7 «υπερτροφές» του Φεβρουαρίου
Ο Φεβρουάριος μας δίνει μια... ευκαιρία να βελτιώσουμε τον καθημερινό μας τρόπο ζωής και διατροφής, προσφέροντάς μας αφθονία φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα θρεπτικών για τον οργανισμό μας.
Μπορεί να πέρασε ήδη ο πρώτος μήνας του 2013, αλλά εμείς να μην τηρήσαμε τίποτα από όσα λέγαμε στην αρχή του χρόνου. Ούτε υγιεινές τροφές περιλάβαμε στο διαιτολόγιο μας, ούτε βλαβερές συνήθειες κόψαμε.
Ο Φεβρουάριος μας δίνει άλλη μια ευκαιρία να κάνουμε μερικές μικρές αλλαγές στον καθημερινό μας τρόπο ζωής και διατροφής. Προσφέρει αφθονία φρούτων και λαχανικών, ενώ το κρύο μας βοηθάει να είμαστε περισσότερο δεκτικοί σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών.
Δείτε επτά «υπερτραφές» που υπόσχονται να αλλάξουν τις διατροφικές σας συνήθειες προς το καλύτερο…
Ακτινίδιο
Γιατί μας αρέσει;
Είναι εξωτικό και ιδιαίτερα θρεπτικό και αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες C και E και κάλιο, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, είναι μερικά μόνο από τα ιχνοστοιχεία του ακτινίδιου. Το μικρό χυμώδες φρούτο με τη χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση, είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα για το χειμώνα.
Πώς το απολαμβάνουμε
Αποτελεί ένα υγιεινό σνακ που μπορούμε εύκολα να έχουμε μαζί μας ακόμη και στο γραφείο. Μπορείτε να το συνδυάσετε με γιαούρτι, μέλι, καθώς και με άλλα φρούτα, για ένα απολαυστικό πρωινό, αλλά και σαν προσθετικό στις σαλάτες. Για να προσλάβουμε όλα τα θρεπτικά του στοιχεία, πρέπει να το καταναλώνουμε αμέσως μετά το καθάρισμά του, γιατί διαφορετικά οι περισσότερες βιταμίνες του χάνονται.
Φρούτο του πάθους
Γιατί μας αρέσει;
Τα φρούτα του πάθους ή μαρακούγια, έχουν «καταγωγή» από τη Βραζιλία. Θα τα βρείτε σε δύο ποικιλίες, την κίτρινη και τη μοβ, που είναι και η πιο διαδεδομένη. Έχουν έντονη εξωτική γεύση. Εξωτερικά η φλούδα τους μοιάζει να είναι κάπως ζαρωμένη, ενώ εσωτερικά έχουν πολλούς σπόρους και ιδιαίτερα μαλακή υφή. Ο καρπός τρώγεται με το κουταλάκι. Τα φρούτα του πάθους περιέχουν βιταμίνες A και C και είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών. Έχουν λίγες θερμίδες, οπότε ενδείκνυνται για δίαιτα.
Πώς το απολαμβάνουμε
Αν δεν θέλετε να τα καταναλώσετε άμεσα, μπορείτε να προμηθευτείτε εκείνα που είναι λιγότερο «ζαρωμένα» και να τα αφήσετε να ωριμάσουν. Καταναλώνονται είτε μόνα τους, ενώ είναι και ιδιαίτερα διαδεδομένα σε συνταγές ζαχαροπλαστικής και όχι μόνο.
Φινόκιο
Γιατί μας αρέσει;
Το φινόκιο (η ρίζα του μάραθου) είναι ευεργετικό και εξαιρετικά υγιεινό και μπορεί να καταναλωθεί μετά το κυρίως γεύμα καθώς βοηθά σημαντικά στην πέψη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και φυτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Πώς το απολαμβάνουμε
Μπορεί να αποτελέσει βασικό συστατικό για τις σαλάτες μας ενώ διαδεδομένη είναι και η χρήση του στη μαγειρική, σε ζυμαρικά, πίτες και φαγητά της κατσαρόλας. Οι σπόροι του μπορούν να προστεθούν σε διάφορες συνταγές καθώς το άρωμα και η γεύση του θυμίζουν ούζο. Συνδυάζεται επίσης με θαλασσινά και ψητά κρέατα.
Μαύρη Σοκολάτα
Γιατί μας αρέσει;
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ελευθερώνει τη λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζει το σχηματισμό βλαβερών θρόμβων. Είναι δε πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κυρίως σε πολυφαινόλες. Επίσης έχει αντικαταθλιπτική δράση, καθώς περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα, όπως η τυροσίνη, η οποία σχετίζεται με την καλύτερη διάθεση που μπορεί να νιώθουμε με την κατανάλωση λίγης σοκολάτας.
Πώς την απολαμβάνουμε
Μια μπάρα από μαύρη σοκολάτα όταν νιώθουμε λιγούρα, είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Μπορείτε να τη λιώσετε και να την προσθέσετε σε κάποιο γλυκό ή να προσθέσετε μερικά κομματάκια πάνω σε φρούτα και γιαούρτι. Να θυμάστε πάντοτε ότι η υπερβολή στην κατανάλωση βλάπτει.
Κουνουπίδι
Γιατί μας αρέσει;
Το κουνουπίδι έχει υψηλή διατροφική αξία, ιδίως όταν καταναλώνεται ωμό. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνη C. Είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς δεν περιέχει λίπη και περιττές θερμίδες. Σημαντική είναι τέλος η αντικαρκινική δράση του, αλλά και η συμβολή του στην πρόληψη μιας σειράς άλλων διαταραχών όπως της αρθρίτιδας, του άσθματος κ.ά.
Πώς το απολαμβάνουμε
Αν έχετε βαρεθεί τις πατάτες, αντικαταστήστε τες με κουνουπίδι ως συνοδευτικό του κρέατος. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε επίσης ως συστατικό στις σαλάτες σας, ενώ ελαφρά ψημένο βγάζει όλη τη φυσική του νοστιμιά.
Μανταρίνια
Γιατί μας αρέσουν;
Χειμωνιάτικα, μυρωδάτα και πολύ θρεπτικά, τα μανταρίνια είναι μικρά αλλά… θαυματουργά. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C και σε φλαβονοειδή, που διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι φυτικές τους ίνες μειώνουν σημαντικά τη χοληστερόλη, ενώ το φυλλικό οξύ βοηθά στη διαμόρφωση και τη διατήρηση της υγείας των νέων κυττάρων στο σώμα με την οικοδόμηση των DNA και RNA.
Πώς τα απολαμβάνουμε
Μπορείτε να τα απολαμβάνετε ωμά ή να τα προσθέτετε σε φρουτοσαλάτες. Επίσης μπορείτε με αυτά να φτιάξετε λικέρ.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Γιατί μας αρέσουν;
Είναι μικροσκοπικά, αλλά με μεγάλη θρεπτική αξία. Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν περιέχουν καθόλου λίπος, ενώ το ποσοστό νατρίου που περιέχουν, είναι εξαιρετικά χαμηλό. Επίσης, βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο και αποτελούν ιδανική τροφή για την πρόληψή του.
Πώς τα απολαμβάνουμε
Μπορείτε να τα φάτε ωμά, βραστά, στον ατμό, στο ξύδι (τουρσί), σοταρισμένα ή ψημένα στο φούρνο. Αν τα ψιλοκόψετε και τα βάλετε σε σάλτσες ή σούπες και προσθέσετε σκόρδο ή κύμινο, χάνουν και την πικρή γεύση που τα χαρακτηρίζει.