Τι σχέση μπορεί να έχει η ομορφιά με την επιστήμη και την φωτογραφία;

unesco-3
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Kαι τι μπορεί να συμβεί όταν συμπληρώνονται 20 χρόνια για το Διεθνές Πρόγραμμα L’Oreal-Unesco για τις γυναίκες στην επιστήμη;

Μάλλον έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε κι εμείς. Ειδικά όταν «το θηλυκό πρόσωπο της επιστήμης» ζωντανεύει μέσα από το φωτογραφικό φακό του Τάσσου Βρεττού για μια επετειακή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 20 του μηνός.

Τι θα δούμε στην έκθεση; Δυναμικές γυναίκες, Ελληνίδες επιστήμονες, σύγχρονες ηρωίδες που αν και δεν εκπροσωπούνται όσο θα θέλαμε στην καθημερινότητα, από την έναρξη του προγράμματος «Για τις γυναίκες στην επιστήμη», 3.124 από αυτές έχουν διακριθεί σε διεθνές επίπεδο και συγκεκριμένα σε 117 χώρες.

Μάλιστα, παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην χώρα μας και επιστημονική ημερίδα στις 22 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, για να διαπιστώσουμε όλοι μαζί πόσο ο κόσμος έχει ανάγκη από την επιστήμη και η επιστήμη από την εκπροσώπηση των γυναικών.

Και στη χώρα μας; Mαθαίνουμε ότι η L’Oreal σε συνεργασία με την Unesco, έχει βραβεύσει από το 2006 μέχρι σήμερα 26 ερευνήτριες με ελληνική καταγωγή. Τι θα δούμε στα πορτρέτα του Τάσσου Βρεττού; Την αλήθεια γυναικών που φωτίζουν μέσα από την επιστήμη θέματα όπως οι ορμόνες, η διατροφή και ο καρκίνος, τα γονίδια και τα φάρμακα, η γενετική και η νανοτεχνολογία… Ή, όταν η επιστήμη συναντά την ομορφιά, χωρίς τα κλισέ και τη χρυσόσκονη.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com