Πώς βουρτσίζουν τα δόντια τους οι λαοί του κόσμου;
Γιατί μερικοί, λαοί που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα και τους συμβατικούς τρόπους της στοματικής υγιεινής δεν παρουσιάζουν φθορά στα δόντια τους; Πώς μερικές παραδοσιακές μέθοδοι επιτυγχάνουν να ανατρέψουν, όλα όσα γνωρίζουμε για τη φροντίδα των δοντιών μας;
Σε ορισμένες μουσουλμανικές και αφρικανικές κουλτούρες καθαρίζουν τα δόντια τους με ένα ραβδί που ονομάζεται «miswak», το οποίο ωστόσο έχει υψηλή συγκέντρωση φθορίου για την προστασία των δοντιών.
Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι ανεπτυγμένοι πολιτισμοί χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, στοματικά διαλύματα και οδοντιατρικά νήματα για να μπορέσουν να διατηρήσουν τα δόντια τους καθαρά και υγιή.
Αλλά είναι τα σύγχρονα προϊόντα στοματικής υγιεινής καλύτερα από τα ραβδιά, τις τρίχες ζώων και τα οστά, τα κλαδιά, τα φτερά και τις βελόνες του σκαντζόχοιρου, που χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα ορισμένες κοινωνίες;
Με άλλα λόγια, αν φυλές, φατρίες και αυτόχθονες κοινωνίες παραμείνουν στην παραδοσιακή διατροφή τους και δεν τρώνε επεξεργασμένη ζάχαρη και πρόχειρο φαγητό, είναι απαραίτητο να βουρτσίζουν τα δόντια τους;
Στοματική υγιεινή και καρδιακές νόσοι
Σύμφωνα με το mother nature network, μια 2010 μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι άνθρωποι που βουρτσίζουν λιγότερο από δύο φορές την ημέρα τα δόντια τους, παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, η οποία οφείλεται κυρίως σε φλεγμονή και απώλεια του συνδετικού ιστού για την υποστήριξη των οστών και των δοντιών.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι άνθρωποι που βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο από δύο φορές την ημέρα, είχαν 70% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, η μελέτη, δε λάμβανε υπόψην της τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων.
Από την άλλη, η Sally Fallon, πρόεδρος του Weston A. Price Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος για την εκπαίδευση σε θέματα διατροφής, λέει, ότι στις παραδοσιακές κοινωνίες που δεν έχουν πρόσβαση στα δυτικά, επεξεργασμένα τρόφιμα (πλούσια σε ζάχαρη και λευκό αλεύρι), πολλοί από τους ιθαγενείς έχουν κατάλευκα δόντια, χωρίς κοιλότητες, παρά το γεγονός, ότι βουρτσίζουν σπάνια τα δόντια τους.
Η Fallon επικαλείται επίσης, την πρωτοποριακή έρευνα του Dr. Weston Price, του οδοντιάτρου από το Ohio, γνωστός σε ορισμένους κύκλους ως ο «Κάρολος Δαρβίνος της διατροφής».
Ο αείμνηστος Price, στη δεκαετία του 1930, ταξίδεψε στον κόσμο ως ανθρωπολόγος της πολιτιστικής οδοντιατρικής. Το βιβλίο του, «Διατροφή και Φυσική εκφύλιση», διαθέτει πολλές φωτογραφίες από τα δόντια των διαφόρων ιθαγενών, από μεμονωμένους χωρικούς στις ελβετικές Άλπεις ως τους Μαορί της Νέας Ζηλανδίας και τους αλιείς στο Coldwater της Hebrides στα νησιά της Σκωτίας, που εμφανίζουν υγιή δόντια, αν και δεν είχαν σχέση με τη στοματική υγιεινή, όπως εμείς τη γνωρίζουμε.
Ωστόσο, η Fallon επισημαίνει ότι οι νέες γενιές θα εμφανίσουν κατά πάσα πιθανότητα προβλήματα στα δόντια τους, εάν υιοθετήσουν δυτικούς τρόπους διατροφής.
Βιταμίνη Κ για τη …σωτηρία
Ο Price ανακάλυψε μια ουσία που ονομάζεται «Activator X», την οποία είχαν στα δόντια τους όλοι οι ντόπιοι με υγιή δόντια. Αν και στην αρχή αγνοούσε τι ακριβώς ήταν αυτή η ουσία, η οποία προστάτευε και διατηρούσε τα δόντια υγιή, αργότερα ανακαλύφθηκε, ότι επρόκειτο για τη βιταμίνη Κ.
Μάλιστα, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Dental Research αναφέρει πως το 1942, αποδείχθηκε ότι η βιταμίνη Κ εμποδίζει το σχηματισμό συσσώρευσης οξέος, κάτι που αποτελεί βασική αιτία της τερηδόνας.
Μερικά από τα τρόφιμα, πλούσια σε βιταμίνη Κ, τα οποία κατανάλωναν αυτές οι παραδοσιακές κοινωνίες είναι:
• Συκώτι κοτόπουλου ή γαλοπούλας
• Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί
• Ζωικό λίπος (από ζώα που έχουν τραφεί με χόρτο)
• Ακατέργαστο βούτυρο (προερχόμενο από ζώα που έχουν τραφεί με χόρτο)
• Κρόκος του αυγού
Εάν λοιπόν, εμπλουτίσουμε τη δίαιτά μας με αυτά τα τρόφιμα, αυτό σημαίνει, ότι δε χρειάζεται πλέον να ξαναβουρτσίσουμε τα δόντια μας και ότι θα αποκτήσουμε υγιή δόντια; Φυσικά και όχι. Και ό ο λόγος είναι, ότι δεν είναι μόνο οι τροφές (και ιδιαίτερα τα έτοιμα φαγητά), που προκαλούν κοιλότητες στα δόντια.
«Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά ακόμη και οι φυτικοί υδατάνθρακες όπως το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά, που αποτελούν βάση σε πολλές δίαιτες, διασπώνται σε απλά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φθορά» ισχυρίζεται ο οδοντίατρος και ειδικός σε θέματα στοματικής υγιεινής, Dr. Jacquie Fulop Goodling.
Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην περιοδοντική νόσο και η διατροφή είναι μόνο ένας από αυτούς.
Ποιοι λαοί δε χρησιμοποιούν οδοντόβουρτσες;
Σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι άνθρωποι για να καθαρίσουν τα δόντια τους, χρησιμοποιούν κλαδιά και συγκεκριμένα τις περισσότερες φορές προέρχονται από ξύλο δρυός ή από τα δέντρα «neem».
Στις αραβικές φυλές των Βεδουίνων χρησιμοποιούνται τα κλαδιά του δέντρου «αράκ», το οποίο περιέχει αντισηπτικές ιδιότητες. Άλλες μουσουλμανικές και αφρικανικές κουλτούρες χρησιμοποιούν ένα παρόμοιο ραβδί, που ονομάζεται «miswak», το οποίο έχει υψηλή συγκέντρωση φθορίου.
Πηγές αναφέρουν, ότι ορισμένοι Βραχμάνοι και ινδοί ιερείς καθαρίζουν τα δόντια τους με ξύλο κερασιάς για μια ώρα, κοιτάζοντας την ανατολή του ήλιου, ενώ μία άλλη θρησκευτική ομάδα στην Ινδία, οι Jains, καθαρίζουν τα δόντια τους με τα δάχτυλα και χωρίς τη χρήση οδοντόβουρτσας.
Τέλος, σε κάποιες αγροτικές περιοχές της Ινδίας, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κλαδιά από μάνγκο, κάσιους ή τα δέντρα καρύδας.
Επιστροφή σε παραδοσιακές τεχνικές;
Είτε επιλέξετε να ακολουθήσετε παραδοσιακές ή πιο σύγχρονες μεθόδους στοματικής υγιεινής, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι, ότι η υγεία του στόματος είναι μια πολύ σημαντική συνιστώσα για τη συνολική υγεία του οργανισμού.
Το στόμα είναι γεμάτο από βακτήρια και η παραμέλησή του μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, ενώ ο μη ορθολογικός καθαρισμός των ούλων ενδεχομένως να δημιουργήσει χαμηλού βαθμού μόλυνση, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και άλλα προβλήματα σε όλο το σώμα.
Λοιμώξεις του εντέρου, ανισορροπία της λειτουργίας του και άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μίας φλεγμονής, η οποία αναπτύσσεται εξαιτίας της κακής υγιεινής του στόματος. Εξάλλου, το στόμα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των ξένων υλικών.
Εκείνο, που πρέπει να έχετε κατά νου όμως, είναι ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα λεπτό στρώμα μίας οργανικής ύλης, που ονομάζεται «biofilm», σχηματίζεται γρήγορα στα δόντια. Εάν αυτό αφεθεί, μετατρέπεται σε πλάκα, η οποία μπορεί να σκληρύνει μέσα σε διάστημα μόλις 24 ωρών.