Μπάμιες: σας δίνουμε πέντε λόγους για να τις προτιμήσετε
Αν κάποτε οι μπάμιες αποτελούσαν για εσάς (διατροφικό) εφιάλτη, ήρθε η ώρα να... ξυπνήσετε και να τις βάλετε στη διατροφή σας όπως πρέπει.
Καταλαβαίνουμε ότι η κολλώδη υφή τους δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αν, όμως, καταφέρετε να την ξεπεράσετε και να κάνετε συνδυασμούς που σας ευχαριστούν, οι μπάμιες είναι μια τροφή που πρέπει να υπάρχει στο πιάτο σας, καθώς έχει υψηλή διατροφική αξία. Συγκεκριμένα, οι μπάμιες αποδίδουν 35 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, 3,2 γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου το 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης καλίου, περίπου το 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης και βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6. Ταυτόχρονα μας παρέχει το 8% από την ποσότητα ασβεστίου που χρειαζόμαστε καθημερινά, το 14% σε μαγνήσιο και το 3% σε σίδηρο.
Με βάση τα παραπάνω, οι μπάμιες:
-Συμβάλλουν στην επάρκεια σιδήρου στον οργανισμού, καθώς έχουν περιεκτικότητα σιδήρου, αλλά και βιταμίνης C που βοηθά στην απορρόφησή του
-Κάνουν καλό στην όραση, λόγω της βιταμίνης Α που περιέχουν
-Βοηθούν στην απορρόφηση νερού και «παγιδεύουν» τις τοξίνες και τη χοληστερόλη στην κολλώδη ουσία τους, απαλλάσσοντάς μας από αυτά μέσω των κοπράνων
-Συμβάλλουν στη ρύθμιση απορρόφησης σακχάρων στο λεπτό έντερο χάρη στις φυτικές τους ίνες και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
-Βοηθούν τη λειτουργία του παχέος εντέρου, δρώντας κατά της δυσκοιλιότητας χάρη στην κολλώδη ουσία τους που καταπραΰνει τον εντερικό σωλήνα και αποτρέπουν το φούσκωμα