Λιγότερο έξυπνοι οι καπνιστές;

ligotero-eksupnoi-oi-kapnistes

ΤΡΙΤΗ, 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Το κάπνισμα είναι μια ανοησία, λένε συχνά (και δικαίως) όσοι είτε το έχουν κόψει είτε δεν το δοκίμασαν ποτέ. Μια νέα έρευνα ωστόσο, αναφέρει, πως πρόκειται όντως για μια ανοησία που την υιοθετούν άνθρωποι με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Είναι δυνατόν;

Μπορούμε να καταλάβουμε κάποια πράγματα για τη νοημοσύνη κάποιου, απλά και μόνο γνωρίζοντας, αν καπνίζει ή όχι; Μάλλον ναι, απαντούν οι επιστήμονες και παραθέτουν τα συμπεράσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία οι καπνιστές έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης!

Κάπνισμα και ευφυϊα

Ακούγεται ακραίο, παράλογο και ελαφρώς… παρατραβηγμένο, όμως αποτελεί συμπέρασμα με τη βούλα της επιστήμης. Έρευνα που πραγματοποίησαν ισραηλινοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, αποκάλυψε, πως υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος με τις επιδόσεις του στα τεστ ευφυϊας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Addiction» (Εθισμός) και για τους σκοπούς της μελετήθηκαν πάνω από 20.000 νέοι, 18-21 ετών που μόλις είχαν καταταχθεί στον ισραηλινό στρατό.

Εκεί λοιπόν αποδείχθηκε, πως ο μέσος δείκτης νοημοσύνης ενός μη καπνιστή είναι 101 και ενός καπνιστή περίπου 94. Αλλά τα εντυπωσιακά στοιχεία δεν σταματούν εδώ. Οι ερευνητές απέδειξαν, πως όσοι κάπνιζαν πολύ είχαν ακόμη χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, που κυμαινόταν γύρω στο 90…

Ο δείκτης νοημοσύνης ενός υγιούς ατόμου αυτής της ηλικίας κυμαίνεται ανάμεσα στο 84 και στο 116. Η έρευνα απέδειξε, πως οι περισσότεροι καπνιστές είχαν δείκτη νοημοσύνης ανάμεσα σε αυτά τα όρια, όμως ο αριθμός αυτός έπεφτε δραματικά, αναλόγως με το πόσο κάπνιζαν…

Παρόμοια συμπεράσματα προέκυψαν και από τη μελέτη δίδυμων αδερφών, όπου ο ένας ήταν καπνιστής και ο άλλος όχι. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, αποδείχθηκε, πως ο καπνιστής είχε πολύ χαμηλότερο I.Q. από το δίδυμο-μη καπνιστή-αδερφό του.

Επιρρεπείς σε εθισμούς…

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, οι επιστήμονες ανέφεραν, πως οι άνθρωποι με χαμηλότερο δείκτη ευφυϊας, είναι περισσότερο επιρρεπείς σε βλαβερούς εθισμούς, όπως π.χ. το αλκοόλ ή το τσιγάρο ενώ γενικότερα η στάση ζωής τους ευνοεί την ανάπτυξη παχυσαρκίας, την τάση για κακή διατροφή ή ακόμη και την χρήση ναρκωτικών ουσιών…

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

[email protected]