Τριγλυκερίδια: πώς επηρεάζουν την υγεία μας;
Αν δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερίνη, πρέπει να ξεκινήσετε να προσέχετε και τα τριγλυκερίδιά σας.
Τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων, ένας τύπος λίπους (λιπιδίων) στο αίμα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η διαμόρφωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αλλά ας αρχίσουμε από τα βασικά.
Τι είναι τα τρυγλυκερίδια;
Πρόκειται για έναν τύπο λιπιδίων, που βρίσκονται στο αίμα. Όταν καταναλώνετε τροφές, το σώμα μετατρέπει τις θερμίδες που δε χρειάζεται σε τριγλυκερίδια, τα οποία με τη σειρά τους αποθηκεύονται στα λιπώδη κύτταρα. Στη συνέχεια, οι ορμόνες, απελευθερώνουν τα τριγλυκερίδια, χρησιμοποιώντας τα ως ενέργεια, την οποία χρειάζεται ο οργανισμός μεταξύ των γευμάτων.
Αν λαμβάνετε συνήθως περισσότερες θερμίδες από όσες «καίτε», ιδιαίτερα μάλιστα αν πρόκειται για τις λεγόμενες «εύκολες» θερμίδες, δηλαδή τα λίπη και τους υδατάνθρακες, τότε ενδεχομένως έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (υπερτριγλυκεριδαιμία).
Ποια επίπεδα είναι φυσιολογικά;
Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να σας αποκαλύψει τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται τα τριγλυκερίδιά σας. Υπάρχουν ωστόσο, τέσσερις διαβαθμίσεις:
Φυσιολογικά: όταν τα τριγλυκερίδιά σας είναι χαμηλότερα από 150 mg/dL
Οριακά υψηλά: 150 με 199 mg/dL
Υψηλά: 200 με 499 mg/dL
Πολύ υψηλά: 500 mg/dL και πάνω.
Οι γιατροί συστήνουν ωστόσο, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων να μην υπερβαίνουν τα 100 mg/dL. Ο αριθμός αυτός βέβαια δεν είναι ανέφικτος. Οι καθημερινές μικρές αλλαγές στον τρόπο διατροφής είναι σύμμαχός σας στην προσπάθεια να «ρίξετε» τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων;
Τα τριγλυκερίδια και η χοληστερίνη είναι διαφορετικά είδη λιπιδίων, που κυκλοφορούν στο αίμα. Τα τριγλυκερίδια αποθηκεύουν τις άχρηστες θερμίδες και παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια, ενώ η χοληστερίνη χρησιμοποιείται για να «χτίζει» ο οργανισμός τα κύτταρα και ορισμένες ορμόνες.
Επειδή όμως, και οι δύο αυτοί τύποι λιπιδίων δε διαλύονται στο αίμα, κυκλοφορούν στον οργανισμό με τη βοήθεια των πρωτεϊνών, που μεταφέρουν τα λιπίδια (λιποπρωτεΐνες).
Γιατί είναι σημαντική η μέτρησή τους;
Αν και ο τρόπος με τον οποίο δρουν είναι ασαφής, τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορούν να συμβάλλουν στη σκλήρυνση των αρτηριών ή την πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών (αρτηριοσκλήρωση), καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.
Τα υψηλά τριγλυκερίδια συχνά είναι ενδείξεις άλλων προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων (εκτός των καρδιολογικών και εγκεφαλικών περιστατικών), η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα συνθηκών, που περιλαμβάνει πάρα πολύ λίπος γύρω από τη μέση, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, υψηλό σάκχαρο του αίματος και ανώμαλα επίπεδα χοληστερόλης.
Ορισμένες φορές ωστόσο, τα υψηλά τριγλυκερίδια είναι μία προειδοποίηση για ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός), ασθένειες ύπατος ή νεφρών ή ακόμα και σπάνιες κληρονομικές συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός κάποιου ανθρώπου μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια.
Βέβαια, οι υψηλές τιμές στα τριγλυκερίδια ενδέχεται να είναι και παρενέργεια από φαρμακευτικές αγωγές, όπως είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, τα διουρητικά, τα στεροειδή, συγκεκριμένα αντικαρκινικά φάρμακα κ.λπ.
Ποιά είναι η ιδανική μέθοδος για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια;
Η φράση- κλειδί για να επανέλθουν ή να διατηρηθούν οι τιμές των τριγλυκεριδίων σας σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ο «υγιεινός τρόπος ζωής».
Χάστε βάρος: Αν είστε υπέρβαρος, χάνοντας τα περιττά κιλά, μειώνετε αυτόματα και τις τιμές των τριγλυκεριδίων σας. Ενεργοποιήστε τον εαυτό σας και θα δείτε ότι έστω και ελάχιστα κιλά, μπορούν να σας ανταμείψουν με καλύτερη υγεία και περισσότερη ενέργεια.
Προσοχή στις θερμίδες: Να θυμάστε πως οι έξτρα θερμίδες μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται ως λίπος. Μειώστε τις «κακές» θερμίδες και απαλλαγείτε από τα υψηλά τριγλυκερίδια.
Αποφύγετε τα ζαχαρούχα προϊόντα: Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως είναι η ζάχαρη και τα προϊόντα που περιέχουν αλεύρι, μπορούν να αυξήσουν εύκολα τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας.
Περιορίστε τη χοληστερόλη: Λιγότερα από 300 mg χοληστερόλης την ημέρα (200 mg εάν πάσχετε από καρδιακά νοσήματα) θεωρείται από τους ειδικούς ιδανικό ποσοστό. Αποφύγετε τις συσσωρευμένες πηγές χοληστερίνης, όπως είναι τα κρέατα με κορεσμένα λίπη, τους κρόκους των αβγών και τα μη αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Επιλέξτε τα υγιεινά λίπη: Ανταλλάξτε τα κορεσμένα λιπαρά των κρεάτων με τα υγιή λίπη, που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια.
Εξαλείψτε τα «κρυφά» λίπη: Πολλά προϊόντα, ιδιαίτερα τα έτοιμα, όπως είναι τα τηγανητά, αλλά και τα μπισκότα και διάφορα αρτοσκευάσματα, περιέχουν «κρυφά» λιπαρά που δεν αναγράφονται στην ετικέτα. Ένα κόλπο για να τα αναγνωρίζετε είναι, όταν στην ετικέτα αναφέρεται ότι το προϊόν περιέχει μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά.
Περιορίστε το αλκοόλ: Το αλκοόλ έχει υψηλή θερμιδική αξία και ζάχαρη και είναι ένα από τα βασικά «συστατικά» των τριγλυκεριδίων. Ακόμη και μικρές ποσότητες, μπορούν αυξήσουν τα τριγλυκερίδια εύκολα και γρήγορα.
Ασκηθείτε: Τουλάχιστον 30 λεπτά φυσικής άσκησης τις περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, είναι ικανά να σας προστατεύσουν. Η τακτική άσκηση ενισχύει την «καλή» χοληστερίνη και μειώνει σημαντικά την «κακή» και τα τριγλυκερίδια.