Ο χυμός των παντζαριών προάγει την υγεία του εγκεφάλου

o-xumos-ton-pantzarion-proagei-tin-ugeia-tou-egkefalou

ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Για πρώτη φορά ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο χυμός από τα παντζάρια μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ενηλίκων, κάτι που δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες στην καταπολέμηση της άνοιας.

Για πρώτη φορά ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο χυμός από τα παντζάρια μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ενηλίκων, κάτι που δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες στην καταπολέμηση της άνοιας.

«Υπήρχαν αρκετές έρευνες που είχαν δείξει ότι ο χυμός από τα παντζάρια ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, αλλά εμείς θέλαμε να αποδείξουμε ότι επιπλέον αυξάνει την αιμάτωση, ή τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο», λέει ο Daniel Kim-Shapiro, διευθυντής του επιστημονικού κέντρου στο πανεπιστήμιο Wake Forest.

Τα υψηλά ποσοστά νιτρικών αλάτων που περιέχονται στα παντζάρια, στο σέλινο, στο λάχανο και σε άλλα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, βοηθάνε στο να ανοίγουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξάνεται η ροή του αίματος και του οξυγόνου, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη.Η έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 14 άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, συμπέρανε ότι μετά από διατροφή πλούσια σε νιτρικά άλατα, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας παρουσίασαν αύξηση της ροής του αίματος στους μετωπιαίους λοβούς, την περιοχή που συνήθως σχετίζεται με εκφυλισμό που οδηγεί στην άνοια.«Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτά ενθαρρύνουν και επιβεβαιώνουν την άποψη ότι μια σωστή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, συμβάλλει στη γενικότερη καλή υγεία», λέει ο Gary Miller, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Health and Exercise Science και ένας από τους κυριότερους συντελεστές της έρευνας.