Ποια καλλυντικά θεωρούνται απαγορευτικά κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης
Αυτά που βάζετε στο σώμα σας μέσω των τροφών, είναι εξίσου σημαντικά και για την επιδερμίδα σας. Το αντίστροφο, πολλές φορές, δεν ισχύει.
«Ό, τι τρώτε ή πίνετε κατά τη διάρκεια της εννιάμηνης κύησης, επηρεάζει όχι μόνο εσάς αλλά και το μωρό σας», λέει η Sandra Marchese Johnson, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Φορτ Σμιθ του Αρκάνσας και συνεχίζει: «Αλλά δεν είναι μόνο οι τροφές. Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες απλώνουν τόνους λοσιόν ή κρεμών κάθε μέρα για μείωση των ραγάδων ή των σημαδιών της εγκυμοσύνης τους, αλλά δεν σκέφτονται τι θα μπορούσε να διαπερνά τον φραγμό του δέρματος και κατά πόσο αυτή η απορρόφηση είναι ζωτικής σημασίας για το μωρό τους».
«Επειδή κάποια τοπικά συστατικά απορροφώνται άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος, καλύτερα θα ήταν να τα αποφύγετε» προσθέτει η Leslie Baumann, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.
Αν και τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης είναι συνήθως ασφαλή, ωστόσο, υπάρχει μια κατηγορία συστατικών που θεωρούνται δυνητικά επιβλαβή για την ανάπτυξη του μωρού, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης και εγκυμοσύνηΔείτε ακόμα
Αυτές οι ισχυρές ουσίες, που υπάρχουν σε ορισμένες κρέμες αντιγήρανσης, πράγματι βοηθούν στο να μειώσετε τις ρυτίδες και να βελτιώσετε τον τόνο του δέρματός σας. Τα ρετινοειδή είναι ένας τύπος της βιταμίνης Α που επιταχύνει την κυτταρική διαίρεση (και κατά συνέπεια επιταχύνεται και η ανανέωση της επιδερμίδας, αποτρέποντας τη μείωση παραγωγής κολλαγόνου.
«Όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι οι υψηλές δόσεις της βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιβλαβείς για το έμβρυο. Ειδικά για τα ρετινοειδή που λαμβάνονται από το στόμα ως θεραπεία κατά της ακμής (όπως η ισοτρετινοΐνη), έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν γενετικές ανωμαλίες», τονίζει η Baumann.
Το σαλικυλικό οξύ Τελικά πρέπει οι έγκυες «να τρώνε για δύο»;
Αυτό το ήπιο οξύ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων του δέρματος (συμπεριλαμβανομένης της ακμής) και μπορείτε να το βρείτε σε μια σειρά από προϊόντα του δέρματος, όπως καθαριστικά και toner. Η βασική ιδιότητά τους είναι να μπορεί να διαπερνά τα έλαια του προσώπου και να εισχωρεί βαθιά μέσα στους πόρους, καθαρίζοντας το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα. Το σαλικυλικό οξύ ανήκει στην οικογένεια ασπιρίνης και έτσι, βοηθά στη μείωση μιας φλεγμονής ή της ερυθρότητας. Επίσης, το βήτα-υδροξυοξύ, είναι μια μορφή του σαλικυλικού οξέος που χρησιμοποιείται σε ορισμένα τοπικά απολεπιστικά με σκοπό να αντιστρέψει τα σημάδια της γήρανσης. Αλλά και πάλι, οι γιατροί δεν απαγορεύουν τη χρήση του από τις έγκυες γυναίκες, συνιστώντας απλά, να εφαρμόζονται στο δέρμα μικρές ποσότητες σαλικυλικού οξέος μέσω μιας καθαριστικής λοσιόν μια ή δυο φορές τη μέρα. «Εντούτοις, έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτού του είδους η υγροποίηση της ουσίας είναι παρόμοια με τη λήψη ενός ή περισσότερων χαπιών ασπιρίνης κατά την εγκυμοσύνη. Και αν δεν το γνωρίζατε, η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει μητρική και εμβρυϊκή αιμορραγία», λέει η Johnson.
Δείτε ακόμα
Αρκετές μέλλουσες μητέρες αναζητούν φυσικά συστατικά -σαν τη σόγια- σε προϊόντα περιποίησης του δέρματός τους, νομίζοντας ότι είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς επιδράσεις. «Αλλά αυτό δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση», λέει η γιατρός και εξηγεί: «Ενώ πολλά προϊόντα προσώπου με βάση τη σόγια είναι γενικά ασφαλή, ωστόσο, η ουσία αυτή μπορεί να κάνει τις σκούρες κηλίδες και τις πανάδες (μέλασμα) ακόμη εντονότερες εξαιτίας της οξείας οιστρογονικής δράσης τους. Τα ίδια προβλήματα δημιουργεί και το έλαιο περγαμόντου, το οποίο συναντάμε σε πολλά βιολογικά καλλυντικά».
Σοβαρή υπενθύμιση: Αν ήδη έχει δημιουργηθεί μέλασμα στο δέρμα σας, αποφύγετε αυτά τα προϊόντα. Αν και βοηθούν πολύ στην θεραπεία της ακμής που εμφανίζεται με την εγκυμοσύνη, εντούτοις, πολλές γυναίκες έχουν μεταπτώσεις στο χρώμα και την υφή του δέρματός τους κατά το πρώτο τρίμηνο, λόγω της αλλαγής των επιπέδων των οιστρογόνων -ακόμη και αν είχαν πάντα υγιές δέρμα. Αν έχετε να αντιμετωπίσετε και ακμή, ένας δερματολόγος θα πρέπει να σας χορηγήσει άλλη θεραπεία -πιθανώς μια ασφαλή αντιβίωση τοπικής εφαρμογής. Αν θέλετε να είστε 100% σίγουρη, ρωτήστε και τον μαιευτήρα σας για τη σωστή μέθοδο που θα βοηθήσει ταυτόχρονα το δέρμα και την ακμή σας.
ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ