Μαρούλι: πώς μας ωφελεί και πώς μπορεί να μας βλάψει

marouli
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Το μαρούλι πρωταγωνιστεί συχνά στις χειμερινές σαλάτες και σίγουρα τα οφέλη του δεν περνούν απαρατήρητα.

Το καλοκαίρι λατρεύουμε τη χωριάτικη, με τη ζουμερή ντομάτα, το κρεμμύδι, τις ελιές και το αγγούρι, όταν, όμως, η ντομάτα αρχίζει να φεύγει από την εποχή της, η σαλάτα μας γίνεται πιο πράσινη. Μεταξύ άλλων, το μαρούλι μπαίνει σε πρωταγωνιστικό ρόλο κι έχει πολλά να μας χαρίσει, αν το καταναλώνουμε τακτικά. Συγκεκριμένα:

-Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α που κάνει καλό στην όραση, παρέχοντάς μας πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε ποσότητα 100 γραμμαρίων.

-Μας παρέχει και βιταμίνη C για δυνατό ανοσοποιητικό. Αν μάλιστα του προσθέσετε και λίγο λεμόνι, η βιταμίνη C εκτοξεύεται.

-Βοηθά στην ισορροπία του οργανισμού και της αρτηριακής πίεσης, χάρη στην περιεκτικότητά του σε κάλιο.

-Μας παρέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου που κάνουν καλό στα οστά.

-Η πλούσια περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή προλαμβάνει αρκετά είδη καρκίνων (π.χ. πνεύμονα, μαστού, δέρματος, τραχήλου και στομάχου).

-Έχει χαμηλή θερμιδική αξία, που το καθιστά ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα.

Τι να προσέχετε όταν καταναλώνετε μαρούλι
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι, φαίνεται να είναι ψηλά στη λίστα επικινδυνότητας για δηλητηρίαση όταν τα αγοράζετε κομμένα και συσκευασμένα, ενώ τo μαρούλι, ειδικότερα, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο, καθώς τα βλαβερά βακτήρια μπορεί να δημιουργηθούν μέσα στον ιστό του φυτού. Αυτό που μπορούν να μεταφέρουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε κάποιον είναι E.Coli, σαλμονένα και λιστέρια. Τα μικρόβια αυτά βρίσκονται στο έντερο ζώων και κατ’ επέκταση σε λιπάσματα που μπορεί να μολύνουν τα λαχανικά.

Ο μόνος τρόπος για να προφυλαχτείτε, είναι να μην επιλέγετε το μαρούλι σας συσκευασμένο, να γνωρίζετε – όσο γίνεται- από πού το προμηθεύεστε, να το πλένετε όσο το δυνατόν καλύτερα και να αφαιρείτε τα εξωτερικά και πιο μαραμένα φύλλα του, που είναι πιο πιθανό να είναι μολυσμένα.