Πώς θα καταπολεμήσετε τις εποχιακές ιώσεις;
Ο καιρός ακόμη δεν έχει... αποφασίσει σε ποια εποχή ακριβώς βρισκόμαστε και οι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, προκαλούν ιώσεις. Δείτε, πώς θα τις αντιμετωπίσετε χωρίς τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής.
Όταν έρχεται ο χειμώνας συνήθως φέρνει μαζί του τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και διάφορες άλλες εποχιακές ιώσεις που ταλαιπωρούν όλο τον πληθυσμό ανεξαρτήτου ηλικίας. Η αντιμετώπιση κάθε ίωσης είναι μόνο η συμπτωματική θεραπεία, δηλαδή αντιμετωπίζουμε το κάθε σύμπτωμα χωριστά. Παρακάτω σας παρουσιάζω γενικά συμπτώματα των ιώσεων και την αντιμετώπιση τους.
Αντιβίωση μόνο με συνταγή γιατρού
Η ίωση δεν αντιμετωπίζεται ποτέ με αντιβιοτικά. Αντίθετα, η αλόγιστη χρήση τους βλάπτει τον οργανισμό μας. Η λέξη «αντιβίωση» προέρχεται από το Αντί – Βίωση που σημαίνει προσπάθεια εξόντωσης ζωντανών οργανισμών και τέτοιοι είναι τα μικρόβια και όχι οι ιοί. Η χρήση αντιβίωσης για οποιαδήποτε νόσο κρίνεται απαραίτητη μόνο από το γιατρό.
Ένα από τα σημαντικότερα όπλα κατά των ιώσεων είναι η διατήρηση της ύγρανσης του αναπνευστικού σωλήνα. Αποφεύγουμε την ξηρή ατμόσφαιρα, λέμε όχι στο air condition. Βάλτε πάνω στο καλοριφέρ ένα μεταλλικό δοχείο με νερό για εφύγρανση της ατμόσφαιρας.
Πίνετε πολλά υγρά, είτε ζεστά είτε κρύα, βοηθούν στη δημιουργία και αποβολή πτυέλων και βλέννης.
Ο πονόλαιμος οφείλεται σε ερεθισμό του φάρυγγα ή/και των αμυγδαλών. Αφού αποκλειστεί η πυώδης αμυγδαλίτιδα (με εξέταση από τον οικογενειακό σας ιατρό), προτιμούμε τις γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο ή με έτοιμα αντισηπτικά / αναλγητικά σκευάσματα απο φαρμακείο ( hexalen, betadin κ.ο.κ.) .
Ο πονοκέφαλος μπορεί να έχει σαν αίτιο τον πυρετό, μπορεί όμως και να οφείλεται σε παραρρινοκολπίτιδα. Αυτό θα το κρίνει γιατρός σας. Ο πυρετός αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά (παρακεταμόλη κατά προτίμηση). Αποφύγετε γενικώς την ασπιρίνη σε τέτοιες καταστάσεις, δεν είναι παυσίπονο! Προκαλεί σοβαρές επιπλοκές από το πεπτικό μας σύστημα.
Ο βήχας, που τόσο μας ταλαιπωρεί, θα πρέπει πάντα να εκτιμάται απο γιατρό, γιατί δε χρειάζεται πάντα σιρόπι (ή μόνο αυτό) για να αντιμετωπιστεί. Αν οι εκκρίσεις προέρχονται από τη μύτη, η χρήση αντιβηχικού δεν προσφέρει απολύτως τίποτα.
Αν οι εκκρίσεις είναι πυώδεις, δύσοσμες και πυκνές σε σύσταση, ίσως χρειαστεί λήψη αντιβίωσης. Αν ο βήχας είναι ξηρός, επίμονος, και εμφανίζεται ως παροξυσμικός κυρίως τα βράδια κατά την κατάκλιση, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με εισπνεόμενα φάρμακα. Οπότε προτού πάρετε ένα οποιοδήποτε λάθος σιρόπι για τον βήχα σας από ένα φαρμακείο επισκεφτείτε τον γιατρό σας, αυτός θ’αποφασίσει. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ακρόαση πνευμόνων για κάθε ενδεχόμενο.
Η αλλαγή της φωνητικής χροιάς παραπέμπει σε λαρυγγίτιδα συνιστάται όσο το δυνατό αφωνία και ενδεχομένως εισπνεόμενη κορτιζόνη.
Το συνάχι αντιμετωπίζεται με εφύγρανση της μύτης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποσυμφορητικά σκευάσματα (Otrivin, Ronal κ.ο.κ.), με προσοχή όμως στις οδηγίες χρήσης τους. Αν η καταρροή περιπλεχτεί (αλλαγή χρώματος, πυκνότητας, οσμής), ίσως χρειαστεί χορήγηση αντιβιοτικού. Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει.
"Σπιτική" αντιμετώπιση της ίωσης
Αποφύγετε την επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με τον πρώτο πυρετό ή τα πρώτα γενικά συμπτώματα που αναφέραμε. Προσπαθήστε ν’αντιμετωπίσετε την ίωση με γενικά μέτρα. Η επείγουσα αντιμετώπιση έχει ένδειξη μόνο σε βαριές καταστάσεις (π.χ. δύσπνοια, έντονη καταβολή ηλικιωμένων, ιστορικό βρογχικού άσθματος ή χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας, απώλεια συνείδησης). Συχνό πλύσιμο χεριών και αποφυγή βήχα μπροστά σε κόσμο μειώνουν τη διασπορά του ιού.
Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Θα τη βρείτε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο (στον ατμό), ωμό λάχανο, φράουλες, πορτοκάλια και χυμό ντομάτας. Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού. Θα τα βρείτε σε λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα.
Εκτός από τα ψάρια, ανιχνεύονται σε ξηρούς καρπούς, όπως τα φυστίκια, στο σουσάμι και κατά συνέπεια και στο σησαμέλαιο καθώς και στο λιναρόσπορο. Το β-καροτένιο συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού. Περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα αλλά και η ντομάτα, και στα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο. Μαζί με τα παραπάνω στην διατροφή σας απαιτείται λήψη άφθονων υγρών.
Η ίωση γενικότερα χρειάζεται υπομονή μέχρι αυτό που λέμε να κάνει τον κύκλο της. Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα όπως προαναφέραμε, παρακολουθήστε την πορεία τους για πιθανή επιδείνωση ή ύφεση. Αν επιμένουν για πάνω από 4 ημέρες ζητήστε την βοήθεια ιατρού όπου με την κλινική εξέταση και, αν κρίνει, έναν αιματολογικό έλεγχο θα δώσει λύση στο πρόβλημα σας.
Από τον Νικόλαο Καλαϊτζόγλου, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και επιστημονικό συνεργάτη του www.iator.gr .