Τελικά μήπως το να «τρώμε λίγο απ’ όλα» είναι λάθος συμβουλή;
Μια διατροφή που να τα περιλαμβάνει όλα ήταν πάντα η κύρια συμβουλή πολλών διατροφολόγων και ειδικών τα προηγούμενα χρόνια. Μήπως, όμως, αυτή η νουθεσία είναι πλέον λίγο... εκτός;
Η σύσταση του να τρώμε λίγο απ’ όλα βασιζόταν στην ιδέα ότι αν δεν καταναλώνουμε μια ευρεία γκάμα τροφών, μπορεί να χάνουμε κάποια θρεπτικά συστατικά και άλλες ουσίες που συμβάλλουν στην εξασφάλιση της συνολικής μας υγείας. Αν η διατροφή μας, μέρα με τη μέρα αποτελούνταν από τις ίδιες 4 ή 5 τροφές, όσο υγιεινές κι αν είναι αυτές, αργά ή γρήγορα θα στερούνταν σε θρεπτικές ουσίες. Αυτό, βέβαια, ήταν περισσότερο πρόβλημα όταν οι επιλογές μας ήταν πιο περιορισμένες και οι διατροφικές ελλείψεις ήταν πιο συνηθισμένες, κάτι που δεν ισχύει τόσο σήμερα.
Σήμερα, το να ενθαρρύνεται ο κόσμος να καταναλώνει μια ευρεία γκάμα τροφών μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού και κυρίως ανθυγιεινού, όπως και πρόσληψη βάρους, σύμφωνα με δημοσίευση από την American Hearτ Association στο Circulation τον Σεπτέμβριο του 2018.
Έπειτα από μετα-ανάλυση ερευνών που έχουν δημοσιευτεί από το 2000, το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μια μεγάλη ποικιλία στη διατροφή προωθεί την υγεία, τη σωστή διατροφή και το υγιές βάρος.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, δεν υπάρχει κανένας λόγος για αύξηση της ποικιλίας τροφών, ειδικά αν αυτό σημαίνει κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, γλυκά, αναψυκτικά και άλλες επεξεργασμένες τροφές που βρίσκουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ.
Πώς, λοιπόν, μπορείτε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφών; Φτιάξτε μια λίστα με τα απαραίτητα για το σούπερ μάρκετ και ακολουθήστε την, προσπερνώντας τους διαδρόμους με τις επεξεργασμένες τροφές. Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε μπουφέδες και πάρτι όπου οι επιλογές είναι πολλές και στο σπίτι φροντίστε να έχετε έναν περιορισμένο και ισορροπημένο αριθμό υγιεινών τροφών στο πιάτο σας. Η χρήση μικρότερων πιάτων επίσης βοηθά στον περιορισμό της ποσότητας, γι’ αυτό δοκιμάστε το!