Συμβουλές για υγιεινό μαγείρεμα από την ειδικό
Η Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Μαρία Ρίτσου εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε για να φτιάχνουμε φαγητό, όχι μόνο νόστιμο, αλλά ασφαλές και υγιεινό.
Ελαφριά μαγειρεμένα λαχανικά. Τα φρέσκα λαχανικά χάνουν σημαντική ποσότητα από τα θρεπτικά συστατικά τους κατά το μαγείρεμα. Το μυστικό είναι να μην τα υπερμαγειρεύουμε έτσι ώστε να διατηρούν το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση τους. Ιδανικά χρησιμοποιείστε το νερό από βρασμένα λαχανικά για σούπες και για ζωμούς.
Τσιγάρισμα με νερό. Το τσιγάρισμα των τροφίμων είναι μία πολύ επιβλαβής διαδικασία. Με το κάψιμο του λαδιού τα ακόρεστα λιπαρά (καλά λιπαρά) μεταρέπονται σε κορεσμένα (κακά λιπαρά), αλλά και το κάψιμο των τροφίμων μειώνει μέρος των βιταμινών τους. Καλύτερα να τσιγαρίζετε σε νερό και το ελαιόλαδο να προστίθεται στο τέλος. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα.
Λάδι ωμό στο τέλος. Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψουμε τα υλικά μας είναι να προσθέσουμε το ελαιόλαδο στο τέλος. Έτσι αφενός δεν αλλοιώνονται τα πολύτιμα συστατικά του ελαιόλαδου αφετέρου η γεύση του ελαιόλαδου θα είναι πιο έντονη χρησιμοποιώντας λιγότερο λάδι.
Προτιμήστε γιαούρτι. Αντικαταστήστε τις λιπαρές σος από μαγιονέζα στις σαλάτες σας με γιαούρτι. Ένα καλό tip είναι να ανακατέψουμε μία κουταλιά μαγιονέζα μέσα σε ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. Έτσι η σος θα πάρει τη γεύση της μαγιονέζας χωρίς τα λιπαρά της.
Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος–Διατροφολόγος
http://www.diaitologoszografou.gr