Πόσο καιρό χρειάζεστε πραγματικά για να χάσετε βάρος;
Ακούμε συνεχώς φωτογραφίες για ανθρώπους που έχασαν τα περιττά κιλά κι έφτιαξαν το σώμα τους, βλέπουμε φωτογραφίες «πριν» και «μετά», διαβάζουμε για εγκυμονούσες που επέστρεψαν στα κιλά τους μετά τη γέννα… Αυτό, όμως, που δεν βλέπουμε ποτέ είναι πόσο καιρό τους πήρε να αποκτήσουν το σώμα που έβαλαν στόχο; Ας δούμε τι λέει η επιστήμη.
Αν έχετε ρωτήσει ποτέ έναν γιατρό ή έναν ειδικό διατροφής «πόσο καιρό θα χρειαστεί για να χάσετε βάρος», θα έχετε διαπιστώσει ότι αυτή τη ερώτηση δεν απαντάται εύκολα. Υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια βάρους ενός ανθρώπου, από την ηλικία, τη φυσική κατάσταση, μέχρι την υγεία και το lifestyle.
Ο ρεαλιστικός ρυθμός απώλειας βάρους για τους περισσότερους ανθρώπους είναι γύρω στο μισό με 1 κιλό την εβδομάδα. Η απώλεια μπορεί να «κολλήσει» ή να έχει αυξομειώσεις, οπότε δεν υπάρχει ουσιαστικά καθορισμένο διάστημα στο οποίο όλοι να μπορούν να χάσουν το περιττό αυτό στρώμα λίπους από το σώμα τους, παρά τις προκλήσεις μέσα σε 12 εβδομάδες που μπορεί να διαβάζετε συχνά-πυκνά.
Χρειάζεται συνεχώς να μένετε συγκεντρωμένοι, να προσαρμόζεστε και να βάζετε πραγματοποιήσιμους μικρούς βραχυπρόθεσμους, αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους.
Το να δείτε την ένδειξη της ζυγαριάς με 2 κιλά λιγότερα την πρώτη εβδομάδα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν ευοδωθεί οι στόχοι σας, ούτε ότι η δίαιτα θα κυλήσει έτσι και στο επόμενο διάστημα.
Για να κατανοήσετε καλύτερα τι συμβαίνει, πρέπει να ξέρετε ότι με μια δίαιτα μπορούμε να χάσουμε 3 πράγματα: λίπος, υγρά και μυϊκή μάζα. Με μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική φυσική δραστηριότητα, το πιο πιθανό είναι να αποβάλλετε λίπος και να διατηρήσετε τον μυϊκό σας ιστό, που είναι και το επιθυμητό. Αν, όμως, επικεντρωθείτε στη μείωση πρόσληψης θερμίδων ή ακολουθείτε οποιαδήποτε δίαιτα βρεθεί στα χέρια σας, χωρίς άσκηση, τότε το πιθανότερο είναι να χάσετε και από τα 3, περισσότερο, όμως, υγρά και μυϊκή μάζα. Αυτό μπορεί να δείχνει μείωση βάρους στη ζυγαριά, αλλά στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα αυτά δεν διαρκούν. Ο λόγος είναι ότι αν ξαναπάρετε βάρος, θα πάρετε περισσότερο λίπος και λιγότερη μυϊκή μάζα και μόλις σταματήσετε τη δίαιτα το σώμα νομίζει ότι έρχεται κι άλλη… πείνα και δουλεύει σκληρά για να αποθηκεύσει όσο περισσότερη ενέργεια μπορεί, κυρίως με τη μορφή λίπους. Κι έτσι, το σώμα δεν μοιάζει τονωμένο και αναζωογονημένο, όπως θα έπρεπε.
Αν αισθάνεστε ότι το να χάσετε βάρος γίνεται όλο και πιο δύσκολο όσο μεγαλώνετε, κάνετε λάθος! Όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας χάνει μυϊκή μάζα, κάτι που επιβραδύνει τον μεταβολικό μας ρυθμό, με τον οποίο «καίμε» θερμίδες.
Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική ηλικία που επηρεάζει την απώλεια βάρους. Υπάρχει και η ηλικία του σώματος και της φυσικής μας κατάστασης, δηλαδή τα χρόνια που ήμασταν πιο δραστήριοι και είχαμε βάλει την άσκηση στη ζωή μας. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσική μας κατάσταση και στο ρυθμό με τον οποίο θα χάσουμε κιλά.
Αν ξεκινάτε τώρα τη γυμναστική και ασκείστε 3-4 φορές την εβδομάδα, ενώ τρώτε υγιεινά, τότε θα χάσετε μέχρι και 2 κιλά την εβδομάδα. Αν εφαρμόζετε αυτή την τακτική από παλιότερα, τότε πιθανότατα θα χάνετε βάρος με σταθερό ρυθμό.
Προσαρμόστε τον τρόπο ζωής σας
Το αδυνάτισμα μπορεί να είναι μια πιο πολύπλοκη κατάσταση από την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Αν διαπιστώσετε ότι παρά την προσπάθειά σας, η ζυγαριά σας… φέρεται άσχημα, τότε θα πρέπει να εξετάσετε κι άλλους παράγοντες. Το άγχος, ο κακός ύπνος, κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως π.χ. υποθυρεοειδισμός, μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθειά σας.
Αυτό, όμως, που πρέπει πάντα να θυμάστε είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και κάτι που «δουλεύει» σε άλλους να μην φέρνει τα ίδια αποτελέσματα και σε εσάς. Εντοπίστε τα προβλήματα, μιλήστε με ειδικό, βάλτε ρεαλιστικούς στόχους και θυμηθείτε ότι όσο πιο αργά και σταθερά χάνετε βάρος, τόσο το καλύτερο.