Φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος
Το φθινόπωρο είναι η εποχή όπου όλοι μας μπαίνουμε ξανά σε κανονικούς ρυθμούς και επανερχόμαστε στην καθημερινότητα μας. Είναι, λοιπόν, πιο εύκολο να βάλουμε την διατροφή μας σε μία «τάξη», ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από το κρυολογήματα, αλλά και φυσικά να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά. Ποια φρούτα και λαχανικά θα μας βοηθήσουν σε αυτό, σύμφωνα με το Logodiatrofis και την ειδικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Μαργαρίτα Μπουλούμπαση;
Μήλα: Είναι ιδανικά για την δίαιτα σας. Έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φλαβονοειδή. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατακράτησης νερού και των πρηξιμάτων και η πηκτίνη, μία από τις διαλυτές φυτικές ίνες, έχει τη δυνατότητα να ελαττώσει τη χοληστερόλη και να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.
Αχλάδια: Το αχλάδι αποτελεί εξαιρετική επιλογή φρούτου για άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα και δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, είναι καλή πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Συμβάλλουν στην αποβολή του ουρικού οξέος από τον οργανισμό, γι' αυτό και ωφελούν τις αρθρώσεις. Ακόμη, περιέχουν πηκτίνη, η οποία συνδέεται με το νερό και περιορίζει την ποσότητα του λίπους που απορροφά το σώμα.
Μαρούλι: Τα πράσινα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου, γι’ αυτό και το μαρούλι συμβάλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Επιπρόσθετα, είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Το μαρούλι περιέχει λίγες θερμίδες, καθώς επίσης αυξάνει γρήγορα τον κορεσμό, μειώνοντας την πείνα μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.
Κουνουπίδι-Μπρόκολο: Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος και ανήκει και αυτό, μαζί με το μπρόκολο, στην οικογένεια των κραμβοειδών λαχανικών. Τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες, με 3 γραμμάρια ινών και δρουν ευεργετικά κατά της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων, του πεπτικού έλκους και διάφορων μορφών καρκίνου. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε β-καροτένιο και σίδηρο, αποτελεί μια τροφή ιδιαίτερα τονωτική για όλα τα όργανα, επειδή βοηθά στην αποτοξίνωση τους. Ακόμη, αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Και τα δύο λαχανικά αποτελούν ιδανικά επιλογή συνοδευτικού για τα γεύματα σας, μειώνοντας την κατανάλωση μεγάλων μερίδων φαγητού.
Λάχανο: Αποτελεί πηγή βιταμίνης C και σιδήρου, με τα 100 γραμμάρια να αποδίδουν περίπου 25 θερμίδες. Το λάχανο δρα ευεργετικά έναντι της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων, του πεπτικού έλκους και του καρκίνου. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες C, B1, B6, και Α και όπως είναι γνωστό, οι φυτικές ίνες θα αυξήσουν τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μένετε για περισσότερη ώρα χορτάτοι.
Μαργαρίτα Μπουλούμπαση, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστημονική Υπεύθυνη Διαιτολογικής Μονάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χαΐδάρι www.logodiatrofis.gr
[email protected] & [email protected]