Τι τρώμε τον Μάιο;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΜΑΙΟΥ 2021
Ένας αγαπημένος μήνας του χρόνου, που μας εισάγει σιγά-σιγά στο καλοκαίρι, αλλά μας αφήνει ταυτόχρονα να απολαύσουμε τις ομορφιές της άνοιξης, ο Μάιος φέρνει μαζί του πολλά και ωφέλιμα φρούτα και λαχανικά που πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την εποχή.
Φράουλες
Ποιος μπορεί να πει «όχι» σε ένα μπολάκι με ζουμερές φράουλες, οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για κάτι γλυκό, χωρίς να μας φορτώσουν με πολλές θερμίδες και κορεσμένα και τρανς λιπαρά, όπως συμβαίνει με τα επεξεργασμένα γλυκά του εμπορίου. Περιέχουν βιταμίνη C σε ποσότητα που ξεπερνά τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, αν καταναλώσουμε ποσότητα ενός φλιτζανιού και φλαβονοειδή που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Ακόμη περιέχουν ασβέστιο και μαγνήσιο που ωφελούν την υγεία των οστών, ενώ είναι και πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάνοντας καλό στην υγεία του εντέρου και καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα.
Το δυνατό τους σημείο είναι η βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, του δέρματος, αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου. Η βιταμίνη C ανιχνεύεται επίσης σε καλές ποσότητες στο βερίκοκο, φτάνοντας το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε ποσότητα 100 γραμμαρίων, ενώ μας παρέχουν και μικροποσότητες σιδήρου, μαγνησίου και ασβεστίου, ωφελώντας την υγεία των οστών. Ακόμη, είναι «σύμμαχοι» σας στο αδυνάτισμα, λόγω των φυτικών ινών, ενώ οι υδατάνθρακες, που περιέχουν ικανοποιούν το αίσθημα για κάτι γλυκό, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες. Με περίπου 35 θερμίδες τα 2 βερίκοκα, φάτε τα άφοβα!
Τα αντίδια μοιάζουν πολύ με το λάχανο και το μαρούλι, συγγενεύουν με το ραδίκι κι έχουν δύο βασικές ποικιλίες: το πλατύφυλλο και το κατσαρό. Είναι από τα πιο πλούσια σε βιταμίνη Α λαχανικά, ωφελώντας την όραση, ενώ είναι και σημαντική πηγή βιταμίνης C, τονώνοντας το ανοσοποιητικό. Παράλληλα, μας παρέχουν ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και είναι ιδανική τροφή για δίαιτα καθώς κάθε φύλλο του αποδίδει μόλις… 1 θερμίδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες σε συνδυασμό με το καρότο και το σέλινο μειώνει τα περιστατικά άσθματος και δρα σαν δυναμωτικό (μαζί με μαϊντανό και σέλινο) σε όσους πάσχουν από αναιμία. Προσθέστε το στη σαλάτα σας ή δοκιμάστε το βραστό, είτε σε σουφλέ ή όπως το τραβά η όρεξή σας.
Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, μας παρέχουν κάλιο και μαγνήσιο, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, κάνοντας καλό στην όραση, και C που τονώνει το ανοσοποιητικό, βοηθούν την πέψη, είναι αντιοξειδωτικά και όλα αυτά με μόλις 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Είναι ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες, ενώ μπορείτε να τα προσθέσετε στη βρώμη σας, στα smoothies, σε μπάρες ενέργειας ή να λιώσετε σε μπεν μαρί λίγη μαύρη σοκολάτα και να τα περιχύσετε, κάτι που μπορείτε να κάνετε και με τις φράουλες.
Ίσως η λαδερή τους έκδοση για πολλούς να μην είναι δελεαστική, αλλά μπορείτε να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας ή στο ρύζι σας ή σε μια σάλτσα και να ανακαλύψετε τα οφέλη τους με έναν διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος. Κάτι που αξίζει να κάνετε, αφού τα πράσινα φασολάκια είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη C, με περιεκτικότητα και σε Α και σε Κ, όπως επίσης σε σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό, φωσφόρο. Σημαντική είναι η περιεκτικότητά τους επίσης σε φυλλικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη Β9, το οποίο είναι σημαντικό για τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού και απαραίτητο για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Οι φυτικές τους ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη σιλουέτα μας, καθώς μας βοηθούν να χορτάσουμε και να παραμείνουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Κι όσο για τις θερμίδες τους, ανέρχονται περίπου στις 50 στο 1 φλιτζάνι, αρκεί, φυσικά, να μην τα «πνίγετε» στο λάδι και να μην τα συνοδεύετε με μισό κιλό ψωμί και άλλη τόση φέτα!