5 χειμωνιάτικες, δυναμωτικές και γευστικές τροφές
Αν θέλετε να διατηρήσετε τη φόρμα αλλά και την ενέργειά σας και κατά την περίοδο του χειμώνα, δείτε ποιες είναι οι «πράσινες» τροφές που με πρωτότυπους τρόπους μαγειρέματος θα απογειώσουν τα καθημερινά σας γεύματα και θα ωφελήσουν την υγεία σας.
Ο χειμωνιάτικος καιρός και οι χαμηλές θερμοκρασίες, μας κάνουν να μένουμε περισσότερες ώρες στο σπίτι, παρέα με φίλους, συγγενείς ή ακόμη και με… μια κουβέρτα ή με ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ.
Φυσικά, μπορούμε να συνδυάσουμε αυτές τις όμορφες, «ζεστές» χειμωνιάτικες στιγμές και με καλό φαγητό, είτε για μας, είτε για τους φίλους και την οικογένειά μας. Ιδιαίτερα το χειμώνα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να τρεφόμαστε υγιεινά και τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε εύκολα, επιλέγοντας κάποιες ιδιαίτερα θρεπτικές τροφές, τις οποίες ο σωστός και πρωτότυπος τρόπος μαγειρέματος θα τις έκανε ακόμη πιο ενδιαφέρουσες. Το μαρούλι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το λάχανο, εκτός του ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, έχουν ωραία γεύση και θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τέλεια οποιοδήποτε πιάτο.
1. Σοτέ ζεστό κόκκινο λάχανο
Δεν είναι τυχαίο ότι το λάχανο αποτελεί μια παραδοσιακή τροφή σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται σε σούπες, σε μαγειρευτά φαγητά, σε σαλάτες και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Είναι το μυστικό όπλο της θρεπτικής, λιτής και χειμωνιάτικης κουζίνας. Ένα μόνο φλιτζάνι περιέχει όλο το κάλιο μιας μπανάνας, σχεδόν τρία γραμμάρια φυτικών ινών και μια σεβαστή ποσότητα ασβεστίου (σε σχέση με μισό φλιτζάνι τυρί cottage) και όλα αυτά με πολύ χαμηλό κόστος ανά μερίδα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και πρόκειται για ένα λαχανικό που επιβάλλεται να καταναλώνεται με μεγάλη συχνότητα.
2. Ψητά λαχανάκια Βρυξελλών (αρέσουν και στα παιδιά)
Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ομολογουμένως μία δύσκολη γευστική επιλογή για κάποιον που δεν τα έχει ξαναφάει ή δεν ξέρει πώς να τα μαγειρέψει. Αν λοιπόν δεν τα έχετε δοκιμάσει ψητά, δεν ξέρετε τι χάνετε. Αυτή η «καραμελωμένη» υφή που προκύπτει από το ψήσιμο, προσδίδει πραγματικά κάτι πολύ ιδιαίτερο στα τραγανά φύλλα τους. Μια μερίδα λαχανάκια Βρυξελλών (περίπου επτά) περιέχει κάλιο, βιταμίνη C, όσο ένα ποτήρι χυμού πορτοκάλι και τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών.
3. Πουρές από κουνουπίδι
Πολλοί θεωρούν το κουνουπίδι ως μια ελαφρύτερη «έκδοση» του μπρόκολου. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια συνάφεια μεταξύ τους, αλλά πραγματικά δεν πρέπει να θεωρούνται ίσης αξίας. Ακόμα κι αν το κουνουπίδι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, δε μπορεί να ανταγωνιστεί τα «ξαδέρφια» του, ούτε ως προς τα θρεπτικά τους πλεονεκτήματα, αλλά ούτε και ως προς την τιμή τους. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν αξίζει μια θέση στο τραπέζι σας. Η ποικιλία είναι σημαντική για την υγεία και την ευζωία μας και ένας πουρές από κουνουπίδι μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με έναν χειμωνιάτικο πουρέ πατάτας. Απορροφά διάφορες γεύσεις και ταιριάζει ωραία με ένα αλμυρό, καπνιστό πιάτο.
4. Ψητό μπρόκολο
Ένα αγαπημένο και ιδιαίτερα θρεπτικό, σκούρο πράσινο λαχανικό. Το μπρόκολο αξίζει να τραβά τα… φώτα της δημοσιότητας, δεδομένου ότι βρίσκεται συχνά στο τραπέζι μας και αποτελεί πλούσια πηγή καλίου, φολικού οξέος, φυτικών ινών, βιταμινών C και Α και των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια. Έχει επίσης λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων από ό, τι πολλά άλλα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο, το μαρούλι και το σπανάκι. Η πλούσια σε μπρόκολο και κουνουπίδι διατροφή, έχει αποδειχθεί ότι έχει αξιοσημείωτη αντικαρκινική δράση.
5. Κατσαρό μαρούλι
Ένα φλιτζάνι από αυτό το «μαγικό» λαχανικό, περιέχει κάλιο όσο μια μπανάνα, περισσότερη βιταμίνη Α και 55 φορές περισσότερη λουτεΐνη και ζεαξανθίνη από 12 καρότα. Το να επιλέγετε βιολογικό μαρούλι είναι μια έξυπνη κίνηση, καθώς τα άλλα είναι πιθανόν να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία καθώς είναι ζημιογόνα για τον οργανισμό μας.