Φάγατε πολλά γλυκά; Μειώστε τις συνέπειες με τα κατάλληλα βήματα

tourta-gluko-epidorpio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Είτε πήγατε σε μια γιορτή ή γενέθλια και παρασυρθήκατε με την τούρτα, είτε απλώς ο φθινοπωρινός καιρός σας ωθεί συνεχώς προς ζαχαροπλαστεία και περίπτερα για σοκολάτες, καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να συμβαίνει μια υπερκατανάλωση γλυκισμάτων ανά περιόδους. Τι κάνουμε όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αντί να γεμίζουμε με τύψεις;

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί ουκ ολίγες φορές με προβλήματα υγείας, από καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία μέχρι καρκίνο. Προτού, όμως, φτάσουμε σε τέτοια μακροπρόθεσμα δυσάρεστα αποτελέσματα, συμβαίνουν διάφορα στον οργανισμό μας, ειδικά αν καταναλώνουμε γλυκά συχνά. Αν κάποιος είναι υγιής και ακολουθεί ένα υγιεινό lifestyle, το να ξεφύγει μια στο τόσο δεν είναι επικίνδυνο. Γενικότερα, όμως, οι γιατροί συστήνουν να μην υπερκαταναλώνουμε γλυκά και ζάχαρη.

Η ζάχαρη επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου μας αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης, της ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Επίσης, μας χαρίζει παροδικά έξτρα ενέργεια και μπορεί να μας κάνει υπερδραστήριους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται τα επίπεδα ινσουλίνης για να «διώξουν» τη ζάχαρη από την κυκλοφορία του αίματος και να τη μετατρέψουν σε αποθηκευμένη ενέργεια. Αυτό συνοδεύεται από μια μείωση της λεπτίνης, της ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη, με πολλούς ανθρώπους να επιζητούν ακόμη περισσότερα γλυκά και το συναίσθημα που επιφέρουν. Στη συνέχεια, από 20 λεπτά μέχρι και μερικές ώρες, αισθανόμαστε ακριβώς το αντίθετο: τα επίπεδα των ορμονών και του σακχάρου πέφτουν απότομα και ο οργανισμός επιστρέφει από την όμορφη διάθεση, στην κανονική. Τότε ερχόμαστε σε μια κατάσταση ληθαργική, όπου νιώθουμε κουρασμένοι και θέλουμε να ξαπλώσουμε.

Δείτε τα δύο πράγματα που πρέπει να ξέρετε την επόμενη φορά που θα «ξεφύγετε», για να μην αισθάνεστε έτσι.

Επιλέξτε τα κατάλληλα γλυκά
Για να μειώσετε το roller coaster που σας συμβαίνει μετά την κατανάλωση γλυκού, αποφύγετε αυτά που έχουν πολλή ζάχαρη σε μικρή ποσότητα, όπως τις καραμέλες, τις διάφορες μπάρες σοκολάτας με καραμέλα κ.ο.κ. Προτιμήστε μαύρη σοκολάτα που έχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα αντιοξειδωτικά, σνακ με σοκολάτα και ξηρό καρπό, καθώς η πρωτεΐνη του ξηρού καρπού καθυστερεί την απορρόφηση της σοκολάτας και γλειφιτζούρια, τα οποία θα σας χαρίσουν τη γλυκιά γεύση που αναζητάτε, αργούν να τελειώσουν και αποσπούν εύκολα την προσοχή στα παιδιά. Θυμηθείτε, μόνο, να πλένετε πάντα τα δόντια σας μετά την κατανάλωσή τους.

Κάντε τα σωστά βήματα
Για να επανέλθετε γρηγορότερα μετά την κατανάλωση γλυκών δοκιμάστε να:

-Πιείτε πολύ νερό. Η ενυδάτωση του οργανισμού τον βοηθά να διώξει πιο εύκολα και με φυσικό τρόπο τη ζάχαρη από το σύστημά του.

-Ασκηθείτε. Δεν χρειάζεται να είναι έντονη άσκηση. Αρκεί να κινηθείτε, να περπατήσετε, να κάνετε κάτι ώστε να κάψετε ενέργεια πιο γρήγορα. Αυτό θα οδηγήσει σε κανονική ροή του αίματος ώστε να λειτουργήσουν όλα σωστά.

-Φάτε προβιοτικές τροφές. Τα προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το κεφίρ ή το ξινολάχανο υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη, επαναφέροντας την ισορροπία του μικροβιώματός σας.

-Καταναλώστε τροφές που σας χαρίζουν πιο σταθερή ενέργεια. Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακα, που περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά είναι καλές επιλογές. Σας παρέχουν σταθερή ενέργεια χωρίς απότομες αυξομειώσεις, επιτρέποντας στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί πιο γρήγορα. Δοκιμάστε μήλο με φιστικοβούτυρο (χωρίς ζάχαρη) ή χούμους με στικ λαχανικών και δείτε πώς αυτές οι τροφές μπορούν να ισορροπήσουν τα πράγματα.