Γιατί η άσκηση μας κάνει λιγότερο νευρικούς;
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, πως η άσκηση μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο χαρούμενοι. Επιστημονικές ανακαλύψεις αναφέρουν, πως η άσκηση μας βοηθά και στην καταπολέμηση του άγχους…
Μπορεί η άσκηση να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το άγχος της καθημερινότητας; Μάλλον ναι, απαντούν οι επιστήμονες και παραθέτουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που αποκαλύπτει, πως πέρα από γυμνασμένο σώμα με την άσκηση αποκτούμε και μια πολύτιμη «ασπίδα» απέναντι στο βασανιστικό άγχος.
Η άσκηση χαλαρώνει;
Μελετώντας τις αντιδράσεις στον εγκέφαλο ποντικών που είχαν προηγουμένως επιδοθεί σε κάποια μορφή άσκησης (π.χ. τρέξιμο), οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Princeton διαπίστωσαν, πως υπήρχαν σημαντικές διαφορές συγκριτικά με τα ποντίκια εκείνα που «τεμπέλιαζαν»…
Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Νευροεπιστήμης στο Σικάγο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες χώρισαν ορισμένα ποντίκια σε δύο ομάδες. Ανάγκασαν την πρώτη ομάδα ποντικών να αρχίσει το τρέξιμο. Στη δεύτερη ομάδα, δεν επιτράπηκε κανένα απολύτως είδος άσκησης. Στη συνέχεια, έριξαν όλα τα ποντίκια σε κρύο νερό-μια συνήθεια που τα τρωκτικά απεχθάνονται και μετά εξέτασαν τον εγκέφαλο των ποντικών και των δύο ομάδων.
Και εκεί, βρέθηκαν μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη. Τα εγκεφαλικά κύτταρα, που «γεννήθηκαν» με τη βοήθεια της άσκησης, φάνηκαν ανεπηρέαστα από το σοκ της πτώσης στο κρύο νερό και έτσι ποντίκια, που είχαν προηγουμένως αθληθεί, αντέδρασαν περισσότερο ήρεμα στο γεγονός.
Αντίθετα, τα «τεμπέλικα» ποντίκια, που είχαν αποφύγει τη γυμναστική, όταν έπεσαν στο νερό, αντέδρασαν περισσότερο έντονα. Ο εγκέφαλός τους εξέπεμψε σήματα κλονισμού από το ισχυρό σοκ της πτώσης στο κρύο νερό και έτσι φάνηκε, πως δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το γεγονός πιο ήρεμα, όπως ακριβώς έκαναν τα «γυμνασμένα» ποντίκια.
Τρέξιμο και… αντίο άγχος!
Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί αναφέρουν, πως η άθληση μας φτιάχνει τη διάθεση και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις στρεσογόνες καταστάσεις. Τώρα πια, οι επιστήμονες άρχισαν να αποκωδικοποιούν τα θέματα του εγκεφάλου και μόλις πρόσφατα αντιλήφθηκαν, πως ακριβώς η άσκηση, όχι απλά προκαλεί ευφορία αλλά καταπολεμά αποτελεσματικά και το στρες.
Η επιστήμη γνωρίζει από καιρό, πως η άσκηση δημιουργεί νέα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) αλλά δεν γνωρίζει πως, αυτοί οι νευρώνες λειτουργούν διαφορετικά από τα υπόλοιπα εγκεφαλικά κύτταρα.
Ωστόσο, χάρη σε μακροχρόνιες μελέτες και νέες έρευνες, οι επιστήμονες άρχισαν να κατανοούν, πως η άσκηση αναδομεί τον εγκέφαλο και τον βοηθά να καταπολεμά το στρες. Στις μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στο ρόλο της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την ευφορία που νιώθουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Στα πειράματα αυτά, οι ερευνητές προκαλούσαν τεχνητό άγχος στα ποντίκια. Τα τρωκτικά όμως, που είχαν εξασκηθεί στο τρέξιμο έδειξαν μικρότερη δράση της σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους και αποκαλύφθηκε, πως ήταν λιγότερο αγχωμένα και αβοήθητα παρά το τεχνητό άγχος που τους είχε προκληθεί.
Άλλοι επιστήμονες έψαξαν να βρουν, πως η άσκηση επηρεάζει τη δράση της ντοπαμίνης, ενός άλλου νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου ενώ ορισμένοι μελετητές επικέντρωσαν την έρευνά τους στην αντιοξειδωτική δράση της ήπιας άσκησης. Έτσι αποδείχθηκε, πως ακόμη και η ήπια άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους.
Σε παρόμοιο πείραμα με ποντίκια που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, προκλήθηκε τεχνητό άγχος στα ποντίκια μέσω ενέσεων με διάφορα χημικά στοιχεία. Τα ποντίκια, που δεν είχαν ασκηθεί, μόλις αφέθηκαν σε διαφορετικό περιβάλλον έτρεξαν αμέσως να κρυφτούν σε σκοτεινές γωνιές. Αντίθετα, τα άλλα, που είχαν έστω για λίγο τρέξει, αποδείχθηκε, πως ήταν πιο ήρεμα, καθώς αντί να κρυφτούν σε σκοτεινές γωνιές άρχισαν να εξερευνούν το χώρο.
Η άσκηση αναδομεί τον εγκέφαλο
Από την έρευνα προέκυψε, πως η άσκηση, δημιουργεί κύτταρα, δομές ή «μονοπάτια» μέσα στον εγκέφαλο, με τη βοήθεια των οποίων, ο άνθρωπος, μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα και εν τέλει να καταπολεμήσει το άγχος. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες, να βλέπεις, πως από την ηρεμία και την αδράνεια μπορείς, μέσω της άσκησης, να καταπολεμήσεις το άγχος, που σε βασανίζει καθημερινά.
Η μείωση του στρες εξαιτίας της άσκησης δεν γίνεται μέσα σε μία νύχτα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιστήμονες. Στα πειράματα του πανεπιστημίου του Κολοράντο, τα ποντίκια που «αθλούνταν» για τρεις εβδομάδες δεν έδειξαν τόσο μεγάλη μείωση στα επίπεδα άγχους όσο εκείνα που «αθλούνταν» για 6 εβδομάδες.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν, τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να είναι διαφορετικά στους ανθρώπους. Ενδεχομένως, οι άνθρωποι να χρειάζονται λιγότερη ή περισσότερη άσκηση από τα ποντίκια για να περιορίσουν το άγχος τους. Όμως, σε κάθε περίπτωση, ένα είναι βέβαιο: η άσκηση-και κυρίως η αεροβική άσκηση (π.χ. τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι κ.α.) μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος.
ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ