Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού

oi-farmakeutikes-idiotites-tou-meliou

ΤΡΙΤΗ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Ως πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού, το μέλι από την αρχαιότητα είναι ένα βασικό συστατικό μίας ισορροπημένης διατροφής αλλά και σημαντικό φαρμακευτικό «σκεύασμα».

Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, στην αναιμία, στην αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.

Η δράση του μελιού ως φάρμακο ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στις προαναφερθείσες περιπτώσεις. Ας δούμε λοιπόν 6 βασικές φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού, που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί ότι υπάρχουν.

Το μέλι ως αντιβιοτικό

Οι παθήσεις του δέρματος, από εγκαύματα και γρατζουνιές μέχρι χειρουργικές τομές και ακτινοβολίες έχουν δείξει ότι ανταποκρίνονται θετικά στην θεραπεία με μέλι. Μάλιστα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το μέλι χρησιμοποιούνταν ευρέως για τη θεραπεία των πληγών εξαιτίας της αντιβακτηριδιακής του δράσης. Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.

Ανακούφιση από τα κουνούπια

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μελιού, το καθιστούν μια καλή επιλογή για να συμβάλει στη μείωση της φαγούρας και του ερεθισμού από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Αυτό το οφείλει στη φυσική γλυκαντική ουσία, που περιέχει, η οποία εκτός από αντιφλεγμονώδης είναι και αντιβακτηριδιακή, κατά συνέπεια το γεγονός ότι το μέλι μπορεί να αποτελεί μία λύση στα τσιμπήματα από τα κουνούπια και στην ανακούφιση από τη φαγούρα δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη.

Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το μέλι είναι ασφυκτικά γεμάτο από πολυφαινόλες, μία ομάδα χημικών ουσιών δηλαδή που βρίσκονται στα φυτά. Η πολυφαινόλη είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ μπορεί να συμβάλλει επίσης στην καρδιακή υγεία και την προστασία κατά του καρκίνου.

Βοηθητικό πέψης

Σε μία παλιότερη έρευνα που είχε δημοσιευτεί το 2006 στο «BMC Complementary and Alternative Medicine», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υποκαθιστώντας τη ζάχαρη με μέλι στα επεξεργασμένα τρόφιμα, βελτιώθηκε η εντερική μικροχλωρίδα των αρσενικών ποντικών. Το μέλι ως αρωγός στα στομαχικά προβλήματα ανακουφίζει ή ακόμα και θεραπεύει τις εσωτερικές διαταραχές και τα έλκη του στομάχου.

Μέλι κατά της ακμής

Συγκεκριμένα είδη μελιού συμβάλλουν δυναμικά στην καταπολέμηση της ακμής. Ειδικότερα οι τύποι «Manuka» και «Kanuka» δρουν δραστικά στη θεραπεία κατά της ακμής, που προκαλείται από φλεγμονή και μόλυνση του θυλακίου «pilosebaceous» στο πρόσωπο, την πλάτη και το στήθος.

Bonus: Ωστόσο το μέλι λειτουργεί και ως φυτικό φάρμακο κατά της κόπωσης του οργανισμού και αυτό πετυχαίνεται με την αποθήκευση της φρουκτόζης, που περιέχει, στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα, διευκολύνοντας την αφομοίωση του ασβεστίου, και δραστηριοποιώντας την οστεοποίηση. Μην ξεχνάτε ωστόσο ότι το μέλι είναι ιδανικό κατά της αϋπνίας και του πονόλαιμου ενώ έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη.