Τι προσέχουμε στη διατροφή των Πανελληνίων
Μια από τις δυσκολότερες φάσεις στη ζωή ενός μαθητή είναι η περίοδος των πανελληνίων εξετάσεων, όπου το διάβασμα και το άγχος παίρνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του. Μέσα σε όλα αυτά, όμως, πρέπει να προσέξει και τη διατροφή του, η οποία μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο αν οι επιλογές είναι σωστές.
Άγχος, κούραση, πίεση είναι μερικά από τα συναισθήματα των μαθητών που δίνουν Πανελλήνιες και οποιοδήποτε άλλο είδος εξετάσεων, συνθέτοντας μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους. Η αλήθεια είναι ότι λίγα μπορούν να γίνουν για να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η περίοδος: οργάνωση, ψυχραιμία, ξεκούραση σώματος και νου και τέλος καλή και ισορροπημένη διατροφή, η οποία μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση του άγχους και της κούρασης, αλλά και σε «καθαρό» μυαλό που είναι τόσο απαραίτητο. Προτού, λοιπόν, το ρίξετε στα γλυκά και τα fast food για να ξεπεράσετε το δύσκολο κομμάτι των Πανελληνίων, δείτε τι πραγματικά μπορεί να σας βοηθήσει, διατροφικά.
Μην παραλείπετε το πρωινό
Μπορείτε να ξεκινάτε την ημέρα σας με μερικές γουλιές καφέ, προκειμένου να ξυπνήσετε, αν τον έχετε συνηθίσει στην καθημερινότητά σας, αλλά μην μένετε μόνο εκεί. Χρειάζεστε πρωτεΐνη και υδατάνθρακα για ενέργεια, τα οποία θα τα λάβετε από ένα ολοκληρωμένο πρωινό με δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα, με σάντουιτς ολικής άλεσης με γαλοπούλα, με φρουτοσαλάτα με γιαούρτι ή smoothie φρούτων και λαχανικών.
Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως καρύδια, σαρδέλες, σολομός, λιναρόσπορος, μπορούν να βοηθήσουν τη μνήμη και τη μνήμη και τη συγκέντρωση, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό που προκαλεί το στρες. Το συνένζυμο Q10 από συμπλήρωμα ή τροφές όπως σόγια, σαρδέλες, σκουμπρί, μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, φρούτα, σπανάκι μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη, ενώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β από καρύδια, τυρί, κρέας, ψάρια, πράσινα λαχανικά, αβγά, συκώτι κάνουν καό στον νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Σας χρειάζεται επίσης μπόλικη βιταμίνη C από πορτοκάλια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι, μύρτιλα, προκειμένου να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να μην αρρωστήσετε αυτή την περίοδο και μην ξεχνάτε ότι τα φρούτα και οι χυμοί τους σας προσφέρουν γλυκόζη, η οποία αποτελεί το κύριο καύσιμο του οργανισμού και του εγκεφάλου.
Ενυδατωθείτε
Η αφυδάτωση φέρνει πονοκέφαλο, ατονία, κόπωση, έλλειψη ενέργειας, δυσκοιλιότητα, που σίγουρα θα σας αποσυντονίσουν στην προσπάθειά σας να συγκεντρωθείτε, να διαβάσετε και να επιτύχετε. Φροντίστε να έχετε πάντα δίπλα σας ένα ποτήρι νερό και να πίνετε κάθε λίγο, χωρίς να περιμένετε να διψάσετε. Τα φρούτα και οι σαλάτες είναι επίσης πολύ ενυδατικές επιλογές, που σας παρέχουν και βιταμίνες.
Σίγουρα η περίοδος αυτή δεν είναι η κατάλληλη για δίαιτα και αυστηρούς περιορισμούς. Γι’ αυτό αν επιθυμήσετε ένα μπέργκερ ή ένα παγωτό, μην το στερηθείτε. Φροντίστε, μόνο μην κάνετε τα γλυκά και τα junk μέρος της καθημερινότητάς σας, γιατί δεν θα σας βοηθήσουν καθόλου στο θέμα ενέργειας και ευεξίας. Καταρχάς δεν έχουν υψηλή διατροφική αξία και τα γλυκά συγκεκριμένα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος, το οποίο στη συνέχεια πέφτει απότομα, δημιουργώντας αίσθημα πείνας και κούρασης, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται. σε τακτική βάση
Μην ξεχνάτε να τρώτε
Αυτή την εποχή χρειάζεστε όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια και αν αφήνετε τον εαυτό σας νηστικό για πολλές ώρες, η ενέργεια θα σας εγκαταλείπει και η κούραση και η νύστα θα σας χτυπούν βίαια την πόρτα. Φροντίστε κάθε 3 ώρες να τρώτε κάτι, να τηρείτε τα 3 κύρια γεύματα της ημέρας, με 2 σνακ στο ενδιάμεσο, που μπορούν να είναι ξηροί καρποί, φρούτα, γιαούρτι, σαλάτα, smoothie, λίγη μαύρη σοκολάτα κ.ο.κ.