Περί διατροφής
Μια τυχαία, φαινομενικά ασήμαντη αφορμή οδήγησε τον Κωνσταντίνο Σκριβάνο στο να ανακαλύψει από την αρχή τον Ιπποκράτη και τις αρχές του και από εκεί να ξεκινήσει ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της διατροφής και σε όσα η φύση έχει να διδάξει απλώχερα σε όσους επιλέξουν, όπως ο ίδιος, απλά να την αφουγκραστούν.
Η αφορμή, η προσωπική παρατήρηση και η έρευνα
Mια μέρα (1998-99), επιστρέφοντας απο την εργασία μου, η συντροφός μου μου ζήτησε να πάρω από ένα φαρμακείο γάλα σκόνη για τον γιο μας και αυτός στάθηκε ο λόγος που για πρώτη φορά αναρωτήθηκα για την διατροφή.
Η αρχικά μικρή έρευνα που ξεκίνησα την επομένη για το τι είναι καλό και τι όχι για ένα παιδί σε ανάπτυξη μετατράπηκε σε ψυχωτική σταυροφορία υπέρ της υγεινής διατροφής, γιατί όσο μάθαινα τι κρύβουν οι επεξεργασμένες τροφές, η έκπληξη μου μεγάλωνε για το πώς είναι δυνατόν να μην αντιδρά κανείς. Εξίσου περίεργο μου φαινόταν πως κανείς δεν ερευνά τα εκπληκτικά οφέλη που υπάρχουν σε κάποιες υπερτροφές (έτσι τις λένε τώρα), που από επιστήμονες χαρακτηρίζονται ως φάρμακα της φύσης.
Αυτή μου η έρευνα με οδήγησε στον Ιπποκράτη, ενώ τα παιδιά μου είχαν γίνει...πειραματόζωα για χάρη της επιστήμης. Απο την παρατήρηση, διαπίστωσα ότι κάποιες τροφές που ήταν ιδιαίτερα επιθυμητές για το ένα μου παιδί, ήταν ανεπιθύμητες για τον άλλο που σημαίνει πως τελικά ο καθένας τους γνωριζε τι χρειαζόταν ο οργανισμός του.
Για παράδειγμα, παρατήρησα το εξής: Ξέρουμε πως το κρέας και ειδικά το χοιρινό απαιτεί έως και 48 ώρες για να αποβληθεί από το έντερο και ουσιαστικά “σαπίζει” μέσα μας. Από την άλλη, είναι γνωστό πως το ολικής αλέσεως στάρι βοηθά να καθαρίσει το έντερο γρηγορότερα. Ο γιος μου, ο Φίλιππος, που φυσικά ως μικρό παιδί δεν γνώριζε τίποτα από αυτά και που είχε αδυναμία στο κρέας, ταυτόχρονα επέλεγε να καταναλώσει ποσότητες μαύρο ψωμί που διέθετε το σπίτι. Ταυτόχρονα, έδειχνε αδυναμία στα μαύρα φρούτα, τα μούρα, τα φραγκοστάφυλα, τα μύρτιλα, κλπ. Αργότερα έμαθα ότι αυτά τα φρούτα έχουν την ιδιότητα να βοηθούν στο να αποβληθούν οι τοξίνες του κρέατος.
Όλο αυτό μου απέδειξε πως το πρόβλημα που έχουμε ως άνθρωποι σε σχέση με το τι καταναλώνουμε, είναι ότι χαλάμε από μόνοι μας το ένστικτο που διαθέτουμε εκ γενετής. Όταν τα παιδιά μας, για παράδειγμα, τρέφονται με έτοιμες φρουτόκρεμες ενισχυμένες με ένα σωρό βιταμίνες, λαχανικά και φρούτα εκτός εποχής ή όταν η ξινή πορτοκαλάδα γίνεται γλυκιά με μια κουταλιά ζάχαρη, το ένστικτο που προανέφερα, υφίσταται παρεμβάσεις δυσάρεστες.
Τι σημαίνει για μένα διατροφή; Το «παν μέτρον άριστον» που σημαίνει πως μεγαλύτερη σημασία έχει το πότε και το πόσο, παρά το ποια τροφή θα επιλέξεις.
Η ίδια έρευνα σταδιακά με οδήγησε στο να ανακαλύψω τις σχεδόν μαγικές ιδιότητες του ελαιολάδου και του μελιού. Απο ένα αρχαίο κείμενο με γοήτευσε μια λέξη, η βαθιά έννοια «πέλανος». Η λέξη αφορά τρία μοναδικά στοιχεία για καλή υγεία και μακροζωία: το ελαιόλαδο (πρώιμο), το μέλι (εποχής) και το αλεύρι (δίκοκκο ολικής άλεσης). Ειδικά αυτά χαρακτηρίζονταν στην αρχαιότητα ως αγαθά των αγήρων (αυτών που είχαν δηλαδή μακροζωία) και ήταν τόσο μεγάλη η αναγνωρισμένη αξία τους που τα έδιναν ως δώρο στους ευεργέτες, σε όσους δηλαδή προσέφεραν στον πολιτισμό και την ελευθερία της κοινωνίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης αλλά και προκειμένου οι ευεργέτες να είναι καλά, να ζουν και να συνεχίζουν να προσφέρουν. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος, παράτησα τα πάντα σχεδόν σε μια νύχτα και ήταν ό,τι καλύτερο έκανα!
Στη συνέχεια ήρθε ένα βιβλίο του Διοσκουρίδη να επιβεβαιώσει και να ενδυναμώσει τα πιστεύω μου. Το επισφράγισμα για το πόσο σημαντική είναι η διατροφή ήρθε με το βιβλίο «Ένας νέος τρόπος ζωής ή The anti cancer book». Για παράδειγμα, σε έρευνα, παρατηρήθηκε πως τα κύταρα των εθελοντών μετά από καλή διατροφή (από αγνές πρώτες ύλες και σωστές αναλογίες), έδειχναν ηλικιακά έως και 8 έτη νεότερα συγκριτικά με τα μέλη της ομάδας συμμετεχόντων των οποίων η διατροφή δεν είχε τέτοια χαρακτηριστικά.
Συμπερασματικά, θα πω πως εκτός από τη διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, τα ενδιαφέροντα, το περπάτημα, οι καλές κοινωνικές σχέσεις όπως η οικογένεια και οι δυνατές φιλίες, συμπληρώνουν για μένα το προφίλ του υγιούς και ευτυχισμένου ανθρώπου.
Το φάρμακο η τροφή σου, η τροφή σου το φάρμακό σου
Ο Ιπποκράτης θεωρούσε τη διάγνωση και την πρόληψη το σημαντικότερο όλων. Μιλάμε για τη διάγνωση η οποία ξεκινά από μας τους ίδιους, δηλαδή το να αφουγκραζόμαστε τους εαυτούς μας, να προσέχουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, να παρατηρούμε και να εξετάζουμε τα αποτελέσματα αυτών πάνω μας, είτε σωματικά είτε ψυχικά. Αυτή ακριβώς η παρατήρηση της φύσης και του οργανισμού μας και το πώς αλληλοεπιδρά είναι το κλειδί για την πρόγνωση και πρόληψη.
Πόσο άλλαξε η δική σου καθημερινότητα και της οικογένειας ή των ανθρώπων γύρω σου τα τελευταία χρόνια μέσα από αυτή τη διαδικασία;
Τα πρώτα χρόνια τους έκανα όλους στην οικογένεια και τους φίλους άνω κάτω και ήταν μεγάλη η άρνησή τους. Πριν το 2005, όταν έβρισκα κάποιον με ίδιες ιδέες συζητούσαμε συνομωτικά ώς περιθωριακοί. Τώρα με τη «μόδα» των τελευταίων χρόνων, υπάρχει άπειρο υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο για την διατροφή και πάρα πολλοί οι ειδικοί που μας συμβουλεύουν τι να τρώμε. Δεν ξέρω αν είναι καλύτερα τώρα, γιατί διαπιστώνω πως έχουμε πάει στην υπεροβολή.
Διατροφή δεν είναι το τι, είναι το πόσο και το πότε.
Ποιες τροφές πιστεύεις ότι δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι;
Αυτό που πρέπει να αναρωτηθεί κανείς είναι τι πρέπει να λείπει.
Τελικά, η φύση έχει τη λύση για όσα χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός;
Μας φωνάζει ή φύση όλη «Σ' αγαπώ», αρκεί μόνο να την ακούσουμε και αυτή έχει όλες τις λύσεις και ακόμη περισσότερα.
Ο Κωνσταντίνος Σκριβάνος σπούδασε business management και marketing στο BCA (Business Center of Athens) στην Αθήνα και τη Νότια Αφρική. Είναι ο ιδρυτής της βιομηχανίας και εταιρείας παραγωγής τροφίμων, «Elaion». Έχει εισάγει πολλές καινοτομίες στην συσκευασία, τον σχεδιασμό και την παραγωγή του ελαιόλαδου και της μελισσοκομίας, από το δέντρο και την κυψέλη, μέχρι το τελικό προϊόν. Από την ίδρυση της, η Elaion έχει συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς και έχει λάβει σημαντικά ευρωπαϊκά και διεθνή βραβεία.