Τρία λαχανικά που δεν τρώτε συχνά, αλλά πρέπει
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, τα λαχανικάξέρουμε ότι πρέπει να τα έχουμε καθημερινά στη διατροφή μας. Πέρα από το σπανάκι και το μαρούλι, όμως, μήπως πρέπει να δοκιμάσετε κι άλλα; Τα παρακάτω τρία είναι πολύ θρεπτικά και αξίζει να τα δοκιμάσετε.
Σέσκουλο
Το φυλλώδες αυτό λαχανικό είναι μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου και καλίου, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη προστασία των οστών. Ακόμη, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α και C, προωθώντας τη νεότητα και πιο υγιή επιδερμίδα και όψη, πολεμώντας ταυτόχρονα τη γήρανση έσω κι έξω. Δοκιμάστε να το σοτάρετε με σκόρδο και ελαιόλαδο ή απολαύστε το απλώς ωμό μέσα στη σαλάτα ή το σάντουιτς.
Το κουνουπίδι αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο για πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές, όπως τον πουρέ πατάτας και την πίτσα. Δοκιμάστε να φτιάξετε πουρέ με κουνουπίδι, πίτσα με κουνουπίδι ή κουνουπίδι γιαχνί και πολλά άλλα πιάτα, μειώνοντας τους υδατάνθρακες (αφού περιέχει μόλις 5 γραμμάρια και 3 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά φλιτζάνι). Κι αν θέλετε να... παίξετε με τα χρώματα, δοκιμάστε και το μοβ κουνουπίδι, το οποίο είναι φουλ στο αντιοξειδωτικό ανθοκυανίνη και φτιάξτε έναν… μοβ πουρέ.
Ίσως την γνωρίζετε και ως γογγύλι αν και η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα η ρέβα χρησιμοποιείται σπάνια, με κάποιους να τη χρησιμοποιούν αντί για ραπανάκι κι άλλους να τη βράζουν και να την προσθέτουν στη σαλάτα τους. Η γεύση της είναι γλυκόπικρη και είναι πλούσια σε βιταμίνη C που τονώνει το ανοσοποιητικό. Κι αν προβληματίζεστε πώς να την αξιοποιήσετε, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε αντί για πατάτα σε πουρέ ή να την ταιριάξετε με λιπαρά κρέατα, για να φέρετε ισορροπία στη γεύση. Ακόμη, τα φύλλα της έχουν πιπεράτη γεύση και πολλές φορές χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, είτε ωμά, είτε βρασμένα.