Χορτοφαγία ή μεσογειακή διατροφή; Τι λένε οι έρευνες
Η μεσογειακή διατροφή φιγουράρει παντού ως μοντέλο υγιεινής διατροφής, ενώ έρευνες δείχνουν ότι η αποχή από το κρέας έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό, αν οι διατροφικές επιλογές μας είναι ισορροπημένες. Ποια από τις δύο, όμως, είναι πιο υγιεινή;
Μια ιταλική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation και συνέκρινε τη μεσογειακή διατροφή με τη χορτοφαγική που επιτρέπει κατανάλωση αυγών και γαλακτοκομικών, αλλά όχι κρέατος, έδωσε κάποια χρήσιμα ευρήματα, ειδικά για όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν την αποχή από το κρέας.
Η μεσογειακή διατροφή επικεντρώνεται σε φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ολική άλεση, όπως επίσης και πουλερικά, ψάρι, γαλακτοκομικά και λίγο κόκκινο κρέας. Το πιο συχνό είδος χορτοφαγίας, η γαλακτο-αυγο-χορτοφαγία, από την άλλη, περιλαμβάνει γαλακτοκομικά και αυγά, αλλά καθόλου κρέας και ψάρι. Και τα δύο είδη διατροφής προωθούνται ως υγιεινά, ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι και τα δύο μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία και να συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους. Καμία κλινική μελέτη, όμως, δεν τις είχε συγκρίνει μέχρι πρόσφατα.
Και τα δύο είδη διατροφής οδήγησαν σε απώλεια περίπου 2 κιλών και μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά με διαφορετικό τρόπο: η χορτοφαγική διατροφή οδήγησε σε μείωση της LDL κακής χοληστερόλης, ενώ η μεσογειακή διατροφή οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση στα τριγλυκερίδια, τα οποία αυξήθηκαν ελαφρώς στη χορτοφαγική διατροφή. Οι δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες βελτιώθηκαν και στα δύο είδη διατροφής.
Συμπερασματικά, δεν υπάρχει η καλύτερη διατροφή που απευθύνεται σε όλους. Η μεσογειακή, χορτοφαγική με χαμηλά λιπαρά και υγιεινούς υδατάνθρακες, αποτελούν μοντέλα διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην υγεία της καρδιάς, όσο και στη σιλουέτα, γι’ αυτό δείτε ποια σας εκφράζει περισσότερο και ξεκινήστε την από σήμερα.