Πόσο μας παχαίνει ο κινηματογράφος;
Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, βάζει κάτω τις… θερμίδες μιας κινηματογραφικής βραδιάς, για να μας βοηθήσει να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές.
«Παρασκευή βράδυ, νιώθω πολύ κουρασμένος να βγω για ποτό ή φαγητό, θέλω όμως να ξεφύγει λίγο το μυαλό μου. Τώρα που το σκέφτομαι, θα πάω σινεμά, να δω καμιά ταινία. Αλλά πάλι, θα παραγγείλω και θα φάω ό,τι βρω για να δω μια ιστορία…»
Αν είσαι από αυτούς που σκέφτηκαν «και πού είναι το κακό, γίνεται και αλλιώς;», πρέπει όντως να διαβάσεις παρακάτω.
Η δύναμη της εικόνας… παρασέρνει τα πάντα
Αναμφίβολα, η εικόνα ασκεί τεράστια επιρροή στο μυαλό μας. Είναι εύκολο να εντυπωθεί και να μας αποσπάσει. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τηλεόραση ή κινηματογράφο που οι εικόνες μας πλημμυρίζουν και μας βγάζουν για λίγο από την πραγματικότητα. Η απόσπαση αυτή της προσοχής γίνεται επιζήμια όταν έχουμε μπροστά μας φαγητό. Θα καταναλώσουμε (πιθανότατα) μεγάλη ποσότητα, γρήγορα, χωρίς συναίσθηση και δεν θα σταματήσουμε πριν τελειώσει όλη η διαθέσιμη ποσότητα (1,2).
Πρόσφατη έρευνα μάλιστα υπογραμμίζει ότι οι ταινίες τρόμου ή με βία μας κάνουν να νιώθουμε πιο ανήσυχοι και τεταμένοι, σε αντίθεση με τα ρομάντζα και τις κομεντί που μας χαλαρώνουν περισσότερο. Αν και το είδος της ταινίας δεν φαίνεται να επηρεάζει την ποσότητα τροφής που θα καταναλώσουμε, εντούτοις το ρομάντζο (πρωτίστως) και οι ταινίες δράσης (κατά δεύτερο λόγο) μας κάνουν να αναζητούμε περισσότερο γλυκά (3). Επιπλέον, οι άντρες συμμετέχοντες επέδειξαν μάλιστα σημαντικά περισσότερη πείνα και προτίμηση σε λιπαρές τροφές, μετά το τέλος της ταινίας, ανεξαρτήτως του τι παρακολούθησαν (3).
Πόσο όμως μπορείς να φας, σε δυο ώρες, για να δεις μια ταινία;
Το απλό παράδειγμα είναι αυτά τα μεγάλα χάρτινα κουτάκια του ποπ κορν, που σε περιμένουν στο λόμπι του κινηματογράφου. Το τι δεν υπολογίζεις, κάθε φορά που παραγγέλνεις σνακ για συντρόφια στο σκοτεινό δωμάτιο προβολής, είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία, όπως θα δεις παρακάτω.
Για να στο εξηγήσω με πολύ απλά λόγια, το πόσες θερμίδες θα πάρεις από το ποπ κορν στο σινεμά, διαφέρει ανάλογα με τον κινηματογράφο που συχνάζεις και το μέγεθος της μερίδας που παραγγέλνεις. Μια μικρή μερίδα (6-11 φλιτζάνια) ποπ κορν παρέχει 370-670 θερμίδες, μια μέτρια (9-14 φλιτζάνια) 590-760 θερμίδες, ενώ η μεγάλη μερίδα (17-21 φλιτζάνια) δίνει 910-1200 θερμίδες! Αναλογίσου μόνο ότι αυτό που θα φτιάξεις στο σπίτι σου δίνει 30-65 θερμίδες ανά φλιτζάνι.
Από πότε το ποπ κορν δίνει τόσες πολλές θερμίδες; Επειδή σε σχέση με αυτό που θα φτιάξεις σπίτι σου, το ποπ κορν στο σινεμά τουλάχιστον 37-81 gr κορεσμένου λίπους, αναλογικά της μερίδας. Αν λάβεις υπ’ όψιν σου ότι η American Heart Association (4) συνιστά ημερήσια πρόσληψη 11-13 gr κορεσμένου λίπους (σε διατροφή 2000 θερμίδων/μέρα), σκέψου τι φορτίο δίνεις στην καρδιά και το συκώτι με μια μόνο επιλογή.
Επιπλέον, το υψηλό περιεχόμενο σε αλάτι εξασφαλίζει ότι αφενός θα φας όλη την μερίδα –αφού το αλάτι σε συνδυασμό με το λίπος δεν θα σε αφήσει να χορτάσεις και να σταματήσεις, πριν η μερίδα σου τελειώσει– αφετέρου δε ότι θα ζορίσει την καρδιά σου. Όταν η μέγιστη συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου (από το αλάτι) είναι 2300mg ημερησίως (4), η κατανάλωση 210-2000mg, από τη μικρή στη μεγάλη μερίδα, μπορεί να ανεβάσει την πίεση του αίματος, ειδικά αν έχεις ευαισθησία.
Ένα… σακί για την οικογένεια
Κανονικά, οι μεγάλες συσκευασίες προορίζονται για να τις μοιραστείς με τον διπλανό σου, άσχετα αν πλέον συσχετίζεις τη μερίδα που θα παραγγείλεις με τη διάρκεια της ταινίας (σ.σ. για να μη ξεμείνεις νωρίς). Αλλά και οι συσκευασίες που επιδεικνύουν για πώληση δεν πάνε πίσω, μοιάζουν μεγαλύτερες χρόνο με το χρόνο. Γι’ αυτό πλέον χρειάζεται ένα… σακί καλαμπόκι για να δει μια οικογένεια μια ταινία.
Βέβαια, δεν είναι το ποπ κορν το μόνο πρόβλημα. Θα πας μέχρι το ταμείο και θα πάρεις μόνο αυτό; Σίγουρα; Δεν θα στο… θυμίσει δηλαδή ο υπάλληλος; Προς ενημέρωση σου, ένα χοτ ντογκ παρέχει 650 θερμίδες, τα nachos με cheddar 716 θερμίδες και μια μέτρια Coca cola 328 θερμίδες. Για τα ζαχαρωτά και τις σοκολάτες, απλά δεν έχω λόγια. Με άλλα λόγια, μπρος γκρεμός και πίσω ρεύμα…
Καλύτερη πληροφόρηση, καλύτερες επιλογές
Ωστόσο, μια καταναλωτική μελέτη, με συμμετοχή 21 εταιρίες τροφίμων, έδειξε ότι η συνήθεια του αγοραστή όντως μεταβάλλεται όταν αναγράφεται το ποσό των θερμίδων στο τρόφιμο (5). Θα προτιμήσουν κάτι άλλο, έστω και αν σ’ αυτό περιέχονται 100 θερμίδες λιγότερες από αυτό που σχεδίαζαν εξαρχής να αγοράσουν (5). Που σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις καλύτερες επιλογές, όταν έχεις την κατάλληλη πληροφόρηση. Δεν γίνεται να στηρίζεσαι (μόνο) στο πόσο εγκρατής/πεισματάρης μπορείς να γίνεις, για να αποφύγεις τις κακοτοπιές. Το πολύ «όχι», θα φέρει πολύ «ναι» ή αλλιώς «φέρε όσο έχεις, δεν ασχολούμαι πια».
Πιο εύκολα, με 3 κινήσεις!
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, για να κάνεις πιο έξυπνες επιλογές, είναι να είσαι ψύχραιμος, δηλαδή χορτάτος. Δεν πας σινεμά για να βγεις μετά για φαγητό, θα φας στο σπίτι και μετά θα πας για ποτό. Δεύτερον, επειδή θα σε «πιάσουν» οι μυρωδιές, πάρε για εσένα ένα light αναψυκτικό, ένα χυμό ή νερό και δοκίμασε λίγο από το διπλανό σου. Αν το παρακάνεις, θα σου κόψει τη… χορηγία! Τρίτον, πάρε ένα υγιεινό σνακ, όπως κράκερ ολικής άλεσης ή αποξηραμένα φρούτα μαζί σου. Ούτως ή άλλως δεν είπε κανείς ότι πρέπει να μασουλάς μονίμως στο δίωρο που κάθισες να παρακολουθήσεις μια ταινία!
Υποτίθεται άλλωστε ότι πας στον κινηματογράφο για να διασκεδάσεις το πνεύμα σου, όχι τον ουρανίσκο σου. Αλλιώς, ας έβγαινες για φαγητό εξ αρχής…
Γιώργος Μίλεσης, MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr
FB page: milessisgeorge
References
Snoek HM, et al. The Effect of Television Viewing on Adolescents’ Snacking: Individual Differences Explained by External, Restrained and Emotional Eating. Adolescent health brief 2006; 39(3): 448-51
Thomson M, et al. The Association of Television Viewing with Snacking Behavior and Body Weight of Young Adults. Am J Health Promotion. 2008; 22(5): 329-35
Mattar L, Zeeni N, and M Bassil. Effect of movie violence on mood, stress, appetite perception and food preferences in a random population. European Journal of Clinical Nutrition 2015; 69: 972–3
Lichtenstein AH, et al. Diet and Lifestyle Recommendations Revision 2006: A Scientific Statement from the American Heart Association Nutrition Committee. Circulation 2006; 114:82-96
Daily Mail. A 1,800 calorie bag of popcorn: Cinemas urged to warn film lovers about fat-filled snacks. 2010. Available at: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1254167/The-1-800-calorie-popcorn-bag-truth-cinema-snacks.html