Φασόλια: πώς μπορούν να αντικαταστήσουν τη συχνή κατανάλωση κρέατος
Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δημήτρης Πέτσιος, θέλει να μας πείσει να βάζουμε τα φασόλια πιο συχνά στο πιάτο μας κι έχει πολλά επιχειρήματα.
Παρεξηγημένα και ελαφρώς παραγκωνισμένα στη διατροφή του σύγχρονου Έλληνα, τα φασόλια αποτελούν βασικό τρόφιμο στη μεσογειακή πυραμίδα, άρα θα πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα (όπως και όλα τα όσπρια, 1-2 φορές την εβδομάδα απαραιτήτως). Μπορούν δε με έξυπνες κινήσεις να αντικαταστήσουν τη συχνή κατανάλωση κρέατος, διότι αποτελούν:
Πηγή πρωτεϊνών: Τα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης που δεν απορροφώνται εύκολα. Λόγω έλλειψης της μεθειονίνης (αμινοξύ) οι πρωτεΐνες αυτές θεωρούνται χαμηλής βιολογικής αξίας, γεγονός που αλλάζει όταν προσθέσουμε στο πιάτο δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, πατάτα, πλιγούρι κ.τ.λ) πλούσια σε μεθειονίνη, οπότε και παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και μπορούμε έτσι να αντικαταστήσουμε το κρέας, π.χ. στη νηστεία.
Πηγή φυτικών ινών: Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες καθημερινά για τον οργανισμό μας και, τα φασόλια αποτελούν πολύ καλή πηγή αυτών. Βοηθούν έτσι στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση τόσο του σακχάρου όσο και των λιπιδίων στο αίμα. Οι διάφοροι φρουκτοολιγοσακχαρίτες (π.χ. ινουλίνη) που εμπεριέχουν αποτελούν υπόστρωμα των «καλών» βακτηρίων του εντέρου, διατηρώντας έτσι τη μικροβιακή ισορροπία σε αυτό. Ακόμα, όπως και για τα περισσότερα όσπρια, η τακτική κατανάλωση φασολιών σχετίζεται με μείωση της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τι να μαγειρέψω σήμερα;
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναρωτιέστε τι να μαγειρέψετε, αντί να υποκύψετε στην εύκολη λύση του ψητού, πειραματιστείτε με τα παραπάνω και δημιουργείστε ένα άκρως θρεπτικό και υγιεινό –και γιατί όχι- γευστικό πιάτο με βασικό συστατικό τα παραδοσιακά στη μεσογειακή διατροφή, φασόλια.
Κάντε κλικ εδώ για να βρείτε άπειρες συνταγές με φασόλια.
Δημήτριος Πέτσιος Msc
Κλινικός Διαιτολόγος–Διατροφολόγος
http://www.dia-trofis.gr/
[email protected]