεί όσο περισσότερα σπορ χωρίς μπάλα μπορούσε.
Πώς όμως μπόρεσαν να μετρήσουν τις αντιδράσεις στον πόνο; Όσο οι συμμετέχοντες σκέφτονταν όλα αυτά, κρατούσαν ταυτόχρονα στο χέρι τους μια θερμαντική συσκευή που ζεσταινόταν και τους προκαλούσε ελαφρύ πόνο!
Συγκρίνοντας τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στον πόνο αυτό κατά την διάρκεια των τριών πνευματικών εργασιών, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσο οι συμμετέχοντες κοιτούσαν την φωτογραφία του αγαπημένου τους προσώπου άντεχαν περισσότερο το επίπονο κάψιμο απ’ ότι στις δύο άλλες περιπτώσεις. Ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι ο έρωτας ενεργοποιούσε εντελώς διαφορετικά «μονοπάτια» του εγκεφάλου από ότι τα αναλγητικά φάρμακα.
«Η ένταση του πόνου που αισθανόμαστε διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες και τώρα ξέρουμε ότι ο έρωτας είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες», λέει ο δρ Μακί και θεωρεί πως αυτή η ανακάλυψη έχει ιδιαίτερη σημασία για ασθενείς με χρόνιες, επίπονες ασθένειες, καθώς μια σχέση αγάπης με τον σύντροφό τους μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον πόνο τους. Λέτε, λοιπόν, στο μέλλον οι γιατροί να αρχίσουν να συνταγογραφούν το... ερωτευθείτε ελεύθερα;