Καρκίνος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό: πώς θα τα εμποδίσουμε;

karkinos-kardiopatheies-egkefaliko-pos-tha-ta-empodisoume

ΤΡΙΤΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Οι μεγαλύτερες απειλές της υγείας συχνά μπορούν να προληφθούν. Το click@Life σας ενημερώνει για όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε, προκειμένου να απολαύσετε μία μακροχρόνια και γεμάτη υγεία ζωή.

Καρδιά, καρκίνος, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού, Αλτσχάιμερ, ατυχήματα και διαβήτης τύπου 2 είναι οι 7 ιατρικές απειλές σύμφωνα με τους οργανισμούς υγείας. Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

No. 1: Καρδιά

Οι καρδιακές παθήσεις δεν κάνουν διακρίσεις, απειλούν εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες. Οι υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να νοσήσετε από κάποια καρδιολογική ασθένεια. Για παράδειγμα:

• Μην καπνίζετε. Αν καπνίζετε αυξάνετε τις πιθανότητες καρδιακών νοσημάτων. Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγεται η όποια έκθεση στον καπνό του τσιγάρου (παθητικός καπνιστής).

• Να τρέφεστε υγιεινά. Επιλέξτε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα και άπαχες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια. Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.

• Αντιμετωπίστε τις χρόνιες παθήσεις. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ακολουθήστε τις συστάσεις θεραπείας του γιατρού σας. Εάν έχετε διαβήτη, προσέξτε το σάκχαρο στο αίμα σας.

• Συμπεριλάβετε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα. Επιλέξτε αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες, που μπορείτε να απολαύσετε. Περπάτημα, τρέξιμο ακόμα και χορός ενδείκνυνται για να διατηρήσετε τη φόρμα σας.

• Προσοχή στο βάρος. Επιπλέον κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

• Περιορίστε το αλκοόλ. Αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Η υπερκατανάλωση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση.

• Διαχειριστείτε το άγχος. Εάν αισθάνεστε συνεχώς, ότι φτάνετε στα όριά σας ή ότι αγχώνεστε με το παραμικρό, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό για να μπορέσετε να διαχειριστείτε το άγχος σας. Μην το αμελείτε καθώς το στρες θεωρείται βασική παράμετρος των καρδιακών παθήσεων.

No. 2: Καρκίνος

Ο καρκίνος του μαστού (για τις γυναίκες), του πνεύμονα, του δέρματος και του παχέος εντέρου, είναι μερικές μόνο από τις μορφές καρκίνου, που μαστίζουν σήμερα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου, ακολουθήστε τις συμβουλές:

• Μην καπνίζετε. Το τσιγάρο σας κατατάσσει στους βασικούς «επιλαχόντες» για τον καρκίνο. Το ίδιο ισχύει και για τους παθητικούς καπνιστές.

• Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Χάνοντας τα περιττά κιλά και διατηρώντας ένα υγιές βάρος μειώνετε τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου.

• Άσκηση. Εκτός από το γεγονός, ότι η φυσική άσκηση σας βοηθά να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, συμβάλει σημαντικά και στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου.

• Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Παρά το γεγονός, η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να εγγυηθεί, ότι θα αποφύγετε τον κίνδυνο, οι υγιεινές επιλογές στο καθημερινό σας γεύμα μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να εκτεθείτε σε αυτόν.

• Προστατεύστε τον εαυτό σας από τον ήλιο. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, μην αμελείτε ποτέ να φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και να επαναλαμβάνετε τη χρήση του ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

• Περιορίστε το αλκοόλ. Αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Ο κίνδυνος των διαφόρων τύπων καρκίνου - συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του νεφρού και του ήπατος - αυξάνεται με την υπερκατανάλωση αλκοόλ και φυσικά, εξαρτάται από τον χρόνο και τη συχνότητα που πίνετε.

• Θηλασμός. Στην περίπτωση των γυναικών, ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού.

• Τακτικά τσεκ απ. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις, που χρειάζεται να κάνετε.

No. 3: Εγκεφαλικό

Μπορεί ορισμένους παράγοντες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου να μη μπορείτε να τους ελέγξετε, όμως υπάρχουν και άλλοι, που εαν προσέξετε μπορείτε να τους περιορίσετε. Για παράδειγμα:

• Διαχείριση χρόνιων παθήσεων. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ακολουθήστε τις συστάσεις θεραπείας του γιατρού σας. Εάν έχετε διαβήτη, κρατήστε το σάκχαρο υπό έλεγχο.

• Μην καπνίζετε. Αν καπνίζετε ή είστε παθητικός καπνιστής/στρια αυξάνετε τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

• Υγιεινός τρόπος ζωής. Ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή και προσπαθήστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, περιορίζοντας τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη. Συμπεριλάβετε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα και στην περίπτωση που είστε υπέρβαροι χάστε τα περιττά κιλά.

• Περιορίστε το αλκοόλ. Αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο και να θυμάστε, ότι για τις γυναίκες, το φυσιολογικό όριο δεν υπερβαίνει το ένα ποτό την ημέρα ενώ αντίστοιχα για τους άνδρες τα δύο ποτά.

Νο 4: Χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού

Οι χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, που περιλαμβάνουν τη βρογχίτιδα και το εμφύσημα, αποτελούν επίσης ανησυχητικούς παράγοντες για την υγεία. Για την προστασία της υγείας του αναπνευστικού σας:

• Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε, ρωτήστε το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα και επίσης, αποφύγετε την έκθεση σε παθητικό κάπνισμα.

• Αποφύγετε τη μόλυνση από ρύπους. Ελαχιστοποιήστε την έκθεση σε χημικές ουσίες και στην εξωτερική ρύπανση του αέρα, όσο φυσικά είναι αυτό δυνατό.

• Αποφύγετε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Πλένετε τα χέρια σας συχνά και φροντίστε να εμβολιάζεστε κάθε χρόνο απέναντι σε ιούς της γρίπης, ειδικά τις περιόδους όπου υπάρχει έξαρση. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεστε επιπλέον προστασία με εμβόλιο κατά της πνευμονίας.

No. 5: Νόσος Αλτσχάιμερ

Δυστυχώς, δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος για την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τα εξής:

• Διαχείριση χρόνιων παθήσεων. Συνθήκες όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιακή νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Ατσχάιμερ.

• Μην καπνίζετε. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει, ότι πιθανόν να υπάρχει σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της νόσους του Αλτσχάιμερ.

• Συμπεριλάβετε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Οποιαδήποτε κίνηση κρατά το σώμα και τον εγκέφαλο σε εγρήγορση.

• Διατηρήστε την κοινωνική και διανοητική ικανότητά σας. Μείνετε κοινωνικά ενεργοί και προσπαθήστε να ασκείτε τον εγκέφαλό σας με πρακτικές νοητικών ασκήσεων, όπως είναι τα παζλ, τα σταυρόλεξα, τα επιτραπέζια γνώσεων ακόμα και τα παιχνίδια με χαρτιά.

No. 6: Ατυχήματα

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Για να είστε ασφαλείς στο δρόμο, χρησιμοποιήστε την κοινή λογική. Φορέστε τη ζώνη ασφαλείας σας, ακολουθήστε τα όρια ταχύτητας, μην οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών και μην οδηγείτε ενώ αισθάνεστε κούραση και υπνηλία.

No. 7: Διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2, ο πιο κοινός τύπος διαβήτη, επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη). Ο κακώς ελεγχόμενος διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, προβλήματα στα μάτια, νευρικές βλάβες και άλλες επιπλοκές. Για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, πρέπει να ξανασκεφτείτε τον τρόπο ζωής σας και πιθανόν να αναθεωρήσετε κάποιες αποφάσεις σας. Υγιεινή διατροφή και άσκηση είναι τουλάχιστον τα πρώτα στάδια «ελέγχου» που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας.