Γιατί το φoλικό οξύ είναι απαραίτητο στις γυναίκες;
Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μαρία Ρίτσου, μας λέει τα πάντα για το φολικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό για τον γυναικείο οργανισμό.
Το φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη Β9 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και ανήκει στην ομάδα του συμπλέγματος Β. Σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες, δεν συντίθεται από τον οργανισμό μας και για αυτό πρέπει να λαμβάνεται μέσω της τροφής ή μέσω κάποιο διατροφικού συμπληρώματος σε περιόδους που κρίνεται αναγκαίο.
Είναι απαραίτητο στον άνθρωπο για την τη σύνθεση DNA, την ανάπτυξη των κυττάρων και σε συνδυασμό με την βιταμίνη Β12 αποτρέπουν από κοινού τον κίνδυνο εμφάνισης μεγαλοβλαστικής αναιμίας. Συναντάται στην φυσική του μορφή σε μεγάλες ποσότητες στην μαγιά της μπύρας, στο σιτάρι και σε τροφές όπως σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι και γενικά στα σε όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επίσης υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες στα καρύδια, τα φασόλια, στις φακές, στον αρακά, στις μπανάνες, σε λιπαρά ψάρια.
Το φολικό οξύ αποτελεί απαραίτητη βιταμίνη για τις γυναίκες. Όπως προαναφέρθηκε, η ιδιότητά του να συμμετέχει στην σύνθεση του γενετικού υλικού και στην ανάπτυξη των κυττάρων καθιστούν την βιταμίνη αυτή απαραίτητη για τις έγκυες γυναίκες, αλλά και για αυτές που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει κυρίως για την πρόληψη υπερομοκυστεϊνεμίας (αυξημένες τιμές ομοκυστεΐνης στο αίμα), αλλά και κατά την περίοδο της σύλληψης και μετά, για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών του νευρικού σωλήνα, δηλαδή κυρίως δυσμορφίες του κρανίου, της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος.
Κατά τη διάρκεια της κύησης, οι ανάγκες είναι επίσης αυξημένες λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου, αλλά και της αποφυγής επιπλοκών στην κύηση. Έλλειψη φολικού οξέος στην μητέρα κατά την διάρκεια της κύησης έχει συνδεθεί με πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, πρόωρο τοκετό ακόμα και αποβολή του εμβρύου. Κατά την περίοδο του θηλασμού η πρόσληψη φολικού οξέος θα πρέπει να είναι αυξημένη, καθώς το βρέφος αναπτύσσεται ταχύτατα και έχει επίσης αυξημένες ανάγκες όπως και η μητέρα.
Οι διεθνείς συστάσεις για την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη ορίζουν για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αλλά και κατά την εμμηνόπαυση, πρόσληψη φολικού οξέος 400 μg, για τις έγκυες 600 μg και για τις θηλάζουσες στα 500 μg. Για τις γυναίκες που είναι υποψήφιες για εγκυμοσύνη ή για τις έγκυες συνίσταται η λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος (η συνθετική μορφή του φολικού οξέος) λόγω της μεγάλης βιοδιαθεσιμότητας του και διατροφή με εμπλουτισμένα τρόφιμα. Το φυλλικό οξύ σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλές και δεν έχουν σημειωθεί παρενέργειες.
Συμπερασματικά, το φολικό οξύ αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού μας. Δικαιολογημένα έχει συνδεθεί με τον γυναικείο οργανισμό περισσότερο και συγκεκριμένα με την κύηση αν κρίνουμε από το πόσο απαραίτητη είναι η βιταμίνη αυτή στην έγκυο γυναίκα και στο έμβρυο.
Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
https://www.diaitologoszografou.gr