Οι χειρότερες τροφές για το δέρμα σας

oi-xeiroteres-trofes-gia-to-derma-sas

ΤΡΙΤΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ξυπνάτε με πρησμένα μάτια; Έχετε έντονες ρυτίδες και γραμμές στην επιδερμίδα σας; Μήπως το δέρμα σας παρουσιάζει παράλογη ακμή; Καλό θα είναι να ελέγξετε μήπως για όλα αυτά, ευθύνονται οι τροφές που καταναλώνετε.

Ποτέ δε σταματάμε να φροντίζουμε το δέρμα μας. Εκεί που φαίνεται να έχουμε καταπολεμήσει τελικά την ακμή, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να περιορίσουμε τις ορατές ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές. Και συνεχώς πρέπει να προστατεύουμε την επιδερμίδα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και την ξηρότητα.

Κι όσο κι αν προσπαθούμε να βρούμε το τέλειο προϊόν για τη δική μας επιδερμίδα, τόσο φαίνεται να μπερδευόμαστε, ενώ οι δερματολόγοι βεβαιώνουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή, υποστηρίζει καλύτερα ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και ως εκ τούτου μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες δερματολογικές παθήσεις όλων των τύπων.

Πράγματι, ό,τι τρώμε και πίνουμε, μπορεί να βοηθήσει το δέρμα μας να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Υπάρχουν τρόφιμα που κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο και απαλό και άλλα που προστατεύουν τα κύτταρά του από διάφορες βλάβες (π.χ. ρυτίδες, ξηρότητα κ.ά). Όμως, υπάρχουν και τα τρόφιμα που θα μπορούσαν να βλάψουν το δέρμα μας και ίσως να μην είναι αυτά που νομίζετε (όλοι έχουμε ακούσει για τις δήθεν απαγορευμένες τροφές που προκαλούν ακμή, όπως τα τηγανητά, τα λιπαρά τρόφιμα, η καφεΐνη, τα καρύδια, η σοκολάτα, ακόμα και το κόκκινο κρέας, κάτι που όμως δεν ισχύει).

Παρακάτω, θα βρείτε τις τροφές και τα συστατικά που προτείνεται από τους ειδικούς να αποφεύγετε, αν θέλετε να έχετε ένα λαμπερό και υγιές δέρμα.

Αλάτι

Ξυπνάτε έχοντας το αίσθημα του πρηξίματος γύρω από τα μάτια σας; Θα πρέπει να ξέρετε ότι το αλάτι προκαλεί μεγάλη κατακράτηση υγρών στον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο. Επειδή το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό, η περιοχή πρήζεται εύκολα και σας «προδίδει» για όσα φάγατε το προηγούμενο βράδυ. Αυτή η επίδραση του αλατιού, σίγουρα σχετίζεται και με την ηλικία και είναι πιο κοινή στη μέση ηλικία.

Οστρακοειδή

Καβούρια, αστακοί, αλλά και γαρίδες και ορισμένα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και τα φύκια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο και μια διατροφή με μεγάλο ποσοστό αυτού του στοιχείου, μπορεί να οδηγήσει σε ακμή, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, η ακμή, μπορεί να προκληθεί από την συσσωρευμένη ποσότητα ιωδίου με την πάροδο του χρόνου, οπότε δε σημαίνει ότι θα καταναλώσετε τις παραπάνω τροφές και την επόμενη μέρα θα δείτε τα αποτελέσματα στο δέρμα σας. Αν είστε ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ακμή, απλά καταναλώστε με μέτρο τις συγκεκριμένες τροφές.

Γάλα

Παρά το γεγονός ότι η επίδρασή τους είναι αρκετά μικρή, μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα του δέρματος. Μια μελέτη του 2005, συνέδεσε την υψηλότερη κατανάλωση γάλακτος με την παρουσία ακμής. Αν και η μελέτη είχε ορισμένες… ατέλειες, όπως το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν απλώς να δηλώσουν πόσο γάλα έπιναν αντί να το καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο, πιο πρόσφατες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης το 2012 στην Ιταλία, συνέδεσαν το γάλα και ειδικά το αποβουτυρωμένο γάλα, με την ακμή.

Αυτό εξηγείται πιθανόν εξαιτίας της υψηλότερης ποσότητας βιοδιαθέσιμων ορμονών στο αποβουτυρωμένο γάλα, που δεν μπορούν να απορροφηθούν από το περιβάλλον λίπος, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να διεγείρει τους αδένες που παράγουν τις φυσικές εκκρίσεις λίπους του δέρματός μας. Σε μερικούς ανθρώπους με ροδόχρου νόσο (rosacea), τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν επίσης να προκαλέσουν περισσότερη ερυθρότητα.

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Αμυλούχες επιλογές όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κουλούρια και τα γλυκά, είναι καλύτερο να αποφεύγονται, αν θέλουμε να έχουμε ενυδατωμένη και υγιή επιδερμίδα (και επίσης αν θέλουμε να διατηρούμε ένα σωστό βάρος).

Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να προκαλέσουν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Μια αυστραλιανή μελέτη το 2007, διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μείωσε την ακμή σε νέους άνδρες, αν και είναι απαραίτητα περισσότερα στοιχεία που να αποδεικνύουν τη συγκεκριμένη σχέση.

Ωστόσο, εάν αποδειχθεί περαιτέρω πως ο γλυκαιμικός δείκτης σχετίζεται με προβλήματα του δέρματος και δείτε το δέρμα σας να «ξεσπάει» όταν καταναλώνετε τροφές όπως π.χ. τηγανιτές πατάτες, αυτό μπορεί να οφείλεται στο άμυλο συγκεκριμένων τροφών, παρά στη λιπαρότητά τους.

Ζάχαρη

Αν τα αμυλούχα τρόφιμα που διασπώνται γρήγορα σε ζάχαρη, αποτελούν πρόβλημα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ίδια η ζάχαρη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο δέρμα κατά τον ίδιο τρόπο. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, μπορεί να αποδυναμώσει το δέρμα επηρεάζοντας τους ιστούς και το κολλαγόνο που περιέχουν και να κάνει την επιδερμίδα περισσότερο ευάλωτη στις γραμμές και τις ρυτίδες.

Για το λόγο αυτό, δεν είναι η σοκολάτα που όπως φημολογείται, μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα μας, αλλά η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που συνήθως συναντάται σε γλυκά και λιχουδιές. Εάν πάντως δε μπορείτε να αντισταθείτε, προτιμήστε τη σκούρα σοκολάτα, που έχει και περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι ένα φυσικό διουρητικό, γεγονός που σημαίνει ότι όσο περισσότερο πίνουμε, τόσο περισσότερο θα αφυδατωνόμαστε. Επίσης, ζημιώνει τη φυσική υγρασία του δέρματος και έτσι κάνει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές της επιδερμίδας, να μοιάζουν μεγαλύτερες. Τέλος, μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις σε άτομα με ροδόχρου νόσο (rosacea).