10 συμβουλές για καλύτερη λειτουργία του φλεβικού συστήματος στην εγκυμοσύνη
Οδηγίες που προφυλάσσουν το σώμα στην περίοδο της εγκυμοσύνης.
Η αύξηση του όγκου του αίματος κατά την εγκυμοσύνη, σε συνδυασμό με εκείνη των ορμονών που προκαλούν μια «χαλάρωση» στο φλεβικό τοίχωμα, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διαμέτρου των φλεβών. Αυτό συχνά προκαλεί την ανεπάρκεια των βαλβίδων με επακόλουθη παλινδρόμηση της ροής του αίματος και επιπλέον αύξηση της διαμέτρου των φλεβών. Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης οι φλέβες γίνονται όλο και πιο εύκολα διακριτές στα διάφορα μέρη του σώματος. Σε ορισμένα σημεία, όπως τα πόδια αλλά και την κοιλιά ή τα γεννητικά όργανα, η διάταση των φλεβών μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλη ώστε πλέον να μιλάμε για εμφάνιση κιρσών (μεγάλες διατεταμένες φλέβες που προβάλλουν από την επιφάνεια του δέρματος και έχουν οφιοειδή πορεία) ή εμφάνιση ευρυαγγειών (διατεταμένα αγγεία του δέρματος που έχουν όψη κόκκινων ή μπλε γραμμών). Ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο, όταν η μήτρα καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο μέσα στην πύελο, μπορεί να πιέζει μεγάλα φλεβικά στελέχη ή πλέγματα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις φλέβες στα κατώτερα μέρη του σώματος.
1. Η κίνηση βοηθάει. Όταν χρειαστεί να σταθούμε όρθιοι για ώρα, αλλάζουμε το βάρος του σώματός μας πότε στο ένα πόδι και πότε στο άλλο.
2. Αποφεύγουμε την πολύωρη ορθοστασία ή το να καθόμαστε πολλή ώρα με τα πόδια κάτω (ιδιαίτερα σε συνδυασμό με έκθεση σε θερμότητα π.χ. σιδέρωμα).
3. Όταν καθόμαστε, δε σταυρώνουμε τα πόδια.
4. Αν η δουλειά μας είναι καθιστική, σηκωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα και περπατάμε (τουλάχιστον 7 συνεχόμενα βήματα).
5. Ασκήσεις σε καθιστή θέση: α) Κρατάμε τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα και ανεβοκατεβάζουμε τις φτέρνες 10 φορές, εναλλάξ κάθε πόδι και μετά μαζί, β) κάνουμε κυκλικές κινήσεις του άκρου ποδός 10 φορές και 3) τεντώνουμε τα γόνατα και τα κρατάμε τεντωμένα μετρώντας αργά ως το πέντε.
6. Ασκήσεις σε όρθια θέση: α) Κρατάμε τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα και ανεβοκατεβάζουμε τις φτέρνες 10 φορές, εναλλάξ κάθε πόδι και μετά μαζί, β) στηριζόμαστε εναλλάξ στις μύτες και στις φτέρνες μένοντας σε κάθε θέση για 1 δευτερόλεπτο.
7. Όταν νιώσουμε τα πόδια μας να αρχίσουν να βαραίνουν ή να πρήζονται, τα ανασηκώνουμε πιο ψηλά από τον γοφό (σε καθιστή θέση) ή πιο ψηλά από το στήθος (σε ξαπλωμένη θέση) για 15 – 20 λεπτά της ώρας.
8. Σωματική άσκηση. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Ένας περίπατος με τα πόδια καθημερινά είναι αρκετός.
9. Έλεγχος του σωματικού βάρους. Ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για το φλεβικό σύστημα αλλά και για μια ομαλή εγκυμοσύνη κι υγιεινή ζωή.
10. Φοράμε άνετα ρούχα. Αποφεύγουμε τα στενά ρούχα, ιδιαίτερα όσα σφίγγουν στους μηρούς ή αμέσως κάτω από το γόνατο. Επίσης, αποφεύγουμε τα στενά παπούτσια και τα πολύ ψηλά τακούνια.
Θυμηθείτε…Υπάρχουν ειδικά ελαστικά καλσόν ή κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για εγκυμοσύνη τα οποία βοηθούν σε περιπτώσεις εκτεταμένων κιρσών ή σε περιπτώσεις που έχουμε επιδείνωση.
Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό για να ησυχάσετε…Αν χρειαστεί να δεχθείτε θεραπεία για ευρυαγγείες και κιρσούς, αυτό θα γίνει τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον τοκετό. Οπότε χαλαρώστε και απολαύστε την κατάστασή σας, ακολουθώντας τις οδηγίες του γυναικολόγου σας. Μετά τον τοκετό, εμείς είμαστε εδώ.
Για να είστε σίγουρες με την αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων, πρέπει να είστε σίγουρες με τον Ιατρό σας
Το κείμενο αυτό γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανάσιου Σιαφάκα, επιστημονικού υπεύθυνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr. Ο Αθανάσιος Σιαφάκας είναι Στρατιωτικός Ιατρός, εκ των κορυφαίων στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων αγγειοχειρουργός στην Ελλάδα, με ειδική εμπειρία στη διάγνωση και την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Ακόμα, είναι ο επίσημος εκπαιδευτής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως αγγειοχειρουργών, πλαστικών, δερματολόγων) στην εφαρμογή σκληροθεραπειών στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Για αυτό μάθετε τα πάντα για τις ευρυαγγείες, τους κιρσούς κι όλες τις φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων στο www.veincenter.gr