Τα 7 πράγματα που στιγμάτισαν τα '90s (και εμάς επίσης...)

ta-7-pragmata-pou-stigmatisan-ta-90s-kai-emas-episis-pragmata-pou-stigmatisan-ta-90s-kai-emas-episis

ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Μόλις είχαμε αφήσει πίσω μας τα ‘80s, για τα οποία δεν ήμασταν και ιδιαίτερα περήφανοι και μπαίναμε σε μια νέα, λαμπερή εποχή. Ιδιωτική TV, (φαινομενικός) πλούτος, νέες μοδάτες ιδέες από το εξωτερικό και εμείς θαμπωμένοι να δοκιμάζουμε τα πάντα με τον ενθουσιασμό μικρού παιδιού. Σήμερα, πάνω από 20 χρόνια μετά, τα ‘90s έχουν ακόμη μια θέση στην καρδιά μας…

Χτυποκάρδια στο Beverly Hills

Ο Μπράντον και η Μπρέντα ήταν δίδυμα αδέρφια από την ταπεινή και παγωμένη Μινεσότα. Μια αναπάντεχη προαγωγή του πατέρα τους, τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν την πατρίδα και να μετακομίσουν στο λαμπερό Μπέβερλι Χιλς. Εκεί, όμως πέρα από τις συνήθεις δυσκολίες προσαρμογής έχουν να αντιμετωπίσουν και τα κακομαθημένα πλουσιόπαιδα (Κέλι, Στιβ, Ντόνα, Ντίλαν κ.α.) που στο τέλος όμως θα έρθουν στα «νερά» τους τρώγοντας όλοι μαζί παγωτό στην πάντα ανοιχτή κουζίνα της μαμάς, Σίντι Γουόλς. Για τους νοσταλγούς, η ατάκα «Donna Martin, Graduates» έχει γράψει εποχή ως η μαζικότερη διαδήλωση ever. Απλά, κλα-σι-κό.

Κοκκαλάκια πολύχρωμα

Ήταν ογκώδη, πολύχρωμα και κυκλοφορούσαν σε διάφορα υφάσματα (βελούδινο, σατέν, βαμβακερό κ.α.). Την ένδοξη δεκαετία του '90 δεν υπήρχε θηλυκό που σεβόταν τον εαυτό του χωρίς να κυκλοφορεί με αλογοουρά και ένα τέτοιο στα μαλλιά. Και φυσικά είχε διπλή χρήση καθώς όταν το βαριόμαστε στα μαλλιά, το βάζαμε σαν «βραχιόλι» στο χέρι. Στο χρονοντούλαπο ωστόσο, το έστειλε η πάντα μοδάτη Κάρι Μπράντσο, όταν σε επεισόδιο του "Sex and the City", ανέφερε πως το scrunchy (όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται) φορούν μόνο οι άκομψες επαρχιωτοπούλες…

Ο χνουδωτός Furby

Φωτο: Wikipedia

Κανείς ακόμη δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς ήταν ο Furby. Ήταν κουκουβάγια; Ήταν αρκουδάκι; Ήταν εξωγήινος; Ένα από τα πιο παρανοϊκά παιχνίδια των ‘90s είχε στοιχειώσει την καθημερινότητά μας. Αρχικά έβγαζε κάτι άναρθρες κραυγές και ζητούσε φαγητό. Μόλις το τάιζες, ηρεμούσε και άρχισε να κοιμάται με θορυβώδη ροχαλητά. Αν περνούσε η ώρα και δεν του έδινες σημασία, αναστέναζε από πλήξη ή σφύριζε για να σου τραβήξει το ενδιαφέρον. Σήμερα, ζει καταχωνιασμένο σε κάποιο ντουλάπι-και προφανώς αναστενάζει ακόμη….

Καπέλο jockey φορεμένο ανάποδα…

Το πρωτοείδαμε σε αμερικανικά σίριαλ που την ένδοξη εποχή του 90, προβάλλονταν με μανία από τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία τότε δεν είχαν υποκύψει στην τουρκική επέλαση. Μαθητές γυμνασίων αλλά και κολλεγιόπαιδα, φορούσαν ανάποδα το jockey, ως μια σιωπηρή ενδυματολογική επανάσταση. Το νέο trendy look, που δυστυχώς ακόμη και σήμερα απαντάται αν και σε μικρότερο βαθμό, αντιμετωπίζεται πλέον με δυσπιστία καθώς δεν υποδηλώνει πλέον trend αλλά «καγκουριά»...

Το ρετιρέ

Φωτο: Wikipedia

Και αν το Beverly Hills είχε κυρίαρχη θέση στην καρδιά μας, σίγουρα «Το Ρετιρέ», διεκδικούσε και αυτό με τον τρόπο του την πρωτιά. Οι μοναδικές περιπέτειες της Κατερίνας Σοφιανού (Κατερίνα Γιουλάκη) που μονίμως ανεβοκατέβαινε στα σκαλιά των δημόσιων υπηρεσιών για να εξυπηρετηθεί χωρίς αποτέλεσμα, τα φαρδιά παντελόνια και η ανεμίζουσα χαίτη του Ιάσονα (Παύλου Ευαγγελόπουλου) αλλά και η καθημερινή γκρίνια της Χαρούλας Πεπονάκη (Έλντα Πανοπούλου), μπορεί σήμερα να μοιάζουν υπερβολικά, όμως με θλίψη διαπιστώνουμε πως από το 1990-1992 που προβλήθηκε «Το Ρετιρέ» στην τηλεόραση, έχουν αλλάξει τόσο, μα τόσο λίγα σε αυτή την χώρα…

Τα πρώτα κινητά «τούβλα»

Κυκλοφόρησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, κάνοντας τον κάτοχό τους να κορδώνεται από περηφάνια και τους υπόλοιπους να τον κοιτούν ζηλόφθονα. Ήταν ογκώδη, άκομψα, με ασπρόμαυρη οθόνη και ελάχιστες λειτουργίες. Αποτελούσαν ιδανικό αξεσουάρ για να δηλώσεις την (καλή) οικονομική σου κατάσταση και πάντα ο ιδιοκτήτης τους τα ακουμπούσε (εντελώς τυχαία) πάνω στο τραπέζι μόλις έφθανε στην καφετέρια. Οι πρώτοι κάτοχοι κινητών, ανίκανοι να χειριστούν τη διασημότητα που τους χάρισε το ξενόφερτο αυτό gadget, επιδίδονταν σε μια σειρά αλλόκοτων για σήμερα συμπεριφορών: φώναζαν πολύ καθώς μιλούσαν στο δρόμο και χειρονομούσαν (προσέξτε με), δυσανασχετούσαν φωναχτά για το σήμα (κάτσε να πάω πιο κει δεν έχει σήμα σου λέω) και πληκτρολογούσαν μανιωδώς μηνύματα-ακόμη και για ανύπαρκτους παραλήπτες…

Τόλμη και γοητεία

Φωτο: Bold and the Beautiful facebook fan page

Ποιος Σουλεϊμάν και ποια Ασί; Στα ‘90s, το απόλυτο τηλεοπτικό ζευγάρι άκουγε στα ονόματα Ριτζ Φόρεστερ και Κάρολάϊν Σπένσερ (ή Μπρουκ Λόγκαν αργότερα). Στο λαμπερό Λος Άντζελες η πανίσχυρη οικογένεια σχεδιαστών μόδας Φόρεστερ, κυριαρχούσε παρά τον βρώμικο πόλεμο της αντιπάλου, Σάλι Σπέκτρα. Η θρυλική σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται στην Αμερική το 1987 (και στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 1988), αποτελεί μία από τις μακροβιότερες σειρές παγκοσμίως με 25 χρόνια τηλεοπτικής προβολής και πάνω από 6.000 επεισόδια. Και αν αναρωτιέστε ποια μαγική πλοκή κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού τόσα χρόνια, ιδού: νεκροί επανέρχονται στη ζωή με άλλο πρόσωπο καθώς δεν είχαν πεθάνει (αλλά έκαναν πλαστική!), η πρωταγωνίστρια μπορεί να έχει παιδιά και από τον γιο αλλά και από τον πατέρα μιας οικογένειας και πάει λέγοντας. Ανατροπή στην ανατροπή, να που φθάσαμε κιόλας στο 2014…

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

[email protected]