Τι θα συνέβαινε άραγε αν γινόμασταν όλοι χορτοφάγοι;

plant-based-futofagia-xortofagia
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Μια χορτοφαγική διατροφή με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά μοιάζει ιδεατή, τόσο για εμάς, όσο και για τον πλανήτη, αν μπορούσαμε να την ακολουθήσουμε όλοι. Αλήθεια, τι θα γινόταν αν το καταφέρναμε; Νέα έρευνα μας δίνει μια ιδέα.

Ξέρουμε ότι πρέπει να τρώμε λιγότερο κρέας, τόσο για λόγους δικής μας υγείας, όσο και για την προστασία του πλανήτη. Νέα έρευνα, όμως, δείχνει ότι ο πλανήτης μας δεν παράγει αρκετά φρούτα και λαχανικά για όλους, αν δεν υπήρχε το κρέας στη διατροφή μας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, Καναδοί ερευνητές σύγκριναν την παγκόσμια γεωργική παραγωγή με τις οδηγίες των διατροφολόγων και των οικολόγων που μιλούν για μικρότερη κατανάλωση κρέατος ή αποχή και βρήκαν ότι τα νούμερα… δεν βγαίνουν. Αυτό σημαίνει ότι έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή το γεωργικό σύστημα, δεν θα μπορούσε να καλύψει την υγιεινή διατροφή όλων μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή το παγκόσμιο σύστημα υπερπαράγει δημητριακά, λιπαρά και ζάχαρη, αλλά όχι τόσο φρούτα και λαχανικά. Σε περίπτωση, λοιπόν, που όλοι ταυτόχρονα στραφούμε προς τη φυτοφαγική διατροφή, δηλαδή αν τρεφόμασταν κυρίως με φρούτα, λαχανικά και γενικά φυτικές τροφές, για να σώσουμε το περιβάλλον, δεν θα κάναμε ακριβώς αυτό. Παρ’ όλο που η εκτροφή ζώων φάρμας είναι υπεύθυνη για περίπου το 14,5% των παγκοσμίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε το κρέας από τη διατροφή μας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal Plos One, υπολόγισε τις τροφές που καλλιεργούνται σε σχέση με αυτές που πρέπει να καταναλώνουμε όπως συστήνεται από το Χάρβαρντ. Οι οδηγίες του Χάρβαρντ συστήνουν τα φρούτα και τα λαχανικά να αποτελούν το 50% οποιασδήποτε διατροφής, η ολική άλεση το 25% και η πρωτεΐνη, τα λιπαρά και τα γαλακτοκομικά το υπόλοιπο.

Η έρευνα, λοιπόν, χώρισε τις διατροφικές ομάδες σε μερίδες και βρήκε ότι παγκοσμίως αυτή τη στιγμή παράγονται 12 μερίδες δημητριακών ανά άτομο, αντί για τις συνιστώμενες 8, πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών αντί για 15 και 4 μερίδες ζάχαρης αντί για… καμία. Αν, λοιπόν, δεν αλλάξει η διατροφή και οι πρακτικές καλλιέργειας, χρειαζόμαστε 12 εκατομμύρια περισσότερα εκτάρια οργώσιμης γης και 1,3 δισεκατομμύρια εκτάρια βοσκοτόπια μέχρι το 2050, για να υπάρχει τροφή για τα 9,8 δισεκατομμύρια πληθυσμού που υπολογίζονται ως τότε.

Σύμφωνα με τον Lawrence Hadad executive director της Global Alliance for Improved Nutrition, τα φρούτα και τα λαχανικά γίνονται όλο και περισσότερο ακριβά, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης, παραγωγικότητας και των μεγάλων απωλειών σε αποθήκευση και μεταφορά. Για να αλλάξει αυτή η δυναμική, η κατανάλωσή τους πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις.